Kotimaa

Käytetyillä lastenvaatteilla voi tienata – ”Markettikamat livekirppikselle ja helmet nettiin”

Lasten käytettyjä merkkivaatteita ostamalla ja myymällä saattaa saada rahansa takaisin. Joskus onnistuu jopa tekemään voittoa.

Helsinkiläinen Emilia Salmi on ehtinyt pyöriä lastenvaatekirpputorilla ehkä muutaman minuutin, kun ostoskorissa on jo kukikkaat pöksyt ja vaaleanpunaiset merkkikumisaappaat.

1- ja 7-vuotiaiden tyttöjen äiti ei yleensä lähde tyhjin käsin kirppareilta, joissa hän käy lähes päivittäin. Facebookin kirppisryhmät ja Huuto.netin hän katsastaa useasti päivässä.

Salmen kalleimpia käytettyjen lastenvaatteiden ostoksia on 150 euron talvihaalari. Pitkään etsimästään mekosta hän on maksanut 80 euroa, kun uutena sen olisi saanut neljälläkympillä.

Toisaalta Salmi on saanut kirppispöydästään viikossa jopa 800–900 euron tuoton. Lasten käytettyjä merkkivaatteita ostamalla voi saada Salmen mukaan omansa takaisin.

”Kuulostaahan tämä vähän sekopäiseltä. On totta, että lastenvaatteissa on kiinni paljon rahaa, mutta en silti puhuisi sijoituksesta vaan rakkaudesta. Omia lapsiani ei tosin voisi vähempää kiinnostaa, mitä he pukevat päällensä, joten rakkaus pitää osoittaa muilla keinoilla.”

Kysyy sitten keltä tahansa, mitkä lastentarvikkeet säilyttävät parhaiten jälleenmyyntiarvonsa, vastaus on sama: hyväkuntoisina tai lähes uudenveroisina säilyneet merkkituotteet. Ehkä erikoista kyllä, jotkut lastenvaatteet saattavat säilyttää arvonsa erityisesti tietyillä myyntikanavilla paremmin kuin kalliit tarvikkeet.

Esimerkiksi lastenvaunuihin pätee sama kuin auton ostoon.

”Kun ne on tuotu ulos vaunuliikkeestä, arvo tippuu heti. Jos käytetyt vaunut ovat tosi hyvälaatuiset, ne saattavat mennä puoleen hintaan alkuperäisestä. Uudenveroisista voi saada yli puolet”, helsinkiläisen Vekarakirppiksen pitäjä Piia Aro arvioi.

Sen sijaan uusien lastenvaatteiden alennusmyyntejä hyödyntämällä ja käytettyjä merkkivaatteita ostamalla voi saada niihin laittamansa rahat takaisin, asiaa tuntevat arvioivat. Parhaimmillaan joistakin tuotteista, kuten loppuunmyydyistä kestosuosikeista, voi tulla jopa voittoa.

”Tietyt brändit ovat kovassa huudossa ja niiden hinnat ovat käytettyinäkin korkeat. Ne pysyvät pinnalla ehkä pari vuotta ja sitten suosio vaihtuu”, sanoo Facebookin Muksujen merkkituotekirppari -ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Laura Virtanen. Viisi vuotta toimineeseen ryhmään kuuluu lähes 39 000 jäsentä.

Virtanen ei osaa sanoa, mistä suosion vaihtelu johtuu.

”Kun merkkiä on jo kaikilla, lähdetään havittelemaan seuraavaa. Joskus myös tuotantoa kasvatetaan rajusti ja siirretään edullisempiin maihin. Laatu voi kärsiä, ja hypetys laskee.”

Jälleenmyyntiarvon perusteella arvioituna suosituimpia lastenvaatemerkkejä ovat nyt esimerkiksi ruotsalainen Mini Rodini ja kotimainen Gugguu. Suosittuja ovat myös esimerkiksi tanskalaiset Molo ja Ticket to Heaven, ruotsalaiset Polarn O. Pyret ja Me&I sekä suomalaiset Reima, Aarrekid ja Metsola.

Monien mielestä netissä saa käytetyistä lastenvaatteista paremman hinnan kuin perinteisillä kirpputoreilla. Myyjän kannalta parhaita paikkoja ovat esimerkiksi Facebookin tietyn merkin kauppaan keskittyneet ryhmät.

”Siellä on ydinporukka, joka maksaa enemmän. Moni vie markettikamoja ”livekirppikselle” ja laittaa niin sanotut helmet nettiin. Netissä on se massan paine, joka nostaa hintaa. Nettikirppareilla ostopäätös tapahtuu heti”, Virtanen sanoo.

Toisaalta myös lastenvaatekirpputorien kävijät ovat hyvin hinta- ja laatutietoisia.

Lastenvaatteissa ja -tarvikkeissa hyvän kunnon säilymistä edistää lyhyt käyttöaika. Jotkut äidit hamstraavat suosikkimerkkien vaatteita yli tarpeen, jolloin osa jää hyvin vähäiselle käytölle. Second hand -markkinoilla on siis uusiakin tuotteita.

”Yhdellä lapsella saattaa olla 20 samantyyppistä pipoa. Jotkut saattavat ostaa samassa värissä montaa eri kokoa, kyllästyvät ja myyvät sitten”, Virtanen sanoo.

Merkkien suosio perustuu myös mielikuviin, nettikirpputori Vähänkäytetty.fin liiketoimintajohtaja Ossi Salo huomauttaa.

”Merkkivaatteet voivat olla [ketjuliikkeiden vaatteita] paljon huonommassa kunnossa, kun ne ovat jo kiertäneet useilla lapsilla ja niitä on pesty 150 kertaa.”

Kaupoissa kannattaa ottaa huomioon se, että tuotteen hintaan voi vaikuttaa vuodenaika. Väliä on myös sillä, miten tuote laitetaan esille – myös netissä.

”Hyvästäkin tuotteesta saa huonon ilmoituksen, mutta huonosta ei saa hyvää. Kukaan ei halua ostaa turvakaukaloa, jonka päällisessä on puklua. Tai petaamattomalla sängyllä kuvattua ryppyistä vaatetta”, Salo sanoo.

Kun käyttäjinä ovat lapset, mikään vaate tai tarvike ei ole kuitenkaan varma sijoitus.

”Kalliin vaatteen ostoa voi perustella sillä, että sen saa myytyä hyvään hintaan. Itse ostin laadukkaan, 150 euron ulkopuvun, mutta poika pyyhki sen auton öljyihin. Ei pysynyt jälleenmyyntiarvo”, Virtanen nauraa.

­

HS kysyi

Kirpputoreilta etsitään laatua

Susanne Sahlberg

”Ostan lastenvaatteet ja -tarvikkeet käytettyinä. Se on ekologista ja edullista, emme ole puolison kanssa tällä hetkellä kumpikaan töissä. Uutena ostan jotain, jos käytettynä ei löydy. Esimerkiksi seitsenvuotiaalle on huonosti saatavilla ulkovaatteita. En ole törmännyt ongelmiin. Netissä tapahtuu huijauksia, kun joku ei postitakaan tuotetta tai se ei vastaa kuvausta.”

Eveline Küver

”Asun tällä hetkellä Kölnissä ja hamstraan Suomesta käytettyjä lastenvaatteita. Pyydän postittamaan niitä Saksaan myös Facebook-kirppareilta. Kivoja lastenvaatteita ei ole Kölnissä hyvin saatavilla, varsinkaan käytettyinä. Päiväkodissa siellä ollaan sukkahousuissa. Nettikauppojen ongelmista en jaksa välittää, jos niitä ei osu omalle kohdalle.”

Miia Hyötyläinen

”Tavoitteenani on ostaa kaikki lastenvaatteet käytettyinä. Isommat tarvikkeet, kuten vaunut, ovat löytyneet Tori.fistä ja Huuto.netistä. Kerran ostin Tori.fistä vaatepaketin, josta puuttui osa vaatteista ja osa oli järkyttävässä kunnossa. Myyjä ei vastannut enää viesteihini. Uhkasin ilmoittaa asiasta poliisille, mutta en tehnyt sitä.”

Mika ja Jasmine Heittola

”Käymme paljon kirpputoreilla, josta etsimme laatua. Ostamme pian syntyvälle esikoisellemme uutena ainoastaan varmaan vain tuttipullot. Syöttötuoli löytyi kirpputorilta Tuusulasta ja uutta vastaavat vaunut Huuto.netistä muutamaa sataa euroa ohjevähittäishintaa halvemmalla. Netin kauppakumppanit ovat olleet luotettavia, kun laatukontrolli toimii palautteen annon kautta.”

Näissä paikoissa voi ostaa ja myydä lastenvaatteita

 Sosiaalisesta mediasta Facebook on täynnä kirppariryhmiä, joista suosituimmissa voi olla kymmeniätuhansia jäseniä.

 Pääkaupunkiseudulla perinteisiä lastenvaatteisiin keskittyneitä kirpputoreja ovat esimerkiksi Vekarakirppis, Haikara sekä Nella ja Nuttu.

 Joissakin uusia vaatteita myyvissä pikkuliikkeissä ja jopa kampaamoissa on second hand -osastoja.

 Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset järjestävät kirppistapahtumia, joissa voi myös myydä omia vaatteita ja tavaroitaan.

 Helsingissä ja muutamissa muissa kaupungeissa touko- ja elokuussa järjestettävänä Siivouspäivänä voi ostella ja kaupata tavaroita kaduilla ja pihoilla.

 Kaupunginosilla ja taloyhtiöillä on kesäisin omia kirpputoripäiviä, joilla kaupataan paljon lastenvaatteita.

 Internetin kauppapalstoilla on tarjolla tuhansia lastenvaatteita ja -tarvikkeita, kuten lastenvaunuja, rattaita, turvaistuimia ja sänkyjä, eri puolilla Suomea.

 Esimerkiksi nettikirpputoreilla Vähänkäytetty.fi ja Emmy.fi voi ostaa ja myydä lastenvaatteita ja -tarvikkeita. Verkkokaupat auttavat myyntityössä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Lapset
 • Vaatteet
 • Kirpputorit
 • Nettikirpputorit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää