Kotimaa

Ikä ei estä hurjaakaan harrastusta – 80-vuotias filosofi pujottelee lapsuuden mäessään

Yhä useampi ikäihminen Suomessa on hyvässä kunnossa ja jatkaa aktiivista urheilemista. HS tapasi kolme senioria, jotka nauttivat laskettelusta, sukeltamisesta ja laskuvarjohypyistä.

Pujottelija Ghita Holmström-Hintikka, 80: ”Kaatumista ei saa pelätä”

Solvallan laskettelukeskuksessa Ghita Holmström-Hintikka, 80, pyörii väkkäränä ja osoittaa kaikki kohdat, jotka ovat laskettelun aikana menneet rikki.

”Kerran tuosta polvesta on leikattu, kerran säärestä. Olkapäästä ja tuolta takaa.”

Holmström-Hintikka miettii hetken. ”Niin ja tuo ranne meni kerran. Tekevälle sattuu!”

Viimeksi kymmenisen vuotta sitten Utahin Park Cityssa hän lennähti kaarteessa radalta ulos.

”Lumi vyörysi, ja se oli sitten sairaalareissu. Olen oppinut miten kaadutaan. Sitä ei saa pelätä.”

Holmström-Hintikan innostus pujottelua kohtaan juontaa juurensa niihin vuosiin, jolloin hän asui Yhdysvalloissa. Filosofi Holmström-Hintikka on työskennellyt Bostonin yliopistossa, Helsingin yliopistossa ja Uppsalassa.

Yhdysvalloissa murtomaalatujen taso oli heikko, ja niistä piti myös maksaa. Hiihdon rinnalle tuli siis lasketteleminen.

Jos Suomen talvikelit antaisivat myöten, hän laskettelisi Solvalla-Swinghillissä Espoossa kahdesti viikossa, vaikka asuukin tunnin ajomatkan päässä Porvoossa. Vähälumisen talven takia kuluva laskettelukausi aukesi Holmström-Hintikalle vasta nyt.

”Tännehän tulee maisemien ja kaiken sen ansiosta, minkä luonto tuo tullessaan. Lasketteleminen on vähän kuin ratsastamista: sitä tehdessä ei pysty ajattelemaan mitään muuta. Se leikkaa kaikki muut ajatukset, päähän ei mahdu surua eikä filosofian teorioita.”

Solvalla-Swinghillin rinteestä on tullut suosittu seniorien laskettelukohde. Pujotteluseura Fjällskidarklubben -37:stä kerrotaan, että puolet seuran jäsenistä on yli 65-vuotiaita.

Iäkkäin aktiivilaskija on rinteen läheisyydessä asuva 96-vuotias.

Osin viehätystä selittää Solvallan mäen historia. Holmström-Hintikka on viettänyt viikonloppuja rinteessä sen perustamisvuodesta 1948 saakka.

Mitä Holmström-Hintikka tekee kesällä, kun laskettelusäät loppuvat? Purjehtii ja ratsastaa.

Laitesukeltaja Antti Saarnio, 69: ”Käyn vilkaisemassa jonkun mukavan hylyn”

Espoolainen Antti Saarnio, 69, teki ensimmäisen kirjatun sukelluksensa vuonna 1957 perheen kesämökillä Sipoossa. 10-vuotias poika sukelsi maskin ja räpylöiden kanssa isän pudottaman virvelin 4–5 metrin syvyydestä.

Sankariteko kirjattiin mökin vieraskirjaan.

”Se ei ollut ensimmäinen kerta maskin ja räpylöiden kanssa vedessä, mutta siitä katson sukellusurani alkaneen”, Saarnio sanoi.

Pian sen jälkeen, vuonna 1959, Saarnio olikin jo ystävänsä kanssa Urheilusukeltajien laitesukelluskurssilla Helsingissä. Veteen veti painottomuuden tunne.

”Se on ihan kuin osaisi lentää”, Saarnio kuvailee.

Nyt takana on satoja laitesukelluksia Suomenlahdella. Ikää on karttunut, ja sukelluskerrat ovat vähentyneet ja muuttuneet. Sukeltaminen kuuluu silti yhä Saarnion kesiin. Enää hän ei sukella erittäin syvälle.

”Käyn vilkaisemassa jonkun mukavan hylyn alle 20 metrin syvyydessä. Parempi puolisko on sanonut, että sitä alemmaksi ei saa mennä.”

Sukeltamiseen ei tarvita lääkärintodistusta, mutta sukeltajan itsensä tulee olla varma terveydestään. Saarniokin on käynyt lääkärissä ja keskustellut harrastuksestaan alan erikoislääkärin kanssa.

Kuntoaan hän ylläpitää kävelylenkeillä ja pyöräilemällä ympärivuotisesti. Lisäksi mies käy vähintään kerran viikossa uimassa räpyläuintia.

Maskin ja räpylöiden kanssa Saarnio sukeltelee myös kesäisin veneen pohjaa pesemään tai poijuja laittamaan. Laitesukelluksia kertyi viime kesänä kaksi, tulevana kesänä ehkä saman verran.

Osa harrastuksesta hoituu maanpinnalla, sillä Saarnio on Sukeltaja-killan puheenjohtaja. Killassa aktiiviuransa jo lopettaneet ikämiessukeltajat keräävät sukeltamisen historiaa ja hylkytietoutta. Saarnio on joukon nuorimpia, mutta yhä aktiivisesti sukeltavissa hän on vanhimpien joukossa.

”Pelkkä ikä ei ole este. Luin alan ulkomaisesta lehdestä, että eräs rouva oli seitsemänkymppisenä käynyt kurssit ja saanut paperit. Se on mahdollista, kun pitää huolta siitä, ettei ota liian raskaita tehtäviä”, Saarnio sanoo.

”Toivon, että onnistun sukeltamaan vielä seitsemänkymppisenä. Se tosin on jo ensi vuonna. Välineet on, enkä ole ajatellut niitä hävittää.”

Pian 70 vuotta täyttävän Harry Latvalan mukaan ikä on muuttanut hänen harrastustaan vain yhdellä tavalla. Laskuvarjolla hypätessään Latvala ei halua enää palella.

Kun Latvala nuorena hyppäsi laskuvarjolla kesät talvet ovettomasta lentokoneesta, vilu oli kova. Se ei kuitenkaan haitannut. Nyt hän ei enää lähde Suomen talviselle taivaalle.

Sen sijaan Latvala matkustaa talvisin kuukaudeksi hyppäämään Floridan lämpöön. Tämän kauden Floridan-matka on takana, mutta keväällä on luvassa jo uusi hyppyreissu Ita­liaan. Toukokuun aurinko houkuttelee Latvalan taivaalle kotimaassakin.

Laskuvarjohyppääjä Harry Latvala, 69: ”Kesä kerrallaan”

Helsinkiläinen Harry Latvala tekee yhä vuosittain satakunta laskuvarjohyppyä. Yhteensä mittariin on kertynyt noin 4 800 hyppyä.

”Totta kai ikääntyessä toiminnot normaalistikin hieman hidastuvat, mutta tässä ei vaadita mitään huippukuntoa. Hyvä yleiskunto riittää”, Latvala sanoo.

Hän pitää kuntoaan yllä uimalla, lenkkeilemällä ja käymällä neljä kertaa viikossa kuntosalilla.

Ensimmäisen laskuvarjohyppynsä Latvala hyppäsi vuoden 1975 keväällä Porissa. Nykyään hän käy hyppäämässä Utissa ja treenaa tuulitunneleissa.

”Kyllä se on se vapaa pu­dotus, joka siinä kiehtoo. Laskuvarjon avulla tullaan turvallisesti alas. Toki nykyään laskuvarjot ovat jo niin kehittyneet, että niissäkin on oma viehätyksensä.”

Harrastusta jatkaakseen Latvalan täytyy joka viides vuosi hankkia lääkärintodistus. Hän aikoo hypätä niin kauan kuin lääkäri sallii ja hyppääminen tuntuu hyvältä.

”Tosin olen ajatellut, että kesä kerrallaan.”

Kesä kerrallaan -suunnitelmassa on yksi poikkeus. Vuoden 2017 elokuussa Latvala aikoo olla yksi 80 laskuvarjohyppääjästä, jotka yrittävät uutta muodostelmahyppäämisen Suomen ennätystä Tšekeissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Harrastukset
 • Urheilu
 • Vanhukset
 • Hyvinvointi
 • Liikunta
 • Laskettelu
 • sukellus
 • Laskuvarjohyppy

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää