Valikko
Kotimaa

Europarlamentaarikosta Brysselin isku tuntui ”kuin joku olisi kaatanut tervaa sieluun”

Konekiväärimiehet ilmestyivät Sirpa Pietikäisen arkeen, mutta hänen uskonsa EU:n kykyyn selviytyä on yhä vahva

Syvä huoli maailman ja Euroopan tilasta. Kuin joku olisi kaatanut tervaa sieluun.

Siinä kokoomuksen europarlamentaarikon Sirpa Pietikäisen päällimmäinen tunne päivää Brysselin terrori-iskujen jälkeen.

Hänen pitäisi juuri nyt olla toisessa kotikaupungissaan Brysselissä, mutta tiistaina aamukone kääntyi kesken lennon Amsterdamiin ja jatkoi myöhemmin takaisin Helsinkiin. Zaventemin lentokenttä, jonka läpi Pietikäinen normaalioloissa kulkee kahdesti viikossa, on suljettu. Parlamentaarikkojen pääsiäistauko alkoi etuajassa.

Pietikäinen on ollut meppinä kahdeksan vuotta. Hän nousi varasijalta parlamenttiin siinä vaiheessa, kun EU oli juuri ottanut uusiksi jäseniksi 12 maata pääosin Itä-Euroopasta. EU:n päätöksentekoa muokannut Lissabonin sopimus oli tulossa voimaan.

Tulevaisuudenusko oli vahvaa, vaikka Pietikäinen muistaa hyvin yhden Brysseliin lähtöaamun syksyltä 2008. Yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers oli kaatunut, mille lentokentällä naureskeltiin epäuskoisesti.

Siitä alkoi finanssikriisi ja julkisen talouden vakauskriisi, joita EU:kin ratkoi useita vuosia, eivätkä nämä kriisit ole vieläkään ohi. Sitten Ukraina, Krim, turvapaikanhakijat, nyt terroriteot ensin Pariisiin ja sitten suoraan EU:n ytimeen Brysseliin.

”Oikeastaan se tervan kaataminen sieluun alkoi Charlie Hebdon iskujen jälkeen, kun sotilaat konekiväärien kanssa ilmestyivät lentokentille, parlamentin oviaukoille ja moniin muihin paikkoihin.”

Toinen ”syvä surunhulvahdus” Pietikäiselle tuli Ranskan rajalla meppien jokakuukautisella vaelluksella Strasbourgiin, jossa pidetään parlamentin täysistunnot.

Aiemmin rajaa ei huomannut, nyt Ranska tarkistaa maahantulijoiden henkilöpaperit. Schengenin sopimus on muodollisesti voimassa, mutta todellisuudessa Euroopan maat pystyttävät jälleen rajoja välilleen.

Kolmas havahtuminen tuli vähän ennen joulua, kun turvallisuustilanteen arvioitiin parantuneen, ja aseistetut sotilaat vähenivät Brysselin katukuvasta. ”Yhtäkkiä alkoikin ihmetellä, että hei, missäs ne miehet ovat. On vähintään yhtä surullista, että sen alkaa kokea normaalina ja turvallisena. Ei pidä tottua siihen, että on normaalia moikata konekiväärimiestä aamuisin.”

Terroritekojen jälkeen EU:n yhtenäisyys näyttää olevan koetuksella. Maat käpertyvät rajojensa sisään eivätkä miellä toisiaan liittolaisiksi, joilla on yhteinen päämäärä.

Pietikäisen mielestä EU-projektin tärkeys ja yhteiset päätökset ovat vahvana pohjavireenä kaiken alla, vaikka kriisit kaatuvat päälle ja ahdistus on suurta. Hän melkein kimmastuu, kun tätä epäilee EU-sisäpiiriläisen viralliseksi optimismiksi.

”Emmehän me Suomessakaan sano, jos on hirveä kriisi esimerkiksi hallituksen muodostamisessa tai sotessa, että ei tästä mitään tule, palataan takaisin Pähkinänsaaren rauhaa edeltävään aikaan. Että ei meistä enää ole tähän. Elämä on täynnä kriisejä, muutoksia ja haasteita, ja jos ei olisi, emme tarvitsisi politiikkaakaan.”

Pietikäisen mukaan finanssikriisikin on osoittanut, että hyvän sään vallitessa jäsenmaiden on vaikea antaa periksi itsenäisyydestään, vaikka järjestelmän ongelmat olisivat hyvin tiedossa. Korjauksia ei tehdä ajoissa, ja sitten mennään kriisien kautta.

”Yön pimeimpinä tunteina pelättiin, että euro kaatuu ja Eurooppa kaatuu. Itse asiassa minä en sitä pelännyt tällä Pähkinänsaaren rauhan logiikalla, sillä viimeisellä viivalla kukaan ei sano, että nyt mennään kotiin, kun ei kyetä sopimaan. Että peruutetaan takaisin ja koetetaan pärjätä kaalinkasvatuksella, mitä se talouskriisi olisi merkinnyt.”

Pietikäisen mielestä jo nyt näkyy, että eurokriisistä alkanut rakenteiden vahvistaminen on suojellut Euroopan taloutta. Euro ei ole enää horjunut, ja valonpilkahduksia on näkyvissä.

”Minulla on samanlainen tunne maahanmuuttopolitiikasta ja terrorismista. Kun valtionjohtajien pitää miettiä asiaa, niin varmaan mieleen tulee muurien sijaan, että voitaisiinko nyt sopia esimerkiksi yhteisestä rajavalvonnasta.”

Pietikäinen ei usko EU:n liittovaltiokehitykseen, federalismiin. Siis siihen, että EU-maille tulisi ajan myötä yhteinen budjetti, puolustus ja keskitetty liittovaltion hallinto. Hänen mielestään maiden väliset erot ovat siihen liian suuret, eikä kansakaan sitä hyväksyisi.

”EU:lla ei ole mitään pakkokoneistoa, se on perverssillä tavalla ylidemokraattinen. Siksi ratkaisuja tulee aina liian vähän ja liian myöhään. Meidän ihmeemme on kuitenkin se, että aina me päätämme jotakin, ja ne päätökset myös pannaan toimeen.”

Myös terrorismin torjunnassa pöytä on kukkuroillaan esityksiä, joista ei ole vielä kyetty päättämään yhteisesti.

”Nyt pitäisi huolestuneiden eurooppalaisten kysyä kansanedustajiltaan ja ministereiltään, mitä sinä aiot tehdä, että terrorisminvastainen direktiivi saataisiin voimaan”, Pietikäinen sanoo. ”Siellä on rahavirtojen tarkempaa valvontaa, puuttumista sota-alueilta tulleisiin, vankiloissa radikalisoitumiseen.”

EU:ssa vireillä oleva asedirektiivi on Pietikäisen mukaan nähty Suomessakin vain kiusantekona.

”Sen perimmäinen tarkoitus ei ole suomalaisen metsästyksen ja maanpuolustuksen haittaaminen, vaan se on tärkeä työkalu laittomien aseiden, räjähteiden ja muiden vastaavien leviämisen ehkäisemiseksi. Jos rajat halutaan pitää auki, meillä pitää olla yhteiset työkalut.”

Pietikäisen mielestä unionin syvin tarkoitus, ihmisille parempi Eurooppa, on jäänyt viime aikojen tapahtumien vyöryssä jalkoihin.

Pietikäisen mukaan hän ei tarkoita direktiivejä, vaan sitä, että EU:lla olisi oikeus vaatia jäsenmaita järjestämään edes jonkinlainen perusturva kansalaisilleen – ja jos se ei toteutuisi, jäsenmaan voisi haastaa tuomioistuimeen.

”Mitä enemmän ihmisillä on huolta ja turvattomuutta ja mitä vähemmän uskoa siihen, että systeemi kantaa, sitä enemmän tulee torjuntaa, käpertymistä ja ääriliikkeiden viehätystä.”

Mutta europarlamentaarikko tietää, että ihmiset lakkaavat kuuntelemasta jo puolivälissä, jos alkaa ratkoa ongelmia puhumalla sosiaalisesta integraatiosta. Poliitikon on helpompaa vaatia rajoja kiinni, ja se vetoaa nyt eri puolilla Eurooppaa.

”Jos ihmiset eivät löydä oikeutetulle huolelleen ja pelolleen kanavaa, silloin käännytään kohti EU-skeptisyyttä, nationalismia ja populismia. Jos maiden johtoon nousee kansallisten valintojen takia tällaisia poliittisia liikkeitä, EU:n neuvostosta tulee toisennäköinen eikä se kykene päättämään asioista, joilla yhteisiä ongelmia voitaisiin ratkaista”, Pietikäinen sanoo.

”Järjestelmällä ei ole palovakuutusta. Sitä on rakennettu pari sukupolvea, mutta sen tuhoaa parissa vuodessa. EU ei ole mikään ideologia, vaan tapa toimia yhdessä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku
 • EU
 • Terrorismi
 • EU-parlamentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  3. 3

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  4. 4

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  5. 5

   Lehti: Teini-ikäiset ampuivat maassa makaavaa nuorta kuulapyssyllä kasvoihin Sipoossa – pahoinpitelijät kuvasivat kaiken

  6. 6

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  7. 7

   Putin laski karkeaa pilaa Trump-väitteistä – ”Miksi hänen edes tarvitsisi palkata prostituoituja?”

  8. 8

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  9. 9

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  10. 10

   Patrik Laine pokkasi kaksi palkintoa – isälle tarkat ohjeet kiitospuheesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  8. 8

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää