Valikko
Kotimaa

Turusta Tukholmaan vain 11 minuutissa? Ihmisiä singottaisiin kapselissa Suomesta Ruotsiin yli tuhannen kilometrin tuntivauhtia

Turku ja Ahvenanmaa haluavat maailman ensimmäisiksi Hyperloop-joukkoliikenteen keskuksiksi.

Turku ja Ahvenanmaa haluavat tosissaan ensimmäisten joukossa Hyperloop-kaupungeiksi. Hyperloop on putki, jossa ihmiset tai rahti kulkevat kapseleissa. Nämä kapselit etenevät jopa 1 200 kilometrin tuntivauhtia. Matka Turusta Tukholmaan kestäisi noin 11 minuuttia.

Futuristiselta kuulostavaa joukkoliikennejärjestelmää on kehittämässä kolme yritystä. Tunnetuin niistä on Hyperloop Technologies, jonka varatoimitusjohtaja Alan James oli keskiviikkona lobbaamassa uutta joukkoliikennemuotoa Turussa.

”Hyperloopin kehitys on edennyt ällistyttävää vauhtia, kehitystä voi verrata avaruuskilpailuun”, James hehkuttaa.

Hyperloop Technologiesilla oli vielä vuosi sitten vain kaksi työntekijää, Shervin Pishevar ja Brogan BamBrogan. Pishevar on yhdysvaltalainen rahoittaja, joka oli Uber-taksipalvelun ensimmäinen suuri rahoittaja. BamBrogan työskenteli aiemmin pääsuunnittelijana SpaceX-avaruusyrityksessä.

Nyt yrityksellä 120 työntekijää, ja se on kerännyt sadan miljoonan dollarin rahoituksen.

”Osa on tietenkin start up -rahoitusta, mutta mukana ovat myös esimerkiksi GE Capital sekä Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNFC”, James kertoo.

Yritys lupaa ensimmäisien matkustajien nousevan kapseliin neljän vuoden kuluttua, vaikka järjestelmää ei ole vielä testattu. Hyperloop Technologies testaa muutaman viikon sisällä putken työntövoimaa, ja vielä tämän vuoden aikana yritys saa valmiiksi testiradan Nevadassa.

”Olen sanonut, että emme ole tekemässä tulevaisuuden joukkoliikennettä vaan olemme tekemässä tämän päivän joukkoliikennettä”, James painottaa.

Ahvenanmaalla ja Turun seudulla on haaveiltu vuosia kiinteän yhteyden saamisesta Tukholmaan. Aiemmin yhteyttä suunniteltiin siltoina Turusta Ahvenanmaalle ja siitä tunnelina Tukholmaan. Nyt hyperputki kiinnostaa niin paljon, että seudun yhteisöt ovat perustaneet FS Links -nimisen yhteistyöyrityksen, joka on käynnistänyt esiselvityksen putken mahdollisuuksista. Hyperloop Technologies maksaa osan esiselvityksen kustannuksista.

”Ensivaikutelma oli, että tämä on propellihattuprojekti. Kun asiaa on selvitetty, on käynyt ilmi, ettei tämä olekaan ihan mahdoton juttu. Vähän hullu täytyy olla, että saa jotain hienoa tehtyä”, varapuheenjohtaja Michael Lindholm Turun Yrittäjistä sanoo.

Hyperloop Technologiesilla on aikomus rakentaa ensi vaiheessa muutamia, ehkä viisi rataosuutta, jotka olisivat toiminnassa vuonna 2020. Muita kandidaatteja on muun muassa Hollannissa ja Australiassa. James myös muistaa mainita, että Hyperloop sopisi Turun ja Helsingin välille Tunnin juna -suunnitelman korvaajaksi.

Mitä putki sitten maksaisi? Erään arvion mukaan putken kilometrihinta on 25 miljoona euroa. Arviossa ei ole huomioitu sitä, että Itämeren-hyperputki kulkisi todennäköisesti jonkin matkaa merenpohjassa. Konservatiivinen arvio putken hinnasta olisi kahdeksan miljardia euroa.

Alan James painottaa, että Hyperloop on kuitenkin puolet halvempi kuin luotijunayhteys. Järjestelmän elinkaarikustannukset ovat murto-osa tavallisen rautatien elinkaarikustannuksista, sillä ilmapatjan päälle leijuva kapseli ei kuluta putken sisäosia.

”Hyperloop on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Luotijunat kuluttavat käyttämästään energiasta 80 prosenttia ilmanvastuksen kumoamiseen. Alipaineistetussa putkessa ei ole käytännössä ilmanvastusta”, James vakuuttaa.

Putken liikennöinti toimisi perinteisten aikataulujen sijaan tilausperusteisesti, sillä putkeen voi lähettää kapseleita hyvinkin pienin väliajoin.

Entä matkustusmukavuus? Vaikka kapseli voidaan kiihdyttää yli 500 kilometrin tuntivauhtiin muutamassa sekunnissa, matkustajamukavuuden takia kiihdytys olisi maltillisempi. Ikkunanäytöt helpottavat mahdollista ahtaan paikan kammoa.

”Kapselissa ei ole tietenkään perinteisiä ikkunoita, joten ruutuihin voidaan heijastaa vaikkapa elokuvia. Ne ovat toki lyhyitä, sillä matka esimerkiksi Turusta Saloon kestää kuusi minuuttia”, James nauraa.

Huima visio Suomenlahdella: Tallinnaan liitoaluksella

Myös Suomenlahdella saatetaan lähiaikoina nähdä täysin uudenlaista matkustajaliikennettä, jos virolaisyhtiön villit suunnitelmat toteutuvat.

Virolainen Sea Wolf Express kertoi helmikuussa Postimees-lehdelle aikeistaan tuoda Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen maaefektialuksen eli ekranoplanin. Se on eräänlainen laivan ja lentokoneen välimuoto, joka täydessä vauhdissaan lentää ja liitää pari metriä merenpinnan yläpuolella.

Yhtiö kertoi keskiviikkona HS:lle, että se aikoo alustavasti avata liikenteen ensi vuonna. Tällöin lahden ylitys kestäisi vain puoli tuntia 220 kilometrin huippunopeudella.

Yhtiön toimitusjohtaja Ville Högman sanoo, että laite voi kilpailla laivan kanssa nopeudella ja lentokoneen kanssa sillä, että matkustajien lähtötoimet ovat ripeämmät.

Yhtiö kaavailee uivaa satamaa Helsinkiin ja kuivan maan satamaa Tallinnaan, sillä kone voi myös nousta maalle pohjassa olevien pyörien ansiosta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa ollaan hankkeesta tietoisia, mutta virallista yhteyden­ottoa virolaisyritykseltä ei ole tullut.

”Kukaan ei ole meitä lähestynyt, mutta virolaisten kollegoiden kanssa olemme asiasta keskustelleet”, sanoo johtava asiantuntija Aleksi Uttula Trafin alustekniikka- ja operointiyksiköstä.

Asiassa on paljon kysymysmerkkejä vielä ja Trafissakin on netin avulla tutkittu, millainen alus ylipäänsä on kyseessä. Vertailukohtia ei löydy, mutta Kansainvälinen merenkulkujärjestö Imo on antanut alustyypistä ohjeistuksensa.

”Emme me lähde sitä suorilta tyrmäämään. Täytyy katsoa, miten Imon ohjeistus täyttyy. Se vaatii kaikkien osapuolten hyväksynnän”, Uttula sanoo.

Aluksen operoijan pitää hakea liikennöintilupa kaikilta mailta, joihin aluksella liikennöidään. Ennen myöntämistä Trafi käy Uttulan mukaan tarkasti läpi kaikki turvalliseen liikennöintiin liittyvät seikat kuten alueen sääolot ja väylät.

Sea Wolf Express on tilannut koneen venäläiseltä yhtiöltä, joka on sen mukaan juuri saamassa valmiiksi ensimmäistä versiotaan 12-paikkaisesta koneesta. Ennen matkustajaliikennettä luvassa on vielä paljon testejä, sanoo Högman. Koneen hinta on 750 000 euroa, josta yhtiö sanoo maksaneensa 200 000 euroa. Yhtiöllä on optio myös viiteentoista muuhun koneeseen.

Högmanin mukaan lippujen hinnat tulevat olemaan kalliimmat kuin laivoissa, mutta halvemmat kuin lentokoneissa.

”Samantapaisia koneita on matkustajakäytössä Bahamalla ja Singaporessa”, Högman sanoo.

Liikenteestä pitäisi myös tulla ympärivuotista, sillä talvi- eli jääaikaan pohjan pyörät korvattaisiin suksilla. Kone kiihtyy huippunopeuteensa noin 40 sekunnissa.

Maaefektialusta ei tule sekoittaa ilmatyyny- tai kantosiipialukseen. Sen lyhyt ja leveä siipi käyttää hyväkseen maaefekti-ilmiötä, joka lisää siiven nostetta.

Ekranoplaneja valmistavan venäläisyrityksen esitteessä on piirroksia myös malleista, joiden sisään voidaan ottaa autoja ja monin verran enemmän matkustajia.

Ekranoplanit tulivat tunnetuiksi varsinkin ”Kaspianmeren hirviöinä” 1960-luvulla, jolloin Neuvostoliitto kehitti alustyyppiä sotilastarkoituksiin valtaviksi meren päällä liitäviksi jättiläiskoneiksi, jotka pystyivät kantamaan mukanaan muun muassa ohjuksia.

Hyperloop on Tesla-miljadöörin ideoima putki

 Tesla-sähköautoista ja SpaceX-avaruusliikenneyhtiöstä tunnettu Elon Musk julkaisi vuonna 2013 ehdotuksen Hyperloop-joukkoliikennejärjestelmästä. Hän luonnosteli kuljetusjärjestelmän, jossa hyödynnetään alipaineistettua putkea. Idea on sama kuin paineilmaputkissa, joita pitkin kaupan kassa voi lähettää rahakuljetuksen takahuoneeseen.

 Putkessa kulkeva kapseli nousee ilmapatjan päälle, perinteisten renkaiden sijaan, ja se etenee putkessa jopa 1 200 kilometrin tuntivauhtia. Ilmapatja muodostuu, kun kapseli asetetaan puhallinten eteen, jolloin ilma kohdistuu kapselin alle.

 Musk ei kuitenkaan itse lähtenyt kehittämään valmiita järjestelmiä, vaan heitti pallon muille. Hänen yrityksensä käynnisti suunnittelukilpailun, joka päättyi viime kuussa. Sen voittaneen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun joukkueen suunnitelma testataan Nevadassa rakenteilla olevalla koeradalla tämän vuoden aikana. Kilometrin koeradan rakentaa rakennusjätti Aecom.

 Kolme yritystä on nyt kehittämässä Hyperloop-järjestelmiä. Hyperloop Transportation Technologies on joukkorahoitusperiaatteella toimiva yritys. Sen ensivaihteen reiteiksi on kaavailtu Bratislavasta Wieniin ja Budapestiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  5. 5

   Nyt se on laskettu: Maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia ja peräti puolet siitä viimeisen 13 vuoden aikana – silti tuotanto vain lisääntyy entisestään

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Parisuhdekriisissä suku voi olla paras tai pahin – Ethän lietso aikuisen lapsesi kriisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  4. 4

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  5. 5

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  6. 6

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   ”Kaikki syyt ajaa polttomoottori­autolla ovat poistuneet” – Valtaavatko sähköautot viimein automarkkinat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  8. 8

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  9. 9

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää