Kotimaa

Pamin Ann Selin: "Palkansaajille ei ole tarjolla hyviä vaihtoehtoja"

Pamin puheenjohtaja Ann Selin uskoo, että neuvottelemalla tulisi parempi lopputulos kuin hallituksen yksipuolisilla toimilla.

Ensi torstai voi olla jälleen yksi ratkaiseva päivä hallituksen toivoman kilpailukykysopimuksen kannalta.

Silloin koolla on Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus. Se arvioi vielä uudestaan, lähteekö Pam neuvottelemaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta Pamin aloilla – eli siitä, mitkä ovat kaupan myyjien, ravintola-alan työntekijöiden, vartijoiden ja monen muun pienipalkkaisen palkka ja työehdot lähivuosina.

Pamin puheenjohtaja Ann Selin esitti hallitukselleen jo viikko sitten, että Pam lähtisi neuvotteluihin. Hänen esityksensä hävisi äänin 11–5.

Pamin lopullinen irtautuminen sopimuksesta olisi isku, joka voisi haudata koko kilpailukykysopimuksen. Liian monta palkansaajaa jäisi sen ulkopuolelle eikä sopimus olisi työnantajan näkökulmasta riittävän kattava.

”Kaikki riippuu siitä, missä asennossa asiat ovat torstaiaamuna. Nyt pitää olla jotain olennaista uutta pohdittavaa”, Ann Selin sanoo. ”Samaa paperia ei kannata enää ottaa käsittelyyn, koska on ihan selvä, miten siihen suhtauduttaisiin.”

Olennainen uusi pohdittava tarkoittaa sitä, että maan hallitukselta täytyy tulla lisätietoa, jotta Selin edes tekisi uutta päätösesitystä. Selin toivoo maan hallitukselta konkreettista ja kirkasta viestiä, miten hallitus aikoo edetä uhkaamiensa lisäsäästöjen ja veronkorotusten sekä lupaamiensa veronkevennysten suhteen.

Selin tulee haastatteluun suoraan SAK:n hallituksen kokouksesta, joka hyväksyi perjantaiaamuna niin sanotun Suomen mallin periaatteet. Jatkossa vientialat määrittelisivät palkankorotusvaran.

Nyt liitot odottavat, voisiko myös Suomen malli saada maan hallituksen antamaan lisäselvyyttä aikeistaan.

”Ostovoima on ihan keskeinen. Pamin alat ovat täysin riippuvaisia yksityisestä kulutuksesta. Kilpailukykysopimus siirtää palkansaajan kontolle maksuja, ja tämän vaikutus pitäisi kompensoida veronalennuksilla”, Selin sanoo.

Pamin jäseniä veronkevennykset eivät suoraan juuri hyödytä, koska suuri osa on niin pienipalkkaisia, etteivät he maksa valtionveroa.

Osa Pamin päättäjistä on listannut julkisuudessa paljon muitakin toiveita hallitukselle, nollatyösopimusten kiellosta alkaen. Missä menee iltalypsyn raja?

”Ei meillä ole harhakuvitelmia, että juuri tässä ajassa kaikkia toiveita pystyttäisiin toteuttamaan”, Selin sanoo. ”Nyt pitäisi saada ensin aikaan se askel, että lähdetään neuvottelupöytään.”

On harvinaista, että liittohallitus jyrää puheenjohtajan. Selinille on käynyt niin vain kerran aiemmin. Hän aavisti, että hallitus tuskin olisi yksimielinen, mutta ei ollut varautunut häviöön.

”Tässä ajassa on palkansaajan kannalta se pulma, että hyviä vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Kun tein päätösesitystä, niin ajattelin, että voisimme neuvottelujen kautta ehkä saada vähän paremman tuloksen verrattuna siihen, että maan hallitus ryhtyy yksipuolisiin toimiin”, Selin sanoo.

”Minun hommani on neuvotella ja ajaa jäsenteni parasta. Toivon nyt uusia pelimerkkejä, jotta voitaisiin käydä neuvottelut ja vasta sitten arvioida lopputulosta. Liittojen neuvoteltavaksi on jäänyt paljon kysymyksiä, ja minä yleensä tykkään katsoa pelin loppuun asti.”

Jos Pam lähtee neuvottelupöytään, edessä ei ole helppoja ratkaisuja.

Esimerkiksi työajan pidentäminen 24 tunnilla ilman vastaavaa palkanlisäystä on vaikea sovellettava aloilla, joilla on paljon osa-aikaisia.

Selin selittää Pamin äkillistä radikalisoitumista pitkään jatkuneella taantumalla ja epävarmuudella. Pamilaiset ovat Selinin mukaan tyytyneet mataliin palkankorotuksiin luottaen lupauksiin työllisyyden paranemisesta, mutta näin ei ole käynyt.

”Ihmiset ovat aika turhautuneita, ja kiukkukin kasvaa. Myös maan hallituksen toiminta on ollut horjahtelevaa. Ihmisiä hämmentää toimintatapa, jossa tänään sanotaan yhtä ja huomenna toista.”

Viikonloppu hallituksen varassa

1. Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

”En mä tiedä... virkamiehet? Ihan mahdoton kysymys. Heitä ei välttämättä itse tunnista.”

2. Mikä sinua innostaa juuri nyt?

”Se, että ihmiset ovat aktivoituneet. Yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu Suomessa on aiempaa vilkkaampaa ja siihen osallistuvat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole sitä pitkään aikaan tehneet. Se, että tietoisuus lisääntyy, tekee yhteiskunnalle hyvää. Se tuntuu hyvältä, vaikka asiat ovatkin vaikeita.”

3. Kehu kilpailijaa.

”Kuka nyt olisi kilpaili­ja... meillä ay-liikkeessä valtaosa ihmisistä on yhteistyökumppaneita. Jos puhutaan hyvistä yhteistyökumppaneista, niin haluaisin kehua kanssajäseniä SAK:n työvaliokunnassa. Valiokunnan työskentely on viime vuosina tiivistynyt, ja siellä on hyvä sparraamisen tunnelma, puhumme reilusti, avoimesti ja suoraan, ja luottamus siinä porukassa on hyvä.”

4. Entä mikä sinua nyppii juuri nyt?

”Sellaiset tarkoitushakuiset tulkinnat. Jotkut haluavat nyt tarkoitushakuisesti yrittää löytää, että Pamin kanta johtuisi jostakin sisäisestä valtataistelusta. En ole löytänyt liitosta sisältä ketään, joka sellaisen tunnistaisi.”

5. Miten aiot viettää viikonloppusi?

”Riippuu maan hallituksesta. Jos se tulee ulos jollakin konkretialla, niin sitten menee aikaa puhelimessa ja ehkä ihmisiä tapaamallakin. Varmaan menee myös aikaa Pamin hallituksen ensi torstain kokousta valmistellessa. Toivottavasti ehtisi vähän ulkoillakin.”

Ann Selin

 Syntynyt 1960 Helsingissä.

 SAK:n suurimman jäsenliiton Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja. Kuuluu SAK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan.

 Tuli 1976 lähetiksi Pamin edeltäjään Liikeliittoon ja kohosi eri tehtävien kautta puheenjohtajaksi vuonna 2002. Pesti katkolla seuraavan kerran vuonna 2019.

 Puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti.

 Palvelualojen maailmanliiton Unin puheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää