Valikko
Kotimaa

Professori pitää vanhusten makuuttamista katastrofina: ”Tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina”

”Tanskassa yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä”, sanoo vanhustenhoidon professori Jaakko Valvanne.

”Katastrofi”, huudahtaa professori Jaakko Valvanne.

”Sänky on vanhukselle katastrofi. Se lisää tulppavaaraa ja keuhkokuumeen riskiä, aiheuttaa makuuhaavoja, surkastuttaa lihakset ja nivelet. On pitkä litania fyysisiä vaivoja, joita sängyssä eläminen aiheuttaa. Lisäksi se eristää vanhuksen elämästä ja altistaa masennukselle.”

Tästä huolimatta laitosmaisessa hoidossa olevista vanhuksista lähes joka viides elää sängyssä. Se tarkoittaa, että he viettävät vähemmän kuin kolme tuntia vuorokaudestaan sängyn ulkopuolella muiden ihmisten seurassa.

Sängyssä eläviä vanhuksia on terveyskeskusten vuodeosastoilla, palveluasumisessa ja vanhainkodeissa yli 7 500. Valvanteen mukaan luvun pitäisi olla paljon pienempi.

”Olen vieraillut hoitoyksiköissä Tanskassa. Siellä yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä. Heidät nostetaan ylös tavalla tai toisella ja viedään muiden ihmisten seuraan. Jos joku ei millään pääse sängystä, hänen sänkynsä kärrätään elämän keskelle. Se on vähintä, mitä voidaan tehdä”, Tampereen yliopiston geriatrian professori Valvanne sanoo.

Valvanteen mukaan kyse ei ole siitä, että hoitajia olisi liian vähän vaan siitä, että hoitoyksiköiden toimintakulttuuri ei ole muuttunut.

”Kierrän ympäri Suomea puhumassa hoitajille tästä ja aloitan aina samalla tavalla: Olette varmaan kuulleet, että teillä on hyvä ammattitaito, mutta teitä on liian vähän. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Ammattitaitoon kuuluu, että osataan pitää huolta vanhusten terveydestä, liikuntakyvystä, ravitsemuksesta ja mielenvirkeydestä.”

Valvanteen mukaan yksiköiden välillä on suuria eroja. On myös paljon paikkoja, joissa vanhustenhoito on erinomaista.

”Kyse ei ole hoitajien huonoudesta vaan johtamisesta ja järjestelmästä. Samalla hoitajamäärällä voidaan hoitaa hyvin tai huonosti. En halua syyllistää yksittäisiä hoitajia, mutta havahduttaa haluan.”

Valvanne ottaa esimerkiksi sitomisen. Vanhusten liikkumista rajoitetaan laitoksissa sängynlaidoilla, geriatrisilla tuoleilla, lääkkeillä ja magneettivöillä.

”Meillä on lukemattomia keinoja, joilla vanhuksia estetään liikkumasta vaikka liikkumiseen pitäisi kaikin tavoin kannustaa. Magneettivyö on näistä pahin. Olen itse kokeillut sitä ja se on karmea. Se antaa nousta sängystä puoli-istuvaan asentoon, mutta edes istumaan ei pääse.”

”Jos päiväkodissa hoitaja sitoisi lapsen viideksi minuutiksi tuoliin kiinni, siitä nousisi valtava kohu. Samaan aikaan satoja tai tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina.”

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola on Valvanteen kanssa samaa mieltä siitä, että sängyssä elämistä pitäisi saada vähennettyä, mutta osittain eri mieltä siitä, onko syynä hoitajien määrä vai toimintakulttuuri.

”Syytä on molemmissa. Ei kukaan halua hoitaa vanhuksia sänkyyn ellei ole aivan pakko. Hoitajat tietävät kyllä, että jos vanhus joutuu sänkyyn, hän ei sieltä enää nouse.”

Paavolan mukaan hoitajien työaikaa käytetään nykyisin liikaa esimerkiksi siivoukseen ja aamupalan valmistukseen. Tämä aika on poissa hoitotyöstä.

”Ei sekään auta, että vanhus nostetaan muutamaksi tunniksi päivässä geriatriseen tuoliin istumaan. Vanhukset tarvitsevat aikaa ja seuraa, vaikka sitä, että hänen kanssaan lauletaan tai katsotaan elokuvaa ja jutellaan siitä. Ei se ole hoitajan laiskuutta, se on hyvää hoitamista.”

Vanhustenhoitoa on haluttu uudistaa niin, että kotihoidon määrää on lisätty. Samalla laitoshoidossa on pyritty pois terveyskeskusten vuodeosastoista ja vanhainkodeista. Tilalle on tullut tuettu palveluasuminen.

Tavoitteena oli myös vähentää sängyssä elävien vanhusten määrää. Tässä ei ole kovin hyvin onnistuttu, sillä määrä on pysynyt sitkeästi korkealla.

”Määrä on ehdottomasti liian korkea. Se on vähentynyt hieman, mutta vain vähän. Sängyssä elämisen pitäisi olla harvinainen ilmiö. Vanhustenhoito on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan 10–15 vuoden aikana. Suunta on hyvä, mutta meillä olisi mahdollisuus paljon parempaan”, sanoo ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hoitopaikkojen välillä suuret erot

 Sängyssä elävien vanhusten osuus on suurin terveyskeskusten vuodeosastoilla ja pienin tuetussa palveluasumisessa.

 Osa yksiköiden välisistä eroista johtuu siitä, että joissain paikoissa hoidetaan huonokuntoisempia vanhuksia kuin toisissa.

 Vanhusten kunto selittää kuitenkin vain osan eroista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Vanhustenhoito
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  4. 4

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Toivotamme hänelle menestyksekästä kautta”

  7. 7

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  8. 8

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina

  9. 9

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  10. 10

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää