Valikko
Kotimaa

Posti irtisanoo 181 työntekijää – 682 työpaikkaa katoaa

Postin yt-neuvottelut päättyivät. Noin 450 ihmistä on irtisanoutunut Postin palveluksesta vapaaehtoisesti.

Postin tuotannon perusjakelua, myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja tuotannon hallintoa koskeneet yt-neuvottelut ovat Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta päättyneet.

Neuvotteluiden tuloksena työpaikkojen määrä vähenee 682:lla. Heistä irtisanottavia on enintään 181. Moni työntekijöistä lähtee vapaaehtoisesti.

Lisäksi 198 ihmistä osa-aikaistetaan.

Postin mukaan irtisanomistarve pieneni tukiohjelman vuoksi alkuperäisestä noin 860 ihmisestä enintään 181 ihmiseen.

Postin henkilöstöjohtajan Jaana Jokisen mukaan Postilla on varauduttu tiedossa olleeseen alalla käynnissä olevaan muutokseen jo etukäteen.

”Uusi polku -tukiohjelma on ollut Postilla käytössä jo kaksi vuotta. Näiden yt-neuvotteluiden myötä olemme hyväksyneet ohjelmaan noin 450 hakemusta”, Jokinen kertoo.

Noin 450 ihmistä on siis irtisanoutunut Postin palveluksesta vapaaehtoisesti.

”Uusi polku -ohjelmaan liittyy henkilön työvuosiin suhteutettu kertakorvaus, urakartoitus ja neljä polkua, joihin kaikkiin liittyy omanlaisia tukitoimiaan, esimerkiksi koulutusta”, Jokinen kertoo.

Jokinen uskoo, että suurin osa noin 50 henkilöstä, jotka eivät ole osallisena Uusi polku -ohjelmassa tai irtisanottu, on päätynyt eläkeratkaisuun. Tarkkoja tilastoja ei kuitenkaan ole.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uskoo, että Postin henkilöstövähennyksillä on katastrofaalisia seurauksia kansalaisten postipalveluille ja yhtiön tulevaisuudelle.

PAU:n mukaan yli 400 työntekijän vapaaehtoinen irtisanoutuminen on selvä osoitus Postin henkilöstöpolitiikan epäonnistumisesta.

”Olemme todella huolissamme postin palveluiden toteutumisesta jatkossa. Näkemyksemme mukaan postit eivät tule jatkossakaan jaettua normaalisti joka päivä. Pelkäämme myös, että Postille velvoitetut postilain määreet eivät toteudu”, toteaa valtakunnallinen pääluottamusmies Juha Torvinen tiedotteessa.

Jaana Jokisen mukaan Postissa on tehty paljon suunnittelutyötä asian tiimoilta.

”Fakta on se, että emme voi jättää huomioimatta sitä tosiasiaa, että postin määrä vähenee jatkuvasti”, toteaa Jokinen.

Kaakkois-Suomen neuvotteluiden uskotaan päättyvän huhtikuussa.

Alueella testataan uutta lajitteluteknologiaa, ja testaukseen tarvitaan riittävän pitkä testausvaihe. Tämän takia alueen yt-neuvottelut päättyvät vasta myöhemmin.

Yt-neuvotteluiden taustalla on Postin mukaan esimerkiksi digitalisaatiosta johtuva raju rakennemuutos.

Postin jakelumäärä on laskenut voimakkaasti, ja Postin toimia sopeutetaan. Viime vuonna kirjeiden ja muun jakelun määrä väheni yli sadalla miljoonalla.

Postin liikevaihto väheni vuonna 2015 noin 75 miljoonaa euroa. Tänä vuonna menetyksen arvioidaan olevan samaa luokkaa.

Postilla ollut ongelmia koko 2000-luvun

 Vuosituhannen vaihteesta Postin henkilöstömäärä Suomessa on vähentynyt yli 8 000:lla.

 Vuonna 2000 Postin yt-neuvotteluiden päätteeksi yli 1 400 työntekijää jäi ilman töitä, kun 250 postin toimipaikkaa siirrettiin postiyrittäjien hoidettavaksi. Osa irtisanotuista pääsi postiyrittäjien palvelukseen. Vaikka irtisanotuista yli 200 otettiin myöhemmin takaisin, Postilla oli vaikeuksia saada posti kulkemaan ajallaan.

 Vuosina 2002, 2004 ja 2006 Posti vähensi kaikkiaan noin 400 ihmistä esikunta-, ja esimiestehtävistä.

 Vuonna 2008 Itellan nimeen siirtynyt Posti karsi lisää myymälöitään, mikä merkitsi noin 200 ihmisen siirtymistä Postin palveluksesta.

 Vuosina 2009–2010 Itella karsi yhteensä noin 500 ihmistä useassa erässä. Noin 400 lomautettiin kuudeksi viikoksi.

 Vuonna 2011 Itella kävi kaksi yt-kierrosta, joiden seurauksena noin 500 ihmistä sai lähtöpassit. Kahdeksan postia suljettiin pääkaupunkiseudulla.

 Vuonna 2013 irtisanomiset jäivät pariin sataan ihmiseen, mutta 2014 rysähti. Maaliskuussa 2014 Itella irtisanoi lähes 500 työntekijää. Samalla 180 ihmisen työ muuttui osa-aikaiseksi ja määräaikaisia työsuhteita lopetettiin. Kaikkiaan väki väheni 800 henkilötyövuodella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Posti
 • Yt-neuvottelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Antti Häkkänen on kokoomuksen uusi oikeusministeri – näin 32-vuotias juristi on noussut pikavauhtia poliittiseen eliittiin

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  4. 4

   Sampo Terho nousee perussuomalaisten uudeksi kulttuuri­ministeriksi: ”Suuri kunnia”

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  7. 7

   Venäläinen sotalaiva törmäsi toiseen alukseen ja upposi Mustallamerellä

  8. 8

   Nokkeluus lisäsi viehätysvoimaa miehillä, naisille kävi jopa päin vastoin – tutkimuksessa selvitettiin hyvien juttujen vaikutusta viehättävyyteen

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  7. 7

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  10. 10

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta keitä kuvassa ammutaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää