Valikko
Kotimaa

Professori pitää vanhusten makuuttamista katastrofina: ”Tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina”

”Tanskassa yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä”, sanoo vanhustenhoidon professori Jaakko Valvanne.

”Katastrofi”, huudahtaa professori Jaakko Valvanne.

”Sänky on vanhukselle katastrofi. Se lisää tulppavaaraa ja keuhkokuumeen riskiä, aiheuttaa makuuhaavoja, surkastuttaa lihakset ja nivelet. On pitkä litania fyysisiä vaivoja, joita sängyssä eläminen aiheuttaa. Lisäksi se eristää vanhuksen elämästä ja altistaa masennukselle.”

Tästä huolimatta laitosmaisessa hoidossa olevista vanhuksista lähes joka viides elää sängyssä. Se tarkoittaa, että he viettävät vähemmän kuin kolme tuntia vuorokaudestaan sängyn ulkopuolella muiden ihmisten seurassa.

Sängyssä eläviä vanhuksia on terveyskeskusten vuodeosastoilla, palveluasumisessa ja vanhainkodeissa yli 7 500. Valvanteen mukaan luvun pitäisi olla paljon pienempi.

”Olen vieraillut hoitoyksiköissä Tanskassa. Siellä yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä. Heidät nostetaan ylös tavalla tai toisella ja viedään muiden ihmisten seuraan. Jos joku ei millään pääse sängystä, hänen sänkynsä kärrätään elämän keskelle. Se on vähintä, mitä voidaan tehdä”, Tampereen yliopiston geriatrian professori Valvanne sanoo.

Valvanteen mukaan kyse ei ole siitä, että hoitajia olisi liian vähän vaan siitä, että hoitoyksiköiden toimintakulttuuri ei ole muuttunut.

”Kierrän ympäri Suomea puhumassa hoitajille tästä ja aloitan aina samalla tavalla: Olette varmaan kuulleet, että teillä on hyvä ammattitaito, mutta teitä on liian vähän. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Ammattitaitoon kuuluu, että osataan pitää huolta vanhusten terveydestä, liikuntakyvystä, ravitsemuksesta ja mielenvirkeydestä.”

Valvanteen mukaan yksiköiden välillä on suuria eroja. On myös paljon paikkoja, joissa vanhustenhoito on erinomaista.

”Kyse ei ole hoitajien huonoudesta vaan johtamisesta ja järjestelmästä. Samalla hoitajamäärällä voidaan hoitaa hyvin tai huonosti. En halua syyllistää yksittäisiä hoitajia, mutta havahduttaa haluan.”

Valvanne ottaa esimerkiksi sitomisen. Vanhusten liikkumista rajoitetaan laitoksissa sängynlaidoilla, geriatrisilla tuoleilla, lääkkeillä ja magneettivöillä.

”Meillä on lukemattomia keinoja, joilla vanhuksia estetään liikkumasta vaikka liikkumiseen pitäisi kaikin tavoin kannustaa. Magneettivyö on näistä pahin. Olen itse kokeillut sitä ja se on karmea. Se antaa nousta sängystä puoli-istuvaan asentoon, mutta edes istumaan ei pääse.”

”Jos päiväkodissa hoitaja sitoisi lapsen viideksi minuutiksi tuoliin kiinni, siitä nousisi valtava kohu. Samaan aikaan satoja tai tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina.”

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola on Valvanteen kanssa samaa mieltä siitä, että sängyssä elämistä pitäisi saada vähennettyä, mutta osittain eri mieltä siitä, onko syynä hoitajien määrä vai toimintakulttuuri.

”Syytä on molemmissa. Ei kukaan halua hoitaa vanhuksia sänkyyn ellei ole aivan pakko. Hoitajat tietävät kyllä, että jos vanhus joutuu sänkyyn, hän ei sieltä enää nouse.”

Paavolan mukaan hoitajien työaikaa käytetään nykyisin liikaa esimerkiksi siivoukseen ja aamupalan valmistukseen. Tämä aika on poissa hoitotyöstä.

”Ei sekään auta, että vanhus nostetaan muutamaksi tunniksi päivässä geriatriseen tuoliin istumaan. Vanhukset tarvitsevat aikaa ja seuraa, vaikka sitä, että hänen kanssaan lauletaan tai katsotaan elokuvaa ja jutellaan siitä. Ei se ole hoitajan laiskuutta, se on hyvää hoitamista.”

Vanhustenhoitoa on haluttu uudistaa niin, että kotihoidon määrää on lisätty. Samalla laitoshoidossa on pyritty pois terveyskeskusten vuodeosastoista ja vanhainkodeista. Tilalle on tullut tuettu palveluasuminen.

Tavoitteena oli myös vähentää sängyssä elävien vanhusten määrää. Tässä ei ole kovin hyvin onnistuttu, sillä määrä on pysynyt sitkeästi korkealla.

”Määrä on ehdottomasti liian korkea. Se on vähentynyt hieman, mutta vain vähän. Sängyssä elämisen pitäisi olla harvinainen ilmiö. Vanhustenhoito on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan 10–15 vuoden aikana. Suunta on hyvä, mutta meillä olisi mahdollisuus paljon parempaan”, sanoo ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hoitopaikkojen välillä suuret erot

 Sängyssä elävien vanhusten osuus on suurin terveyskeskusten vuodeosastoilla ja pienin tuetussa palveluasumisessa.

 Osa yksiköiden välisistä eroista johtuu siitä, että joissain paikoissa hoidetaan huonokuntoisempia vanhuksia kuin toisissa.

 Vanhusten kunto selittää kuitenkin vain osan eroista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Vanhustenhoito
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää