Kotimaa

Sisäministeriön Nerg: Suomi seuraa Saksan uuden pakolais­linjauksen vaikutuksia

Ruotsi uhkasi Saksaa EU-tuomioistuimella. Suomi ei ole toistaiseksi ollut yhteydessä Saksan hallitukseen.

Suomi aikoo seurata Saksan uutta turvapaikanhakijoiden palauttamiseen liittyvää linjausta, mutta toistaiseksi Suomi ei ollut asiasta yhteydessä Saksan hallitukseen, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson varoitti eilen torstaina, että Ruotsi voi yhdessä muiden maiden kanssa vetää Saksan EU-tuomioistuimeen, jos se muuttaa Dublinin sopimuksen tulkintaa. Muutos tarkoittaisi sitä, ettei Saksa enää välttämättä ottaisi vastaan muista EU-maista palautettavia turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet alun perin Saksassa.

”Olemme jo olleet yhteydessä Saksan hallitukseen virkamiestasolla emmekä ole yksin liikkeellä. Tämä koskettaa käytännössä useimpia muitakin EU-maita. Jos he [Saksa] pitävät kiinni tästä, voi asia hyvinkin päätyä EU-tuomioistuimeen”, Johansson sanoo uutistoimisto TT:lle.

Nerg sanoo, että suomalaiset virkamiehet kävivät Ruotsista kantautuneiden uutisten jälkeen keskustelua ruotsalaisten kollegojen kanssa asiasta.

”Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja myös Maahanmuuttovirasto selvittää, onko mahdollisesti tulossa ongelmia Dublin-palautuksiin liittyen.”

Nergin mukaan Suomella ei ole ollut tähän asti minkäänlaisia ongelmia Saksan kanssa Dublin-palautuksista.

Nerg korostaa, ettei Saksaan Dublin-asetuksen nojalla mahdollisesti palautettavien turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa ole merkittävä.

Viime vuonna Suomeen tulleista 32 000 turvapaikanhakijasta vain noin pari tuhatta on rekisteröitynyt jossakin muussa EU-maassa ennen Suomeen tuloa. Näistä vain osa on rekisteröitynyt Saksassa.

”Ei puhuta isoista määristä”, Nerg sanoo.

Periaatetasolla Dublin-sopimuksen noudattaminen on Nergin mukaan kuitenkin tärkeää.

”Minusta tämä keskustelu liittyy laajempaan keskusteluun EU:n sisällä siitä, että miten koko prosessi saadaan paremmin hallintaan.”

”Yksi Dublin-asetuksen perusperiaatteista on, että siellä missä on rekisteröity, niin sinne myös palautetaan. Sama tilanne on meilläkin. Jos Suomessa rekisteröity lähtee muualle Eurooppaan, niin sieltä voi tulla sitten palautetuksi Suomeen. Koko EU:ssa pitäisi toimia samalla tavalla, tai sitten pitää tehdä muutoksia.”

Turvapaikanhakijoita alkoi saapua loppusyksystä 2015 yhä enemmän Saksan kautta laivalla Suomeen. Joulukuussa heitä saapui Travemündestä Helsinkiin noin 25 päivässä.

Joulukuussa Suomen viranomaiset alkoivat kuitenkin vaatia, että Finnlines-varustamon pitää tarkastaa turvapaikanhakijoiden viisumit. Tämän jälkeen turvapaikanhakijoiden saapuminen Saksasta laivalla Suomeen tyrehtyi kokonaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Saksa
 • Suomi
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää