Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Hämeen linnan upea pienoismalli löytyi pelastuslaitoksen varastosta – sosiaalinen media auttoi historian selvityksessä

Vanha, hämmästyttävän määrän työtä vaatinut Hämeen linnan pienoismalli nousi vastikään esiin unohduksesta Hämeenlinnassa, kun kaupungin pelastuslaitos siivosi nurkkiaan.

Hämeenlinna

Vanha, hämmästyttävän määrän työtä vaatinut Hämeen linnan pienoismalli nousi vastikään esiin unohduksesta Hämeenlinnassa, kun kaupungin pelastuslaitos siivosi nurkkiaan.

Se ilmoitti varastossaan olleesta valtavasta pienoismallista Hämeen linnaa hallinnoivaan Kansallismuseoon, jossa intendentti Jouni Marjamäki innostui oitis ja haki linnan linnalle.

Alkuviikosta hän laittoi linnan Facebook-sivuille kuvia ja kysymyksiä mallin historiasta ja parissa päivässä sen tarina ja vaiheet alkoivat olla selvillä, kun pienoismallin muistaneet ihmiset kertoivat siitä muistonsa.

”Jotkut asiat vain unohtuvat vuosikymmeniksi”, Marjamäki sanoo.

Hän sanoo, että aikoi aluksi lähteä hakemaan mallia henkilöautolla, mutta valitsi sittenkin ja onnekseen pakettiauton. Pienoismalli ei ole pieni.

”Näin siitä aluksi vain kännykkäkuvia. Kun näin sen paikan päällä, ensimmäinen ajatus oli, että tosi hieno. Oli sellaisia harvoja kokemuksia, että oikein hätkähtää. Nimikyltti laidassa kertoi heti, että se on ammattilaisen tekemä.”

Malli on pöydänkokoinen, monta kymmentä kiloa painava rakennelma, joka kuvaa linnaa sen 1600-luvun asussa. Sen tekijä on asetellut mallin pintaan lähes kauttaaltaan tuhatmäärin pieniä sileitä kiviä, jotka tekevät seinistä hyvinkin aidon näköiset. Se on erittäin havainnollinen ja yksityiskohtainen, ja Marjamäen mukaan arvokas erityisesti siksi, että tuosta aikakaudesta ei ole paljon tietoa.

Malli on jonkin verran saanut osumia vuosikymmenten saatossa, maali on hilseillyt ja muutama pala irronnut, mutta kokonaisuudessaan sellaisen restaurointi ei liene vaativammasta päästä.

”Nyt pitäisi vain löytää joku, joka kustantaisi korjauksen ja tekisi sen.”

Mallin signeeraus K Nuotio auttoi pitkälle selvittelytyössä. Ilmeni, että tekijä on taiteilija Kalle Nuotio (1885-1956), joka on tehnyt muitakin vastaavia malleja.

”Hänen lapsenlapsensa otti yhteyttä Berliinistä ja osasi kertoa, että se on tehty 40-50-luvun taitteessa. Joku toinen osasi kertoa, että se on ollut näytteillä Hämeenlinnassa Tuomelan kansakoululla joskus 60-luvulla”, Marjamäki kertoo tiedoista, joita Facebook-sivuille parin päivän aikana sateli.

Joku myös kertoi nähneensä Helsingin kaupunginmuseon pöytäkirjan vuodelta 1929, jossa mainittiin mallinrakentaja K. Nuotio. Marjamäki päätteli, että sen on pakko olla sama mies.

Ilmeisesti sitten ajan saatossa ja koulun korjauksen yhteydessä malli päätyi pelastuslaitoksen varastoon, josta se nyt pelastui.

”Onni onnettomuudessa on, että tämä säilyi. Koulun rehtorin kanssa keskustelin jo sen tulevaisuudesta. Sillä olisi paikka koululla, mutta olisi se myös hieno saada tänne linnalle.”

Historioitsija Marjamäki on vaikuttunut myös siitä, minkä määrän tutkimustyötä ja arkistojen kaivelua mallin teko on vaatinut joskus sotien jälkeen, jolloin linnan 1600-luvusta ei vielä tiedetty niin paljon kuin nyt, isojen korjaus- ja tutkimustöiden jälkeen.

”Nuotion on täytynyt käydä tarkkaan läpi linnan historiaa ja siitä tehtyjä tutkimuksia. Vasta pienoismallin valmistumisen jälkeen linnassa on alettu tietää paljon enemmän sen vaiheista. Sekin on kiinnostavaa, että yleensä tällaisia on tilattu museoihin. Miksi sitten jokin kansakoulu olisi tilannut tällaisen”, hän pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hämeenlinna

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   HOK-Elanto perui äärioikeiston itsenäisyyspäiväkeikan ravintolassaan – ”Tämä ilmiö on nyt kasvamassa”

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  6. 6

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  7. 7

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  8. 8

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  9. 9

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  10. 10

   OAJ:n Luukkainen huolestui Pisa-tuloksista: ”Suomen historian heikoimmat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää