Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Europarlamentaarikosta Brysselin isku tuntui ”kuin joku olisi kaatanut tervaa sieluun”

Konekiväärimiehet ilmestyivät Sirpa Pietikäisen arkeen, mutta hänen uskonsa EU:n kykyyn selviytyä on yhä vahva

Syvä huoli maailman ja Euroopan tilasta. Kuin joku olisi kaatanut tervaa sieluun.

Siinä kokoomuksen europarlamentaarikon Sirpa Pietikäisen päällimmäinen tunne päivää Brysselin terrori-iskujen jälkeen.

Hänen pitäisi juuri nyt olla toisessa kotikaupungissaan Brysselissä, mutta tiistaina aamukone kääntyi kesken lennon Amsterdamiin ja jatkoi myöhemmin takaisin Helsinkiin. Zaventemin lentokenttä, jonka läpi Pietikäinen normaalioloissa kulkee kahdesti viikossa, on suljettu. Parlamentaarikkojen pääsiäistauko alkoi etuajassa.

Pietikäinen on ollut meppinä kahdeksan vuotta. Hän nousi varasijalta parlamenttiin siinä vaiheessa, kun EU oli juuri ottanut uusiksi jäseniksi 12 maata pääosin Itä-Euroopasta. EU:n päätöksentekoa muokannut Lissabonin sopimus oli tulossa voimaan.

Tulevaisuudenusko oli vahvaa, vaikka Pietikäinen muistaa hyvin yhden Brysseliin lähtöaamun syksyltä 2008. Yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers oli kaatunut, mille lentokentällä naureskeltiin epäuskoisesti.

Siitä alkoi finanssikriisi ja julkisen talouden vakauskriisi, joita EU:kin ratkoi useita vuosia, eivätkä nämä kriisit ole vieläkään ohi. Sitten Ukraina, Krim, turvapaikanhakijat, nyt terroriteot ensin Pariisiin ja sitten suoraan EU:n ytimeen Brysseliin.

”Oikeastaan se tervan kaataminen sieluun alkoi Charlie Hebdon iskujen jälkeen, kun sotilaat konekiväärien kanssa ilmestyivät lentokentille, parlamentin oviaukoille ja moniin muihin paikkoihin.”

Toinen ”syvä surunhulvahdus” Pietikäiselle tuli Ranskan rajalla meppien jokakuukautisella vaelluksella Strasbourgiin, jossa pidetään parlamentin täysistunnot.

Aiemmin rajaa ei huomannut, nyt Ranska tarkistaa maahantulijoiden henkilöpaperit. Schengenin sopimus on muodollisesti voimassa, mutta todellisuudessa Euroopan maat pystyttävät jälleen rajoja välilleen.

Kolmas havahtuminen tuli vähän ennen joulua, kun turvallisuustilanteen arvioitiin parantuneen, ja aseistetut sotilaat vähenivät Brysselin katukuvasta. ”Yhtäkkiä alkoikin ihmetellä, että hei, missäs ne miehet ovat. On vähintään yhtä surullista, että sen alkaa kokea normaalina ja turvallisena. Ei pidä tottua siihen, että on normaalia moikata konekiväärimiestä aamuisin.”

Terroritekojen jälkeen EU:n yhtenäisyys näyttää olevan koetuksella. Maat käpertyvät rajojensa sisään eivätkä miellä toisiaan liittolaisiksi, joilla on yhteinen päämäärä.

Pietikäisen mielestä EU-projektin tärkeys ja yhteiset päätökset ovat vahvana pohjavireenä kaiken alla, vaikka kriisit kaatuvat päälle ja ahdistus on suurta. Hän melkein kimmastuu, kun tätä epäilee EU-sisäpiiriläisen viralliseksi optimismiksi.

”Emmehän me Suomessakaan sano, jos on hirveä kriisi esimerkiksi hallituksen muodostamisessa tai sotessa, että ei tästä mitään tule, palataan takaisin Pähkinänsaaren rauhaa edeltävään aikaan. Että ei meistä enää ole tähän. Elämä on täynnä kriisejä, muutoksia ja haasteita, ja jos ei olisi, emme tarvitsisi politiikkaakaan.”

Pietikäisen mukaan finanssikriisikin on osoittanut, että hyvän sään vallitessa jäsenmaiden on vaikea antaa periksi itsenäisyydestään, vaikka järjestelmän ongelmat olisivat hyvin tiedossa. Korjauksia ei tehdä ajoissa, ja sitten mennään kriisien kautta.

”Yön pimeimpinä tunteina pelättiin, että euro kaatuu ja Eurooppa kaatuu. Itse asiassa minä en sitä pelännyt tällä Pähkinänsaaren rauhan logiikalla, sillä viimeisellä viivalla kukaan ei sano, että nyt mennään kotiin, kun ei kyetä sopimaan. Että peruutetaan takaisin ja koetetaan pärjätä kaalinkasvatuksella, mitä se talouskriisi olisi merkinnyt.”

Pietikäisen mielestä jo nyt näkyy, että eurokriisistä alkanut rakenteiden vahvistaminen on suojellut Euroopan taloutta. Euro ei ole enää horjunut, ja valonpilkahduksia on näkyvissä.

”Minulla on samanlainen tunne maahanmuuttopolitiikasta ja terrorismista. Kun valtionjohtajien pitää miettiä asiaa, niin varmaan mieleen tulee muurien sijaan, että voitaisiinko nyt sopia esimerkiksi yhteisestä rajavalvonnasta.”

Pietikäinen ei usko EU:n liittovaltiokehitykseen, federalismiin. Siis siihen, että EU-maille tulisi ajan myötä yhteinen budjetti, puolustus ja keskitetty liittovaltion hallinto. Hänen mielestään maiden väliset erot ovat siihen liian suuret, eikä kansakaan sitä hyväksyisi.

”EU:lla ei ole mitään pakkokoneistoa, se on perverssillä tavalla ylidemokraattinen. Siksi ratkaisuja tulee aina liian vähän ja liian myöhään. Meidän ihmeemme on kuitenkin se, että aina me päätämme jotakin, ja ne päätökset myös pannaan toimeen.”

Myös terrorismin torjunnassa pöytä on kukkuroillaan esityksiä, joista ei ole vielä kyetty päättämään yhteisesti.

”Nyt pitäisi huolestuneiden eurooppalaisten kysyä kansanedustajiltaan ja ministereiltään, mitä sinä aiot tehdä, että terrorisminvastainen direktiivi saataisiin voimaan”, Pietikäinen sanoo. ”Siellä on rahavirtojen tarkempaa valvontaa, puuttumista sota-alueilta tulleisiin, vankiloissa radikalisoitumiseen.”

EU:ssa vireillä oleva asedirektiivi on Pietikäisen mukaan nähty Suomessakin vain kiusantekona.

”Sen perimmäinen tarkoitus ei ole suomalaisen metsästyksen ja maanpuolustuksen haittaaminen, vaan se on tärkeä työkalu laittomien aseiden, räjähteiden ja muiden vastaavien leviämisen ehkäisemiseksi. Jos rajat halutaan pitää auki, meillä pitää olla yhteiset työkalut.”

Pietikäisen mielestä unionin syvin tarkoitus, ihmisille parempi Eurooppa, on jäänyt viime aikojen tapahtumien vyöryssä jalkoihin.

Pietikäisen mukaan hän ei tarkoita direktiivejä, vaan sitä, että EU:lla olisi oikeus vaatia jäsenmaita järjestämään edes jonkinlainen perusturva kansalaisilleen – ja jos se ei toteutuisi, jäsenmaan voisi haastaa tuomioistuimeen.

”Mitä enemmän ihmisillä on huolta ja turvattomuutta ja mitä vähemmän uskoa siihen, että systeemi kantaa, sitä enemmän tulee torjuntaa, käpertymistä ja ääriliikkeiden viehätystä.”

Mutta europarlamentaarikko tietää, että ihmiset lakkaavat kuuntelemasta jo puolivälissä, jos alkaa ratkoa ongelmia puhumalla sosiaalisesta integraatiosta. Poliitikon on helpompaa vaatia rajoja kiinni, ja se vetoaa nyt eri puolilla Eurooppaa.

”Jos ihmiset eivät löydä oikeutetulle huolelleen ja pelolleen kanavaa, silloin käännytään kohti EU-skeptisyyttä, nationalismia ja populismia. Jos maiden johtoon nousee kansallisten valintojen takia tällaisia poliittisia liikkeitä, EU:n neuvostosta tulee toisennäköinen eikä se kykene päättämään asioista, joilla yhteisiä ongelmia voitaisiin ratkaista”, Pietikäinen sanoo.

”Järjestelmällä ei ole palovakuutusta. Sitä on rakennettu pari sukupolvea, mutta sen tuhoaa parissa vuodessa. EU ei ole mikään ideologia, vaan tapa toimia yhdessä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brysselin isku
 • EU
 • Terrorismi
 • EU-parlamentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  10. 10

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää