Valikko
Kotimaa

16:ta poliisiasemaa uhkaa sulkeminen – kunnat tyrmistyneitä

Useampi kuin joka kymmenes poliisiasema on lakkautusuhan alla.

Kunnat ja maakuntaliitot vastustavat jyrkästi suunnitelmia lakkauttaa poliisiasemia alueiltaan. Osaa kunnista huolettaa paitsi poliisipalveluiden etääntyminen myös turvallisuuden mahdollinen heikkeneminen.

Tämä käy ilmi lausunnoista, jotka sisäministeriö sai kunnilta ja maakuntaliitoilta juuri päättyneellä lausuntokierroksella.

Ministeriö tutustuu nyt lausuntoihin ja ratkaisee poliisiasemien kohtalon myöhemmin keväällä.

Lakkautusuhka koskee 16:ta pientä poliisiasemaa eli useampaa kuin joka kymmenettä nykyisistä asemista. Lisäksi saatetaan sulkea muun muassa Töölön Kisahallin putka Helsingissä ja eräitä muita poliisin toimitiloja. Tarkoituksena on säästää ­toimitilakuluissa, jotta poliisi voisi säilyttää työntekijöiden määrän mahdollisimman suurena.

Moni kunta pelkäsi lausunnossaan, että poliisiaseman lakkauttaminen vähentäisi turvallisuutta sekä yleistä turvallisuuden tunnetta.

Myös kaikkien 16 poliisiaseman lakkautuksen tuoma yhden miljoonan euron säästö olisi joidenkin vastaajien mielestä liian pieni haittoihin nähden.

”Tutkimusten mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on romahtanut. Tällaisessa tilanteessa poliisiasemien keskittäminen tuntuu epäloogiselta ratkaisulta varsinkin, kun toimipisteverkon supistamisesta saatu säästö vuositasolla on ainoastaan miljoona euroa”, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto toteaa lausunnossaan ministeriölle.

Satakunnan liiton mielestä poliisiasemien lakkautukset olisivat ”erittäin huono signaali kansalaisille muuttuneessa turvallisuusympäristössä ja omiaan lisäämään epäluottamusta poliisin resursseihin ja kykyyn vastata yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta”.

Joissakin lausunnoissa pidetään ajankohtaa lakkautuksille huonona, koska Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.

Esimerkiksi Hanko pitää po­liisiaseman säilymistä alueellaan tärkeänä muun muassa siksi, että turvapaikanhakijoiden määrä on kaupungissa Suomen suurimpia suhteutettuna asukaslukuun.

Limingan kunnan mukaan kansalaisten olisi vaikea käydä hoitamassa poliisiasioita Oulussa asti, jos poliisiasema lakkautetaan kunnasta.

”Ongelmana on myös julkisten kulkuneuvojen vähäisyys ja hitaus. Asioimiseen Oulussa menee minimissään puolipäivää ja etäämmistä kunnista vielä enemmän”, Liminka huomauttaa lausunnossaan.

Joidenkin poliisiasemien kohtalo näyttää jo ratkenneen. Itä-Suomen poliisi on irtisanonut Juvan ja Mäntyharjun asemien vuokrasopimukset, vaikka niiden sulkemiselta puuttuu ministeriön lopullinen hyväksyntä.

Aivan kaikki lausunnonantajat eivät vastusta poliisiasemien mahdollisia lakkautuksia.

Varsinais-Suomen liitto pitää lakkautusesitystä kohtuullisena osaltaan, koska maakunnasta lakkautettaisiin vain Kaarinan poliisiasema.

Tosin Kaarinan kaupunki itse vastustaa aseman lakkauttamista. Poliisin toimintoja pitäisi pikemmin vahvistaa, kaupunki toteaa.

Osa kunnista ilmoittaa sisäministeriölle olevansa valmiita osallistumaan jollain tavalla toimitilojen järjestämiseen poliisille, jotta poliisiasemat voisivat säilyä niiden alueella.

Lakkautuslistalla 16 poliisiasemaa

 Sisäministeriö aikoo päättää kevään aikana joidenkin poliisiasemien sulkemisesta. Tarkoituksena on säästää poliisin toimitilakustannuksista.

 Lakkautuspäätöksiä valmistellaan Poliisihallituksen esityksen pohjalta. Esityksen mukaan toimintansa lopettaisi 16 poliisiasemaa: Mäntsälä, Hanko, Eura, Huittinen, Kaarina, Parikkala, Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Ylöjärvi, Ilomantsi, Juva, Mäntyharju, Outokumpu, Siilinjärvi, Haukipudas ja Liminka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Sisäministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää