Valikko
Kotimaa

Terveydenhoidon valinnanvapaus on tuontitavaraa Ruotsista, jossa jonot ovat poistuneet mutta kustannukset eivät ole juuri laskeneet

Ruotsissa terveydenhoitoon on tuotu roppakaupalla kilpailua, mutta palvelu on kuitenkin julkisin verovaroin rahoitettu.

Miksi Suomessa puhutaan nyt valinnanvapaudesta terveydenhoidossa?

Yksi syy on naapurimaa Ruotsi, joka muutti julkisen terveydenhoidon pelisääntöjä radikaalisti vuonna 2009. Silloin Ruotsissa tuli voimaan laki valinnanvapaudesta perusterveydenhuollossa.

Ruotsissa oli samoja ongelmia kuin nyt on Suomessa: palveluihin oli vaikea päästä ja jonotusajat olivat pitkät.

Ruotsissa valinnanvapaus on toiminut ainakin sikäli, että jonot ovat purkautuneet ja palveluita on tarjolla.

Valinnanvapaus tuli porvarihallituksen aikana, mutta nyt vallassa olevat sosiaalidemokraatit eivät ole ryhtyneet sitä purkamaan, vaikka markkinamekanismi ja kilpailu peruspalveluissa eivät heitä kaikilta osin miellytäkään. Pääsyy on se, että ruotsalaiset asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluiden pelaamiseen.

Miten temppu tehtiin?

Ruotsissa valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita itse, kuka tuottaa hänen julkisin verovaroin maksetun perusterveydenhoitonsa – siis esimerkiksi peruslääkärikäynnin. Ruotsalaisasiakas voi käyttää julkista terveydenhoitoa, mutta sen rinnalla on tarjolla kriteerit täyttäviä yksityislääkäreitä tai esimerkiksi jonkin järjestön tuottamia terveydenhoitopalveluita.

Ruotsissa on Suomeen suunniteltua maakuntamallia vastaava aluejako, 20 maakäräjäaluetta. Ne vastaavat terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoituksesta omalla alueellaan.

Maakäräjät ovat se taho, jotka valvovat ja asettavat laatuvaatimuksia terveyspalveluiden tuottajille. Jos esimerkiksi yksityinen lääkäriasema haluaa osaksi julkista järjestelmää ja julkisen rahoituksen saajaksi, sen on täytettävä maakäräjien kriteerit ja haettava maakäräjien hyväksyntää.

Maakäräjien on hyväksyttävä kaikki kriteerit täyttävät tuottajat mukaan systeemiin – se ei saa syrjiä esimerkiksi pieniä yrityksiä. Kaikilla mukaan hyväksytyillä tuottajilla on oikeus saada julkista rahoitusta. Maakäräjät määrittelevät eri palveluista maksettavat korvaukset, jotka ovat kaikille tuottajille samat.

Ruotsalainen asiakas voi valita sopivan paikan lääkärissäkäyntiinsä ja myös vaihtaa hoitopaikkaa milloin tahansa ja niin usein kuin haluaa. Valinnanvapautta tukemaan on luotu sähköisiä palveluita, joista asiakas voi hakea tietoa: onko jonoa, mikä on laatu ja niin edelleen.

Asiakasmaksut ovat potilaalle samat riippumatta siitä, onko hoitava lääkäri julkisen puolen vai yksityisen firman palveluksessa.

Kaiken ideana on tuoda perusterveydenhoitoon kilpailumekanismi ja sitä kautta paine tehostaa toimintaa.

Ruotsissa luotetaan siihen, että asiakas osaa valita parhaan tuottajan – ja silloin huonot ja tehottomat joko karsiutuvat pois tai sitten saavat kannustimen parantaa toimintaansa.

Erityisesti paine kohdistuu julkisen puolen tuottajiin, jotka ovat Suomessakin olleet ”turvassa” kilpailulta. Asiakas on voinut vaihtoehtona aina marssia yksityislääkäriin, jos julkinen hoito ei miellytä, mutta sen joutuu maksamaan itse. Sairausvakuutuskorvaus yksityisen puolen hoidosta on kutistunut minimaaliseksi.

Ruotsissa kilpailun seurauksena on ollut se, että asiakas pääsee paremmin perusterveydenhoidon palveluihin ja tuottajia on tullut alalle lisää. Julkinen puoli ei ole tästä näivettynyt, vaan on selvinnyt vertailussa hyvin.

Huonona puolena on ollut se, että tuottajat haluavat olla siellä missä asiakkaatkin, eli tarjonta on parantunut erityisesti tiheästi asutussa Ruotsissa.

Toinen huono puoli on se, että tehokkuuden parantuminen ei ole Ruotsissa vielä näkynyt merkittävinä kustannussäästöinä.

Suomessa sote-säästöt ovat yksi sote-uudistuksen kantavista ideoista. Täällä joudutaan miettimään, onko valinnanvapauteen varmasti varaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää