Valikko
Kotimaa

16:ta poliisiasemaa uhkaa sulkeminen – kunnat tyrmistyneitä

Useampi kuin joka kymmenes poliisiasema on lakkautusuhan alla.

Kunnat ja maakuntaliitot vastustavat jyrkästi suunnitelmia lakkauttaa poliisiasemia alueiltaan. Osaa kunnista huolettaa paitsi poliisipalveluiden etääntyminen myös turvallisuuden mahdollinen heikkeneminen.

Tämä käy ilmi lausunnoista, jotka sisäministeriö sai kunnilta ja maakuntaliitoilta juuri päättyneellä lausuntokierroksella.

Ministeriö tutustuu nyt lausuntoihin ja ratkaisee poliisiasemien kohtalon myöhemmin keväällä.

Lakkautusuhka koskee 16:ta pientä poliisiasemaa eli useampaa kuin joka kymmenettä nykyisistä asemista. Lisäksi saatetaan sulkea muun muassa Töölön Kisahallin putka Helsingissä ja eräitä muita poliisin toimitiloja. Tarkoituksena on säästää ­toimitilakuluissa, jotta poliisi voisi säilyttää työntekijöiden määrän mahdollisimman suurena.

Moni kunta pelkäsi lausunnossaan, että poliisiaseman lakkauttaminen vähentäisi turvallisuutta sekä yleistä turvallisuuden tunnetta.

Myös kaikkien 16 poliisiaseman lakkautuksen tuoma yhden miljoonan euron säästö olisi joidenkin vastaajien mielestä liian pieni haittoihin nähden.

”Tutkimusten mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on romahtanut. Tällaisessa tilanteessa poliisiasemien keskittäminen tuntuu epäloogiselta ratkaisulta varsinkin, kun toimipisteverkon supistamisesta saatu säästö vuositasolla on ainoastaan miljoona euroa”, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto toteaa lausunnossaan ministeriölle.

Satakunnan liiton mielestä poliisiasemien lakkautukset olisivat ”erittäin huono signaali kansalaisille muuttuneessa turvallisuusympäristössä ja omiaan lisäämään epäluottamusta poliisin resursseihin ja kykyyn vastata yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta”.

Joissakin lausunnoissa pidetään ajankohtaa lakkautuksille huonona, koska Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.

Esimerkiksi Hanko pitää poliisiaseman säilymistä alueellaan tärkeänä muun muassa siksi, että turvapaikanhakijoiden määrä on kaupungissa Suomen suurimpia suhteutettuna asukaslukuun.

Limingan kunnan mukaan kansalaisten olisi vaikea käydä hoitamassa poliisiasioita Oulussa asti, jos poliisiasema lakkautetaan kunnasta.

”Ongelmana on myös julkisten kulkuneuvojen vähäisyys ja hitaus. Asioimiseen Oulussa menee minimissään puolipäivää ja etäisimmistä kunnista vielä enemmän”, Liminka huomauttaa lausunnossaan.

Joidenkin poliisiasemien kohtalo näyttää jo ratkenneen. Itä-Suomen poliisi on irtisanonut Juvan ja Mäntyharjun asemien vuokrasopimukset, vaikka niiden sulkemiselta puuttuu ministeriön lopullinen hyväksyntä.

Aivan kaikki lausunnonantajat eivät vastusta poliisiasemien mahdollisia lakkautuksia.

Varsinais-Suomen liitto pitää lakkautusesitystä kohtuullisena osaltaan, koska maakunnasta lakkautettaisiin vain Kaarinan poliisiasema.

Tosin Kaarinan kaupunki itse vastustaa aseman lakkauttamista. Poliisin toimintoja pitäisi pikemmin vahvistaa, kaupunki toteaa.

Osa kunnista ilmoittaa sisäministeriölle olevansa valmiita osallistumaan jollain tavalla toimitilojen järjestämiseen poliisille, jotta poliisiasemat voisivat säilyä niiden alueella.

Lakkautuslistalla 16 poliisiasemaa

 Sisäministeriö aikoo päättää kevään aikana joidenkin poliisiasemien sulkemisesta. Tarkoituksena on säästää poliisin toimitilakustannuksista.

 Lakkautuspäätöksiä valmistellaan Poliisihallituksen esityksen pohjalta. Esityksen mukaan toimintansa lopettaisi 16 poliisiasemaa: Mäntsälä, Hanko, Eura, Huittinen, Kaarina, Parikkala, Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Ylöjärvi, Ilomantsi, Juva, Mäntyharju, Outokumpu, Siilinjärvi, Haukipudas ja Liminka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Sisäministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää