Valikko
Kotimaa

Poliisi: Ylivieskan kirkkopalo seurausta yksittäisen henkilön ongelmista

Poliisi tulee esittämään epäiltyä todennäköisin syin vangittavaksi törkeästä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteoista.

Poliisi vahvisti maanantaina Ylivieskassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Ylivieskan kirkkopalon sytyttäjäksi epäillään noin 30-vuotiasta suomalaista, Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevaa miestä. Miehellä ei ole huomattavaa rikostaustaa.

Poliisi on pidättänyt miehen. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että poliisi tulee esittämään häntä todennäköisin syin vangittavaksi törkeästä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta. Vangitsemisvaatimus tulee esittää tiistaihin puoleenpäivään mennessä.

Rutasen mukaan poliisilla ei ole ainakaan toistaiseksi käsitystä teon motiivista, sillä epäillyn puheet ovat olleet sekavia.

”Epäilty on kuulusteluissa kertonut, että on toiminnallaan aiheuttanut kyseisen tulipalon. Hänen kertomuksensa tapahtumiin liittyen ovat olleet aika epäloogisia. Hän ei ole suoranaisesti myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Siitä huolimatta tulen esittämään häntä vangittavaksi todennäköisin syin”, rikoskomisario Rutanen kertoi.

”Vaikuttaa siltä, että nämä surulliset tapahtumat ovat seurausta yksittäisen henkilön ongelmista. Ongelmia en halua enkä voi tarkemmin avata.”

Rutasen mukaan tapahtumissa ei ole noussut esiin viitteitä rasismista, radikalisoitumisesta tai muunlaisesta ääriajattelusta. Poliisin mukaan päihteet eivät ole liittyneet tapahtumiin.

Rutasen mukaan poliisilla on melko hyvä kuva lauantai-illan tapahtumista. Poliisi ei kuitenkaan kommentoi toistaiseksi sitä, mistä palo on saanut alkunsa.

Poliisi ei ole saanut epäillyn kuulusteluissa vahvistusta sille, että kirkon poltto olisi suunniteltu eikä myöskään sitä, että kohteeksi oli valittu nimenomaan kirkko. Poliisin mukaan tuhotyöhön ei liittynyt muita kohteita eikä poliisi epäile tapahtumista epäillyn lisäksi muita henkilöitä.

Yhä maanantaina ihmiset kävivät Ylivieskassa suurin joukoin katsomassa kirkon raunioita. Ylivieskalaiset kertoivat olevansa järkyttyneitä ja surullisia. Monet ottivat hiiltyneistä raunioista kuvia ja halasivat toisiaan. Paikalle oli tuotu kynttilöitä.

”Kyllä tämä yhä epätodelliselta tuntuu”, sanoo raunioilla vieraillut Iina Matikainen.

Heikkilän perhe poikkesi maanantaina pyöräretkellään kirkon raunioille. Heidän perheessään paloa on käsitelty paljon lasten kanssa pääsiäisen aikaan.

”Lapset olivat täällä kiirastorstaina pääsiäiskirkossa. He olivat tehneet kirkon eteiseen myös pääsiäiskoristeita, jotka paloivat nyt siellä. Näitä asioita lapset ovat miettineet”, perheen äiti Kaisa Heikkilä kertoo.

Ylivieskan kirkkoherran Timo Määtän mukaan seurakunta keskittyy nyt sielunhoidolliseen työhön, sillä kotikirkon tuhoutuminen on järkyttää ja ahdistaa ylivieskalaisia.

”Huomisesta alkaen alamme pohtia, että missä kirkkoon suunniteltuja tilaisuuksia järjestetään. Uuden kirkon rakentamisesta on puhuttu. Sitä lähdetään käsittelemään eteenpäin, kun suru jollain tavalla hälvenee.”

Määtän mukaan kirkon paloturvallisuus oli noussut keskusteluun jo aiemmin useita kertoja.

”Kun on kyse vanhasta hirsikirkosta, oli asia tietysti noussut esille useinkin. Tietysti myös muiden kirkkojen tuhopoltot ikään kuin aktivoivat asian esiin ottamista seurakunnan hallintoelimissä. Paloturvallisuutta on toki pyritty pitämään ajan tasalla sikäli, kuin tämänkaltaisiin tilanteisiin voidaan varautua”, Määttä sanoi.

Määttä arvioi, että kaikki kirkkotekstiilit tuhoutuivat palossa. Kassakaapissa säilytettyjen ehtoollisvälineiden toivotaan kuitenkin selvinneen palosta.

”Tulevaisuus näyttää, mikä tilanne on. Saattaa olla, että osa näistä ehtoollisvälineistä ei ollut kassakaapin sisällä, mikäli pääsiäisyön messuun oli jo valmistauduttu. Toivottavasti suurin osa esineistä olisi ollut kaapissa, ja jotakin on säilynyt”, Määttä sanoo.

Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui täysin tulipalossa lauantai-iltana.

Rikoskomisario Rutasen mukaan silminnäkijähavaintoja on saatu runsaasti, vaikka palosta on kulunut vajaat kaksi vuorokautta.

”Koko yhteisö on halunnut olla auttamassa tapahtuman ratkaisemisessa. Olemme kuulustelleet lukuisia ihmisiä todistaja-asemassa.”

Rutasen mukaan poliisi jatkaa tiistaina toimenpiteitään kirkkopalon selvittämiseksi. Epäillyn kuulemisia jatketaan, ja myös mahdollisia todistajia sekä silminnäköijöitä kuullaan. Pelastuslaitos avustaa poliisia palosyytutkinnassa.

Tuhopolttoon liittyvistä havainnoista voi kertoa poliisille soittamalla numeroon (08) 423 800.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ylivieskan kirkkopalo
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää