Valikko
Kotimaa

Puiden ja pensaiden leikkuuaika alkaa olla käsillä

Kevätleikkuun voi tehdä muille puille paitsi koivulle, kirsikalle ja luumulle.

Ainakin Etelä-Suomessa alkaa olla aika tarttua saksiin puutarhassa. Puiden ja pensaiden kevätleikkauksille otollinen aika on käsillä, kun kovat yöpakkaset ovat takana.

”Maalis-huhtikuu on parasta aikaa leikata ennen kuin kasvukausi alkaa. Kun silmut alkavat turvota, on jo huono hetki”, neuvoo puutarha-agronomi Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Leikkaamisella puut ja pensaat uudistuvat. Hyvin hoidettuina ja säännöllisesti leikattuina kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pidempään hyvässä kunnossa. Leikkaus pitää myös hedelmäpuut ja marjapensaat satoisina.

Säännöllisesti leikkaamalla puut ja pensaat saa pidettyä sopivan kokoisina.

”Jos omenapuiden annetaan kasvaa vapaasti, monesti omenat tulevat vain puun yläosiin. Suositellaan, ettei omenapuuta kannata päästää juuri kolmea metriä korkeammaksi”, Taulavuori sanoo.

Vuosittain kannattaa leikata vain muutama oksa kasvia kohden. Keväällä voi leikata muita pihapuita paitsi koivua ja kivellisiä hedelmäpuita kuten kirsikkaa ja luumua. Mahlavirtauksen takia ne kannattaa jättää keväällä leikkaamatta.

Pensaista lähes kaikki sopivat leikattaviksi, mutta lajikohtaiset leikkausohjeet kannattaa tarkastaa jokaisen pensaan kohdalla. Osan pensaista voi leikata matalaksi muutaman vuoden välein, mutta hidaskasvuisia pensaita pitää leikata varovasti.

”Esimerkiksi kaikki angervot voi leikata kokonaan alas muutaman vuoden välein. Sen sijaan marjapensaista ja happomarjoista poistetaan joka vuosi 3–5 vanhaa oksaa”, Taulavuori sanoo.

Jos pensaassa tai puussa on kuolleita tai sairaita versoja, ne pitää poistaa. Niitä voi poistaa enemmänkin kuin suositellut 3–5.

Havukasveista ei saa koskaan leikata vihreää kasvua kokonaan, vaan niitä lähinnä tasoiteleikataan. Keväällä on hyvä aika leikata pensasaitoja, mutta kuusiaitaan pitää muistaa aina jättää vihreää.

Taulavuorelta kysytään ajoittain myös rhododendroneiden eli alppiruusujen leikkaamisesta.

”Niistä voi leikata kuolleita ja ränsistyneitä oksia, jotka esimerkiksi makaavat maassa. Niitä ei kannata leikata kovin rajusti, vaan kannattaa jossain vaiheessa uusia pensas kokonaan.”

Perusohjeet leikkaajalle

 Ensimmäisenä leikataan pois huonokuntoiset ja kuolleet oksat.

 Puun latvusta tai pensasta kevennetään poistamalla toisiaan hankaavia tai osa sisäänpäin kasvavista oksista.

 Puista kannattaa leikata pois myös ohuet, pitkät, suoraan ylöspäin kasvavat vesiversot, jotka eivät koskaan kasva kunnollisiksi oksiksi.

 Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena. Myöhemmin ne voivat aiheuttaa puun repeämisvaaran tai muodostaa kilpalatvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kevät
 • Puutarha
 • Puutarhanhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää