Kotimaa

”Hallitus on farssi, siksi tämä marssi” – leikkauksia vastustava kulkue venyi yli kilo­metrin mittaiseksi Helsingissä

Poliisin mukaan Joukkovoima-mielenosoitukseen osallistui jopa 8 000 ihmistä.

Hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustava Joukkovoima-mielenosoitus järjestettiin tänään Helsingissä.

Poliisin mukaan Senaatintorilta alkanut ja kulkueena Hakaniementorille siirtynyt mielenosoitus keräsi arviolta jopa 8 000 ihmistä. Kulkue venyi poliisin arvion mukaan yli kilometrin mittaiseksi.

Mielenosoitus jatkui Hakaniemen torilla kello kuuteen asti. Keskustassa liikenne kulkee taas poliisin mukaan normaalisti.

”Meidän osaltamme mielenosoitus sujui rauhallisesti. Poliisin ei tarvinnut puuttua tapahtumiin”, komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista sanoi.

Kirsti Lindholm Halikosta oli jo kolmatta kertaa vastustamassa hallituksen politiikka:

”Kaikki köyhiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset ottavat pikkuisen päähän” Lindholm sanoi ja jatkoi: ”Toivoisin, että hallitus lähtisi kävelemään.”

”Tulin vastustamaan hallituksen leikkauksia, etenkin opiskelijoita koskevia. Ne koskettavat aika paljon omaa elämääni”, sanoi puolestaan vasemmistonuori ja opiskelija Jasu Setälä, 24.

Tapahtumaa säestivät iskulauseet, kuten ”alas porvarihallitus”, ”ei leikata” ja ”hallitus on farssi, siksi tämä marssi”.

Joukkovoima-liikkeen taustalla on hallituksen politiikkaa vastustavia ihmisiä ja järjestöjä ympäri Suomea. Eri puolueiden aktiivit voivat osallistua tapahtumaan, mutta järjestäjien mukaan näkyvät puoluetunnukset olivat kiellettyjä.

”Kun toukokuussa tuli vaalien jälkeen hallitusohjelma, niin se hirvitti ihan hirveästi, koska siellä oli näkyvillä sellaisia leikkauksia, että tulossa on monilta osin entistä huonompia ratkaisuja”, kertoi Joukkovoiman turkulainen aktiivi Kaija Kiessling ennen mielenosoitusta.

Mikä on mielenosoituksen tavoite?

”Erilaiset yhteiskunnan ryhmät lähtevät kritisoimaan hallituspolitiikan linjausta, jolla on koko ajan pahennettu eriarvoisuutta ja ajettu entistä ahtaammalle pienituloisten ihmisten elämää. Tyypillisiä esimerkkejä ovat opiskelijat ja eläkeläiset.”

Onko tavoitteena kaataa hallitus?

”Hallitus ei näytä asioita muuttavan miksikään. Se on kysymysmerkki, mikä voima voisi rakentaa uuden hallituksen ja löytyykö se tämän hetkisestä eduskuntapohjasta? Vai pitääkö saada maahan kokonaan uudet vaalit?”

Kiesslingin mukaan mielenosoitusta oli järjestämässä ihmisiä eri puolelta Suomea, kuten ammattiyhdistys-, vammais-, opiskelija- ja eläkeläis­aktiiveja.

”Meillä on eri puolella maata Joukkovoiman paikallisia aktiiviryhmiä. Olemme irti puoluepolitiikasta, vaikka monella on oma poliittinen taustansa. Emme mene puolueet edellä”, vakuutti Kiessling, joka itse on Suomen kommunistisen puolueen jäsen.

Mielenosoituksen puhujien joukossa Senaatintorilla oli muiden muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd).

Hakaniemen torilla puhujana oli esimerkiksi tutkija Jaakko Hämeen-Anttila. Viihteestä vastasivat esimerkiksi Kari Peitsamo sekä Lapinlahden linnut.

Mielenosoitukseen oli järjestetty bussikuljetuksia eri puolelta Suomea. Turusta tuli kaksi bussilastillista väkeä.

”Olen itse tulossa, vaikka minulla on varvas murtunut ja klenkkaan. Olen sanonut, että hammasta purrenkin haluan olla paikalla”, Kiessling kertoi ennakkoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Mielenosoitus
 • Hallitus
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”
  3. Mikä ihme vaivaa huipputennistä, taas yksi tähtipelaaja loukkaantui
  4. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  7. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  8. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  9. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  10. Tunti sitten
  11. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  12. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  13. Näytä lisää