Valikko
Kotimaa

Tutkijat selvittivät, millaisia ovat huumeiden viihde­käyttäjät Suomessa: Lähes kaikilla työpaikka, koulutus ja parisuhde

HS pääsi tutustumaan ennakolta tiistaina julkaistavaan Huumeidenkäyttäjiä on monenlaisia -tutkimukseen, jota varten tutkijat haastattelivat muun muassa yli sataa huumeiden viihdekäyttäjää.

Minkälainen on huumeiden viihdekäyttäjä? Tiistaina julkaistavassa suomalaistutkimuksessa tutkittiin yhteiskuntaan integroituneiden huumeidenkäyttäjiä. Samalla selvitettiin heidän käyttämiään aineita sekä heidän näkemyksiään omasta elämäntilanteestaan.

HS pääsi tutustumaan ennakolta Huumeidenkäyttäjiä on monenlaisia -tutkimukseen. Tutkijat haastattelivat sitä varten sataa huumeiden ongelmakäyttäjää ja 102:ta yhteiskuntaan integroitunutta käyttäjää, joita usein kutsutaan huumeiden viihdekäyttäjiksi.

Ongelmakäyttäjistä on runsaasti aiempia tutkimuksia, sillä he ovat yleensä hakeutuneet hoitoon tai asioivat terveysneuvontapisteissä. Viihdekäyttäjät taas ovat harvoin hoidon piirissä, joten heidän tavoittamisensa on vaikeampaa ja näin ollen heistä ei ole kuin vähän aiempia tutkimuksia.

Vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen kertoo, että viihdekäyttäjät sivuutetaan usein hoitopalvelujärjestelmissä, joten heitä ei saada riittävän aikaisin avun piiriin. Työelämässä olevat käyttäjät eivät myöskään yleensä hakeudu omatoimisesti hoitoon. Pelko leimautumisesta narkkariksi on suuri.

”Koska käyttö on laitonta, yhteiskuntaan integroituneet eivät puhu asiasta esimerkiksi työterveyshuollossa. Henkilön pitää olla tosi huonossa kunnossa, että uskaltaa hakea apua” Pitkänen kertoo.

A-klinikkasäätiössä työskentelevä Pitkänen teki tutkimuksen yhdessä Jussi Perälän ja Tuukka Tammen kanssa. Tutkimus julkaistaan A-klinikkasäätiön Tietopuu-sarjassa.

Pitkänen toteaa, että yhteiskuntaan integroitunut käyttäjä ei välttämättä ole menettänyt huumeidenkäytön hallintaa.

”Kuitenkin vain osa ihmisistä pystyy pitämään käytön hallinnassa. Moni kuvittelee onnistuvansa siinä, mutta kun työelämässä olevan käyttäjän ote katoaa, avun hakeminen on vaikeaa ja romahdus alkaa”, Pitkänen sanoo.

Hän toivookin tutkimustulosten lisäävän tietoisuutta huumeiden viihdekäytöstä.

”Huumeiden käyttäjä leimataan helposti toisen luokan kansalaiseksi. Meidän pitää uskaltaa puhua ääneen siitä, että osa huumeiden käyttäjistä ei ole ongelmakäyttäjiä, vaan he toimivat normaalisti yhteiskunnassa”, Pitkänen toteaa.

Millainen sitten on huumeiden viihdekäyttäjä? Valtaosa tutkimukseen haastatelluista oli alle 30-vuotiaita miehiä. Lähes kaikilla viihdekäyttäjillä, toisin kuin ongelmakäyttäjillä, on työpaikka, koulutus ja parisuhde.

Käyttötavoista löytyy merkittävin ero kahden ryhmän välillä. Molemmissa ryhmissä käytetään runsaasti alkoholia, kannabista ja stimulantteja. Ongelmakäyttäjät käyttävät lisäksi suonensisäisiä huumeita ja rauhoittavia.

”Työelämässä olevat käyttäjät eivät piikitä. Käyttö on pian pois hallinnasta, jos rupeaa piikittämään”, Pitkänen kiteyttää.

Lähes kaikki haastatellut juovat alkoholia, ja valtaosa käyttää useita eri päihteitä.

”Usein puhutaan, että ihminen olisi jonkun tietyn aineen käyttäjä. Tutkimuksessa näkyy hyvin se, että ne, jotka käyttävät, käyttävät aineita tilannekohtaisesti”, Pitkänen sanoo.

Alla oleva grafiikka esittelee yhteiskunnan marginaalissa elävät huumeidenkäyttäjät sekä yhteiskuntaan integroituneet huumeidenkäyttäjät (juttu jatkuu grafiikan jälkeen):

Tutkimuksessa kyseltiin myös käyttäjien näkemyksiä omasta elämäntilanteestaan. Viihdekäyttäjät olivat tyytyväisempiä terveyteensä ja työtilanteeseensa. Ongelmakäyttäjillä on runsaasti suonensisäisen käytöstä aiheutuneita terveysongelmia kuten hepatiittia ja muita infektiotauteja.

Ongelmakäyttäjät olivat yllättäen tyytyväisempiä asumistilanteeseensa kuin viihdekäyttäjät.

”Vastaaja vertaa tilannettaan viiteryhmäänsä. Jos on ollut aiemmin asunnoton ja nyt päässyt pois kadulta asuntolaan, voi olla erittäin tyytyväinen asumiseensa. Hoidon piirissä olevia ongelmakäyttäjiä myös tuetaan kokonaisvaltaisesti, eli asumisesta on pidetty huolta”, Pitkänen selvittää.

Pitkänen uskoo, että viihdekäyttäjien pitkäaikaisseurannasta on merkittävää hyötyä. Seuranta antaa tietoja esimerkiksi siitä, moniko heistä lopettaa huumeiden käytön, ja moniko siirtyy ongelmakäyttäjien ryhmään.

”Sen tiedämme, että osa huumeidenkäyttäjistä siirtyy iän karttuessa alkoholin käyttäjiksi. Huumeisiin liittyvän laittoman toiminnan synnyttämä jännitys ei enää vanhemmiten houkuttele.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • huumeriippuvuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  5. 5

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  9. 9

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää