Kotimaa

Opetusministeri Grahn-Laasonen vastaa murskaavaan kritiikkiin: ”Professorit ovat oikeassa”

Ministerin mukaan kukaan ei ole iloinen leikkauksien tekemisestä – silti hän seisoo säästöjen takana.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) myöntää, että professorien murskaava kritiikki Suomen hallituksen tekemiä säästöjä kohtaan on oikeutettua. Hän seisoo silti leikkausten takana.

HS:n suuressa professorikyselyssä vain kahdeksan prosenttia piti yliopistopolitiikkaa onnistuneena. Puolet tuomitsi hallituksen toimet täysin epäonnistuneiksi. Kyselyyn vastasi 932 professoria.

Ministeri ei suostunut HS:n haastatteluun lukuisista yrityksistä huolimatta. HS esitti haastattelupyynnön ministerille jo perjantaina.

Haastattelun sijaan Grahn-Laasonen lähetti kirjallisen vastauksen professorien kritiikkiin.

Grahn-Laasosen mukaan ”professorit ovat oikeassa”.

”Ei ole kenenkään mielestä hyvä tilanne, että koulutuksesta ja tutkimuksestakin leikataan. Ei kukaan muukaan yhteiskunnassamme toivo, että heiltä leikataan, eikä kukaan ole iloinen siitä, että joutuu leikkauksia tekemään”, ministeri kirjoittaa.

Vaikka hän myöntää professorien kritiikin osuvuuden, Grahn-Laasosen mielestä leikkauksia ei voi välttää.

”Otamme tänäkin vuonna uutta velkaa noin viisi miljardia palveluiden ja hyvinvoinnin rahoittamiseksi. Talouskasvu on heikkoa, ja työttömien määrä lähestyy jo 400 000:ta.”

Yksi professorien kapinan pääargumenteista on, että koulutukseen kohdistuvat säästöt leikkaavat talouskasvulta siivet. Velkaantumiskierre pahenee, jos Suomi ei investoi tulevaisuuteen.

”En oikein osaa keksiä tehokkaampaa tapaa iskeä kansantaloutta vyötärön alapuolelle kuin mitä hallitus on keksinyt”, vastaa yksi professoreista.

Säästöillä on professorien mukaan negatiivisia vaikutuksia käytännön tutkimustyöhön. Lääketieteen professorit varoittavat jopa potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Entiset Sdp:n opetusministerit Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru syyttivät lauantaina Grahn-Laasosta hurskastelusta HS:ssa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Grahn-Laasonen kirjoitti aiemmin tällä viikolla HS:ssa kolmen professorin kanssa, kuinka ”kansainvälisessä kärjessä pysyminen edellyttää pitkäjänteistä politiikkaa ja rahoitusta”.

Gustafssonin ja Kiurun mukaan opetusministerin puheet ja teot ovat ”järkyttävässä ristiriidassa” keskenään. Sunnuntaina Grahn-Laasosen tueksi riensi Anne-Mari Virolainen (kok), joka muistuttaa, että Sdp on itsekin leikannut hallituksessa ollessaan yliopistoilta.

”Viime hallituskaudella sekä korkeakoulutuksen ja tieteen että opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokan säästöt olivat suurempia kuin ne, joita Juha Sipilän (kesk) hallitus toteuttaa”, toteaa kansanedustaja Virolainen tiedotteessaan.

Säästöjä ovat toki tehneet aiemmatkin hallitukset. Yliopistojen kannalta ongelmallista on, kun leikkauksia kasautuu liikaa.

Ranskan kielen professorin Jukka Havun mielestä tämä kynnys on ylitetty. Hän kutsuu hallitusta HS:n kyselyssä ”harvinaisen sivistysvastaiseksi.”

Grahn-Laasosen mukaan leikkaukset johtuvat yksinkertaisesti valtion velkaantumistahdista.

”On muistettava, että yksistään yliopistojen rahoitus on kasvanut 2000-luvun aikana 800 miljoonalla eurolla. Yliopistojen määrärahat eivät siis romahda, mutta ne laskevat pitkän nousukauden jälkeen reaaliarvolla mitattuna vuoden 2009 tasolle”, hän kirjoittaa.

Yksi Sipilän hallituksen ideologisista kulmakivistä on resurssien tehokas käyttö. Ajatuksena on, että säästöt pakottavat organisaatiot uudistumaan ja luopumaan turhista toiminnoista.

Tähän vetoaa myös Grahn-Laasonen.

”Rakenteellisilla uudistuksilla voidaan paikata säästöjen vaikutuksia ja tavoitella laatua ja vaikuttavuutta. Suomessa tutkimus on liian pienissä yksiköissä. Sen ovat todenneet lukuisat kotimaiset ja kansainväliset arvioinnit.”

Professoreiltakin löytyy valmiutta rakenteellisiin uudistuksiin. 32 prosenttia vastaajista kannattaa tutkimuslaitosten ja yliopistojen yhdistämisiä. Lisäksi 42 prosenttia voisi harkita liitoksia.

Ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen sanoo HS:lle, että opetusministeri on toiminut ”harvinaisen vastuuttomasti” heittäessään pallon yliopistoille.

”Eivät yliopistot itseään lakkauta tai yhdistä, sen tekee valtiojohto. Ministeri pelkää poliittisen maineensa menoa, jos ryhtyisi ryhdikkääseen linjanvetoon.”

Grahn-Laasonen ei vastaa viestissään, miksi hallitus on jättänyt rakenteelliset uudistukset yliopistojen tehtäväksi sen sijaan, että kantaisi niistä poliittisen vastuun.

”Pyrimme siihen, että korkeakoulut keskittyisivät vahvuusaloihinsa voidakseen tavoitella kansainvälistä huippua. Tätä yliopistoista ja ammattikorkeakouluista itsestään lähtevää työtä ja rakenteellista kehittämistä tuemme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksella ja strategisella rahoituksella”, hän kirjoittaa.

Opetusministeri myöntää, ettei hallituksen viestintä yliopistojen suuntaan ole aina onnistunut.

”Akateeminen maailma ja politiikan maailma puhuvat eri kieliä. Politiikoilla on vastuu siitä, että möläytysten sijaan viestimme vuoropuhelun tahtoa ja arvostusta osaajiamme kohtaan.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut ”kaiken maailman dosenteista”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) näpäyttänyt professoreja pitkistä kesälomista ja Grahn-Laasonen itse saanut yliopistot ärsyyntymään paimenkirjeellä, jossa hän moitti yliopistoja ”keskinkertaisista yksiköistä”.

Opetusministeri toivoo lausunnossaan yliopistoilta ymmärrystä.

”Lähes kaikkialta leikataan, eikä se ole vihamielisyyttä ketään kohtaan. Toivon, että ohipuhumisen sijaan löydämme yhteisiä ratkaisuja Suomen tulevaisuuden rakentamiseksi, ja olen valmis avoimeen keskusteluun.”

HS:n kysymyksiin Grahn-Laasonen kieltäytyi vastaamasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • yliopistotutkimus
 • Koulutuspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  3. 3

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  4. 4

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Tuhansien suomalaisten henkilötietoja ja laboratoriotuloksia vuotanut esitelmästä internetiin – Näin THL pahoitteli tietovuotoa uhreille

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Kone aloittaa säästöohjelman ja aikoo karsia 1 000 työpaikkaa

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  10. 10

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää