Valikko
Kotimaa

Kirkon polttajat tuomittu aiemmin maksamaan miljoonakorvaukset – ”Jo pelkät viivästyskorot ovat niin suuret, ettei niitä voi maksaa”

Rikosoikeuden professorin mukaan tuhopoltosta voi seurata usean vuoden vankeustuomio.

Ylivieskan kirkon lauantaina sytyttänyttä henkilöä voi odottaa useiden vuosien vankeustuomio sekä niin suuret vahingonkorvaukset, ettei niitä voi maksaa normaalin palkkatyön tuloilla.

Poliisi tutkii Ylivieskan tapausta törkeänä tuhotyönä. Jos palon mahdollinen sytyttäjä tuomitaan aikanaan syyntakeisena tästä rikoksesta, hän saanee ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Ylivieskan tapausta voi rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan verrata Porvoon tuomiokirkon tuhopolttoon vuonna 2006.

Myös sen sytyttänyt mies tuomittiin aikoinaan törkeästä tuhotyöstä. Hän sai kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion.

Jos myös Ylivieskan tapauksesta tulee aikanaan tuomio törkeästä tuhotyöstä, rangaistus voi Tolvasen mukaan olla samaa luokkaa kuin Porvoon tapauksessa.

Rikosnimike voi kuitenkin olla törkeän tuhotyön sijasta tuhotyö tai törkeä vahingonteko. Rikosnimikkeeseen vaikuttaa muun muassa se, onko palo ollut vaarassa levitä ja vaaransiko se ihmisten hengen.

Esimerkiksi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sytyttänyt mies sai runsaan kolmen vuoden vankeustuomion perusmuotoisesta tuhotyöstä.

Ylivieskan puukirkko oli vakuutettu Porvoon kirkon tapaan If-vakuutusyhtiössä. Käräoikeus määräsi Porvoon kirkon sytyttäjän maksamaan vakuutusyhtiölle lähes 4,3 miljoonaa euroa korvauksia.

Mies pyysi turhaan käräjäoikeutta kohtuullistamaan korvaussumman kymmenesosaan.

”Käräjäoikeus katsoi, ettei kohtuullistamiselle ole perusteita, koska kyse oli tahallisesti aiheutuneesta vahingosta ja hän oli täysi-ikäinen”, Porvoon kirkon sytyttäjää oikeudessa avustanut asianajaja Jouko Pelkonen kertoo.

Pelkosen mukaan yli neljän miljoonan euron korvaussumma on niin suuri, ettei sitä voi maksaa takaisin normaaleilla ansiotuloilla.

”Jo pelkät viivästyskorot ovat niin suuret, ettei niitäkään ole mahdollista maksaa”, Pelkonen sanoo.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sytyttäjä sai puolestaan maksettavakseen vahingonkorvauksia noin miljoona euroa.

Myös Ylivieskan kirkon palosta voi seurata miljoonaluokan vahingonkorvaukset. Puukirkko oli vakuutettu runsaan kuuden miljoonan euron arvosta.

”On täysin mahdollista, että vahingonkorvaukset voivat nousta kuuteen miljoonaan euroon”, rikosoikeuden professori Tolvanen sanoo.

Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola on arvioinut, että vakuutuskorvaus tuskin riittää uuden kirkon rakentamiseen.

Vahingonkorvaukset vanhenevat 20 vuoden kuluttua. Siihen asti niitä voidaan periä ulosoton avulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ylivieskan kirkkopalo
 • Rikokset
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää