Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Professori pitää vanhusten makuuttamista katastrofina: ”Tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina”

”Tanskassa yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä”, sanoo vanhustenhoidon professori Jaakko Valvanne.

”Katastrofi”, huudahtaa professori Jaakko Valvanne.

”Sänky on vanhukselle katastrofi. Se lisää tulppavaaraa ja keuhkokuumeen riskiä, aiheuttaa makuuhaavoja, surkastuttaa lihakset ja nivelet. On pitkä litania fyysisiä vaivoja, joita sängyssä eläminen aiheuttaa. Lisäksi se eristää vanhuksen elämästä ja altistaa masennukselle.”

Tästä huolimatta laitosmaisessa hoidossa olevista vanhuksista lähes joka viides elää sängyssä. Se tarkoittaa, että he viettävät vähemmän kuin kolme tuntia vuorokaudestaan sängyn ulkopuolella muiden ihmisten seurassa.

Sängyssä eläviä vanhuksia on terveyskeskusten vuodeosastoilla, palveluasumisessa ja vanhainkodeissa yli 7 500. Valvanteen mukaan luvun pitäisi olla paljon pienempi.

”Olen vieraillut hoitoyksiköissä Tanskassa. Siellä yksikään vanhus ei vietä päiviään yksin sängyssä. Heidät nostetaan ylös tavalla tai toisella ja viedään muiden ihmisten seuraan. Jos joku ei millään pääse sängystä, hänen sänkynsä kärrätään elämän keskelle. Se on vähintä, mitä voidaan tehdä”, Tampereen yliopiston geriatrian professori Valvanne sanoo.

Valvanteen mukaan kyse ei ole siitä, että hoitajia olisi liian vähän vaan siitä, että hoitoyksiköiden toimintakulttuuri ei ole muuttunut.

”Kierrän ympäri Suomea puhumassa hoitajille tästä ja aloitan aina samalla tavalla: Olette varmaan kuulleet, että teillä on hyvä ammattitaito, mutta teitä on liian vähän. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Ammattitaitoon kuuluu, että osataan pitää huolta vanhusten terveydestä, liikuntakyvystä, ravitsemuksesta ja mielenvirkeydestä.”

Valvanteen mukaan yksiköiden välillä on suuria eroja. On myös paljon paikkoja, joissa vanhustenhoito on erinomaista.

”Kyse ei ole hoitajien huonoudesta vaan johtamisesta ja järjestelmästä. Samalla hoitajamäärällä voidaan hoitaa hyvin tai huonosti. En halua syyllistää yksittäisiä hoitajia, mutta havahduttaa haluan.”

Valvanne ottaa esimerkiksi sitomisen. Vanhusten liikkumista rajoitetaan laitoksissa sängynlaidoilla, geriatrisilla tuoleilla, lääkkeillä ja magneettivöillä.

”Meillä on lukemattomia keinoja, joilla vanhuksia estetään liikkumasta vaikka liikkumiseen pitäisi kaikin tavoin kannustaa. Magneettivyö on näistä pahin. Olen itse kokeillut sitä ja se on karmea. Se antaa nousta sängystä puoli-istuvaan asentoon, mutta edes istumaan ei pääse.”

”Jos päiväkodissa hoitaja sitoisi lapsen viideksi minuutiksi tuoliin kiinni, siitä nousisi valtava kohu. Samaan aikaan satoja tai tuhansia vanhuksia sidotaan sänkyihinsä joka yö ja sitä pidetään normaalina.”

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola on Valvanteen kanssa samaa mieltä siitä, että sängyssä elämistä pitäisi saada vähennettyä, mutta osittain eri mieltä siitä, onko syynä hoitajien määrä vai toimintakulttuuri.

”Syytä on molemmissa. Ei kukaan halua hoitaa vanhuksia sänkyyn ellei ole aivan pakko. Hoitajat tietävät kyllä, että jos vanhus joutuu sänkyyn, hän ei sieltä enää nouse.”

Paavolan mukaan hoitajien työaikaa käytetään nykyisin liikaa esimerkiksi siivoukseen ja aamupalan valmistukseen. Tämä aika on poissa hoitotyöstä.

”Ei sekään auta, että vanhus nostetaan muutamaksi tunniksi päivässä geriatriseen tuoliin istumaan. Vanhukset tarvitsevat aikaa ja seuraa, vaikka sitä, että hänen kanssaan lauletaan tai katsotaan elokuvaa ja jutellaan siitä. Ei se ole hoitajan laiskuutta, se on hyvää hoitamista.”

Vanhustenhoitoa on haluttu uudistaa niin, että kotihoidon määrää on lisätty. Samalla laitoshoidossa on pyritty pois terveyskeskusten vuodeosastoista ja vanhainkodeista. Tilalle on tullut tuettu palveluasuminen.

Tavoitteena oli myös vähentää sängyssä elävien vanhusten määrää. Tässä ei ole kovin hyvin onnistuttu, sillä määrä on pysynyt sitkeästi korkealla.

”Määrä on ehdottomasti liian korkea. Se on vähentynyt hieman, mutta vain vähän. Sängyssä elämisen pitäisi olla harvinainen ilmiö. Vanhustenhoito on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan 10–15 vuoden aikana. Suunta on hyvä, mutta meillä olisi mahdollisuus paljon parempaan”, sanoo ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hoitopaikkojen välillä suuret erot

 Sängyssä elävien vanhusten osuus on suurin terveyskeskusten vuodeosastoilla ja pienin tuetussa palveluasumisessa.

 Osa yksiköiden välisistä eroista johtuu siitä, että joissain paikoissa hoidetaan huonokuntoisempia vanhuksia kuin toisissa.

 Vanhusten kunto selittää kuitenkin vain osan eroista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Vanhustenhoito
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  9. 9

   Maine meni, suosio ehkä ei

  10. 10

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  6. 6

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  9. 9

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  9. 9

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää