Kotimaa

Suomenlahden pohjassa makaava hylky paljastui fregatiksi – karttalöytö johdatti jäljille ”kuin Aku Ankassa”

Huis te Warmelo -fregatti upposi Helsingin edustalle myrskyssä vuonna 1715. Hollantilaista sota-alusta ei ole aiemmin löydetty Itämerestä.

Tarina on kuin seikkailuelokuvasta: hollantilaistutkija löytää arkistosta 300 vuotta vanhan kartan, johon on merkitty tuntemattoman sotalaivan uppoamispaikka. Samoihin aikoihin suomalaissukeltaja yrittää tunnistaa merenpohjassa makaavaa hylkyä ottamalla yhteyttä Itämeren eri maihin.

”Kun Museovirastoon otettiin yhteyttä hylyn takia, ja kun vielä kuulin kartasta, ajattelin ensin, että tämähän on kuin jostain Aku Ankan tarinasta. Jos yhteydenottaja ei olisi ollut kollega, en olisi varmaan ottanut asiaa todesta”, Museoviraston intendentti Riikka Alvik nauraa.

Merenkulkulaitos havaitsi hylyn 2000-luvun alussa Porvoon edustalla merenpohjakartoituksen yhteydessä. Kalbådagrundin majakan ympärillä on useita hylkyjä vanhan kauppareitin varrella. Kyseinen hylky on 64 metrin syvyydessä, joten sen tunnistaminen ei käynyt kädenkäänteensä.

Helsinkiläinen Immi Wallin sukelsi hylylle 2014. Hänen yrityksensä Subzone on erikoistunut muun muassa hylkytunnistamiseen. Wallin löysi ja tunnisti Viron rannikolle uponneen U-679 saksalaissukellusveneen viime vuonna.

Yli 60 metrin syvyydessä makaava tunnistamaton hylky herätti Wallinin mielenkiinnon. Hylky oli poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, ja siinä oli tykkejä kahdessa tasossa. Kannella näkyi useita tykkejä.

”Mietin, että miten tällainen sota-alus on jäänyt tunnistamatta. Alus oli taatusti jonkin valtion omistama, joten kirjanpito oli ollut tarkkaa, ja laivasta oli taatusti jäljellä arkistomerkintöjä.”

Wallinin yritys dokumentoi hylkyä mahdollisimman paljon kahden sukelluskerran aikana. Hylkyä tutkittiin ei-kajoavin menetelmin, eli sukeltajat kuvasivat sitä. Sen jälkeen Wallin lähti metsästämään tietoa, ensin venäläisasiantuntijoilta.

”Tunnistin laivan rakenteesta, että se oli todennäköisesti 1700-luvun alkupuolelta. Muuta siitä ei voinut tunnistaa, sillä useilla mailla oli samantyyppisiä sota-aluksia.”

Venäläiset kertoivat, ettei heidän arkistoissaan ollut sopivaa sotalaivaa, joka olisi uponnut hylyn kohdalle. Lähistöllä oli yhden venäläisen samankokoisen linja-aluksen hylky, joka ajoi karille jahdatessaan ruotsalaisaluksia Pohjan sodan aikana.

”Karille ajanut alus kuitenkin poltettiin, ja meidän hylyssä ei ole merkkejä palosta.” Wallin sanoo.

Tunnistusapua ei löytynyt myöskään Ruotsista, jonka sota-aluksia makaa Itämeren pohjassa jopa kymmeniä. Sen jälkeen Wallin oli yhteydessä Viron Muinaismuistovirastoon, mutta sielläkään ei ollut tietoja uponneesta sota-aluksesta.

Viime vuoden lopulla historioitsija Peter Swart löysi Hollannissa arkistosta vanhan hollantilaisen merikartan, johon oli merkitty nimettömän sotalaivan uppoamispaikka. Kartta oli merkittävä löytö, sillä se osoitti ainoan Itämerelle kadonneen hollantilaisen sotalaivan sijainnin.

Meriarkeologi Michiel Bartels otti yhteyttä Viron Muinaismuistovirastoon, jossa muistettiin Wallinin tiedustelut.

Mikä sotalaiva siis makaa merenpohjassa ja miten se joutui sinne? Se on fregatti nimentään Huis te Warmelo.

Alus oli Itämerellä suojaamassa kauppalaivoja, jotka kävivät ensin Revalissa (nykyisessä Tallinnassa) ja sitten Pietarissa. Kauppalaivoja piti turvata käynnissä olevan Pohjan sodan takia.

Paluumatkalla laiva upposi myrskyssä elokuussa 1715.

”Oletettavasti laiva osui matalikolle ja upposi suoraan pystyasennossa. Tämä selittää sen, miksi ylemmän tykkikannen 17 tykkiä ovat yhä alkuperäisellä paikallaan”, Wallin sanoo.

Nyt hylyn tiimoilta ollaan käynnistämässä tutkimushanketta, ja hollantilaistutkijat tulevat keskustelemaan hankkeesta Suomeen pääsiäisen tienoilla. Hylyn löytyminen on hollantilaisille merkittävä, sillä Hollannin rannikolle uponneet alukset eivät selviä hyväkuntoisina hylkyjä tuhoavan laivamadon (teredo navalis) takia.

”Laivamato syö hylyt, ja jäljelle jää vain metallirakenteita ja ehkä lastia”, Riikka Alvik kertoo.

Itämeressä taas hylyt säilyvät vähäsuolaisessa vedessä ja hapettomissa syvänteissä, eikä Itämeressä ole laivamatoa kuin aivan sen eteläisimmissä osissa.

Wallinin yritys jatkaa hylyn tutkimuksia yhdessä hollantilaisten kanssa ensi kesänä. Alue pitää viistokaikuluodata ja laivasta pitää tehdä 3d-malli. Tutkimuksen jatko riippuu rahoituksesta.

”Tietysti toivomme, että hanke saisi rahoitusta Hollannista ja kansainvälisiltä tahoilta”, Alvik sanoo.

Hollantilaisen sota-aluksen hylyllä, kuten monella mullakin Suomenlahdelle uponneella hylyllä, on käynyt varkaita. Hylynryöstäjät kävivät hylyllä todennäköisesti vuonna 2011, ja he varastivat hylyltä astioita ja muuta arvokasta.

”Tämän kaltaisella linja-aluksella oli upseereita, joilla oli astiastot mukanaan. Kun korkeampi peräosa sortui merenpohjassa, arvoesineet paljastuivat”, Alvik kertoo.

Museovirasto teki asiasta tutkintapyynnön, mutta rikos oli vanhentunut. Rikoslakiin kirjatun muinaismuistorikkomuksen vanhenemisaika on kaksi vuotta. Museovirasto on tehnyt useita tutkintapyyntöjä hylkyrosvouksesta. Yksi tapaus päätyi viime vuonna käräjäoikeuteen, mutta oikeus katsoi rikoksen vanhentuneen. Asiaa käsitellään Helsingin hovioikeudessa.

”Nämä tapaukset ovat todella harmillisia, sillä varastetut irtaimistot täydentäisivät alusten tarinoita”, Alvik sanoo.

Muinaismuistolain mukaan kaikki vähintään sata vuotta vanhat hylyt kuuluvat valtiolle. Neljää arvohylkyä lukuun ottamatta hylyille saa sukeltaa, ja niitä saa kuvata. Niihin ei saa kuitenkaan kajota.

Hollantilaiseen Huis te Warmelo -fregattiin liittyy myös mielenkiintoinen sivujuonne. Sen sisaralus Huis te Neck oli kuvattuna maalauksessa, joka varastettiin hollantilaismuseosta vuonna 2005. Varkaat vievät museosta 24 maalausta ja kymmeniä muita arvoesineitä.

Maalaukset ilmestyivät ihmisten ilmoille viime vuonna Ukrainassa, jossa kaksi miestä vaati niistä 50 miljoonan euron lunnaita. Guardian-lehden mukaan hollantilaiset ovat tarjoutuneet maksamaan miehille, joilla on mahdollisesti yhteyksiä kansallismielisiin ääriaineksiin, pienen korvauksen maalausten toimittamisesta takaisin Hollantiin. Nykykuntoisina taideteoksien arvo on noin puoli miljoonaa euroa.

Oikaisu 14.3. kello 17.50: Hylyn havaitsi Merenkulkulaitos, ei Merentutkimuslaitos.

Huis te Warmelo

Fakta

 Kolmimastoinen fregatti.

 Pituus on noin 35 metriä. Laivalla on 40–44 tykkiä kahdella kannella.

 Laiva rakennettiin vuonna 1708 Medemblikissä, kaupungissa, joka sijaitsee Amsterdamin eteläpuolella.

 Laivan rakensi todennäköisesti Blaauwevlag-niminen laivanrakentaja.

 Alus kuului Länsi-Friisian Admiraliteetille.

 Miehistöön kuului noin 200 miehistön jäsentä.

 Upposi myrskyssä 25. elokuuta 1715. 70 miehistön jäsentä pelastui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hylyt
 • Itämeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  6. 6

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  7. 7

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää