Valikko
Kotimaa

Haglundin päätös luopua tuli Rkp:n kansanedustajille yllätyksenä – moni pohtii nyt puheenjohtajakisaan lähtemistä

Kansanedustajat Mikaela Nylander ja Anna-Maja Henriksson haluavat miettiä johtopaikalle pyrkimistä ainakin pääsiäisen yli. Eva Biaudet sanoo pitävänsä omaa ehdokkuuttaan epätodennäköisenä. Myös Anders Adlercreutz pohtii kisaan lähtöä.

Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin päätös luopua johtopaikastaan tuli puolueessa yllätyksenä, mutta sitä osattiin hieman odottaakin. Haglund kertoo asiasta tänään HS:lle ja Hufvudstadsbladetille.

”Olin tavallaan yllättynyt ja pettynyt, kun Haglund eilen asiasta ilmoitti”, kansanedustaja Mikaela Nylander sanoo.

”Olen kyllä nähnyt, että hänellä on ollut vähän huonompi kausi nyt. Ajattelin, että jostain se kipinä löytyisi kuitenkin, mutta ei löytynyt.”

Nylander kertoo huomanneensa Haglundissa merkkejä turhautumisesta ensimmäisen kerran, kun Alexander Stubbin (kok) minihallitusohjelmaa kirjoitettiin kesällä 2014. Hän toimi itse tuolloin eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja seurasi neuvotteluja läheltä.

”Siitä se pohdinta varmasti alkoi. Ne linjaukset olivat äärimmäisen vaikeita hänelle. Olin jo unohtanut nuo hetket valtioneuvoston linnassa, mutta kun nyt kelaa taaksepäin, olisi pitänyt aavistaa että ne tulisivat jossain vaiheessa taas eteen.”

Nylander, joka oli Haglundin läheinen työpari Jyrki Kataisen (kok) ja myöhemmin Stubbin hallituksen aikana, kertoo ymmärtävänsä hyvin Haglundin päätöstä.

”Ihminen tulee mukaan ja ajattelee, että tehdään jotain hyvää isänmaan puolesta. Kun tavoitteeseen ei päästäkään, se on äärimmäisen vaikea paikka. Tässä ei ole kyse Stubbista tai Kataisesta, vaan kokonaisuudesta. Päätöksenteko oli niin hankalaa, että koin Haglundin tuskan hyvin läheisesti.”

Nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo joutuneensa istumaan alas kuullessaan Haglundin päätöksestä eilen.

”Tässä menee muutama päivä uutisen käsittelemiseen. Haglund on tehnyt puheenjohtajana valtavasti töitä hyvällä energialla.”

Henriksson sanoo kuitenkin huomanneensa syksyn aikana, ettei puheenjohtajalla ole ollut energiaa ihan yhtä paljon kuin aikaisemmin.

”Mutta olin ajatellut, että se on ohimenevää. Oppositiotilanne on uusi, ja siihen tottuminen kestää hetken.”

Nylanderia ja Henrikssonia pidetään vahvoina ehdokkaina Haglundin korvaajaksi kesällä pidettävässä puoluekokouksessa.

Rkp valitsee puheenjohtajansa joka vuosi. Haglund päihitti Henrikssonin puheenjohtajakamppailussa vuonna 2012.

Sekä Nylander että Henriksson haluavat sulatella päätöstä ainakin pääsiäisen yli.

”Täytyy pohtia, mikä on puolueen kannalta parasta. On aina hyvä, jos syntyy aito kamppailu puheenjohtajasta. Ideologinen keskustelu tekee hyvää puolueelle kuin puolueelle”, Nylander, joka mainitaan puolueen sisällä vahvimpana ehdokkaana puoluejohtoon, sanoo.

”Meidän on valmistauduttava Haglundin jälkeiseen elämään. Hän on ollut hyvin valovoimainen ja taitava puoluejohtaja, joka on antanut meille nostetta.”

Nylander lisää, että hänen on käytävä keskustelua ehdokkuudesta myös kotona. Hänellä on alle kouluikäinen poika ja mies on yrittäjä.

Myös Henriksson haluaa pohtia päätöstä hetken perheen parissa.

”Puolueen puheenjohtajan täytyy olla valmis tekemään sitä työtä monta vuotta. En sulje mitään pois.”

Kansanedustaja Eva Biaudet toivoo, että Nylander ja Henriksson lähtevät kisaan. Omaa ehdokkuuttaan Biaudet, joka on myös mainittu spekulaatioissa seuraavasta puheenjohtajasta, pitää ”epätodennäköisenä”.

”On varmaan niin, että Rkp valitsee seuraavaksi yhden niistä naisista, jotka ovat kokeneita ja olleet pitkään mukana. Anna-Maja Henriksson olisi luonnollinen valinta, toivon että hän olisi kiinnostunut.”

Biaudet sanoo aikovansa itse vaikuttaa siihen, että puolueiden johdon sukupuolitasapaino muuttuu. ”On ollut tosi vaikeaa katsoa, kun miesjohtajat eivät edes keskustele tasa-arvosta.”

Biaudet’n haave naispuheenjohtajasta ei ehkä toteudu. Puheenjohtajaspekulaatioissa on nimittäin mainittu myös viime eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiiristä toiseksi eniten ääniä saanut Joakim Strand sekä Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan noussut arkkitehti Anders Adlercreutz.

Strand kertoo sähköpostitse pitävänsä omaa ehdokkuuttaan ”hyvin epätodennäköisenä”.

Adlercreutz ei sulje ajatusta pois. Hän sanoo tekevänsä päätöksen pian.

”Uutinen on muutaman tunnin ikäinen, eli en ole kovin syvällisesti ehtinyt asiaa pohtia.”

”Näen mielelläni itselläni vahvan roolin puolueen kehittämisessä ja johdattamisessa takaisin hallitukseen. Nykytilanteessa Rkp:n kaltaisella arvoliberaalilla puolueella on valoisa tulevaisuus edessään.”

Myös Biaudet näkee Rkp:n tehtävän tärkeämpänä kuin koskaan.

”Pitää jaksaa taistella, ettei Suomi muuttuisi aivan suljetuksi ja sisäänpäin kääntyneeksi. Se on ollut roolimme aina, mutta ei koskaan näin dramaattisella tavalla.”

Biaudet kertoo ymmärtävänsä Haglundin päätöksen lähteä. Hän olisi kuitenkin pitänyt tärkeänä, että istuva, hyvin tehtävänsä hoitanut puheenjohtaja jatkaisi.

”Vaihto operatiivisten päätösten keskeltä eduskuntatyöhön on iso muutos. Täytyy muistaa, että Haglund on kuitenkin ensimmäisen kauden kansanedustaja. Vie vähän aikaa, että saa löydettyä täältä tavan vaikuttaa pidemmällä aikavälillä”, Biaudet sanoo.

”Oppositio on ollut meille kaikille paikan hakemista. Ei tämä ole ollut kenellekään helppoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rkp
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  5. 5

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  6. 6

   Kampin vessassa tuleen syttynyt ihminen on tunnistettu, kuuleminen onnistuu vasta vapun jälkeen

  7. 7

   Suihkukoneesta irtosi rengas kesken lennon – video näyttää, kuinka kone laskeutui kipinöiden kiitoradalle Floridassa

  8. 8

   Huippuohjaaja oli piilossa vuosikymmeniä, tuli esiin huonolla Youtube-videolla – ”Elämä kutistuu, jos kaikki on suunniteltua”

  9. 9

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  10. 10

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  7. 7

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  8. 8

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  9. 9

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  10. 10

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää