Kotimaa

Uusi pelastuskopteri Super Puma nousee ilmaan millä tahansa säällä – ”Suomenlahden meripelastus paranee”

Vartiolentolaivue testaa ensimmäistä huippumodernia pelastushelikopteria pääkaupunkiseudulla. Sen nimi on Super Puma, ja se lentää silloinkin kun muut kopterit eivät pysty.

Rajavartiolaitoksen koelentäjä Mikko Kallio myhäilee, kun hänelle tekee henkilökohtaisen kysymyksen.

Onko tämä Vartiolentolai­vueen lentäjän unelmatyötä?

”Kyllä sen ainakin pitäisi olla. Tämä on erityisen hieno työväline.”

Rajavartiolaitos on varoitellut viime viikkoina, että pääkaupunkiseudulla kuuluu tavallista enemmän lentomelua.

Melu aiheutuu siitä, että Kallio, koelentomekaanikko Mikko Ketonen ja pintapelastajaryhmän johtaja Kai Jahnsson testaavat Rajavartiolaitoksen uusinta pelastushelikopteria.

Toinen uusi Super Puma lentää Ranskan tehtaalta Helsinkiin keväällä. Huippumoderni Super Puma aloittaa operatiivisen päivystyksen Helsingissä kesäkuun alussa.

Rajavartiolaitoksen suunnitelman mukaan Vartiolento­lai­vueella on vuonna 2019 yh­teensä viisi Super Pumaa ja kuusi pienempää pelastushelikopteria.

Turussa nyt olevat kolme vanhempaa Super Pumaa on silloin myös kunnostettu ja varustettu uuden veroisiksi.

Kallio on lentänyt helikoptereita vuodesta 1991 lähtien. Viisi viime vuotta hän on ollut koelentäjänä.

”Olemme tehneet pitkiä päiviä, ja jatkamme samaa tahtia vielä muutaman viikon. Sitten alkaa muiden miehistöjen koulutus”, hän kertoo.

Vartiolentolaivueella on Helsingin tukikohdassa neljä helikopterimiehistöä. Miehistöille kertyy yhteensä vuodessa noin 700 lentotuntia.

Koelentomiehistö on saanut jo Ranskassa valmistajan tarjoaman helikopterin tyyppikohtaisen peruskoulutuksen.

Heli­kopterin miehistö määrittelee parhaillaan uuden helikopterin lentomenetelmiä, joiden mukaan sitä tullaan käyttämään. Samalla arvioidaan koneen suorituskyky.

”Olemme tehneet koneen operatiivista arviointia nyt kaksi viikkoa ja voi sanoa, että hymy on ollut herkässä useamman kerran”, koelentäjä Kallio sanoo.

Uudessa Super Pumassa on meripelastusvälineiden lisäksi ambulanssia vastaava varustus, joka sisältää kiinteän happijärjestelmän, ventilaattorin, defibrillaattorin, infuusiopumpun, paarit ja paljon muuta.

Koneessa on myös Rajavartiolaitoksen operatiivisessa toiminnassa tarvittavia varusteita. Valmistaja myy helikopterista myös erillistä sotilasversiota, jonka mallinimi on Cougar. Suomi ei ole niitä ostanut.

”Ohjaajan näkökulmasta automatiikka on ihan eri tasolla, mihin on totuttu. Pelkästään autopilotti on markkinoiden parhaita ja erinomaisen hyvä tuote. Sen tarkkuus tuntuu välillä käsittämättömän hyvältä”, Kallio kertoo.

Kallion mukaan Rajavartiolaitoksen helikopterilentäjät opettelevatkin jatkossa yhä enemmän lentämään automatiikalla.

”Tarkka autopilotti mah­dollistaa sen, että kone on täysin hallinnassa. Se antaa pelastus­tilanteessa mahdollisuuden ­tuumailla, että mitä seuraavaksi.”

Vanhoihin Super Pumiin ­verrattuna uudessa koneessa on yhden sijaan kaksi pelastusvinssiä, joista päävinssi toimii sähköisesti ja varavinssi hydraulisesti.

Kopterin pohjassa on myös vinssikamera, joka kuvaa alaspäin.

Helikopterin keulaan on ­asennettu niin sanottu flir-kamera (forward looking infrared), ­jota ohjataan koneen sisältä käsin.

Se sisältää teräväpiirtoista kuvaa välittävät näkyvän valon sekä lämpö- eli infrapunakamerat. Miehistöllä on käytössään myös valonvahvistimet.

Kopterista on 3g- ja 4g-yhteys maahan. Kameroiden ottamat kuvat ja videot voidaan tallentaa tai lähettää suorana johtokeskukseen.

Super Puman nokassa on tehokas etsintä- ja säätutka.

”Näillä koptereilla lennetään huonommissa sääoloissa kuin muilla. Me lennämme silloin kun muut jo lopettavat”, sanoo Var­tiolentolaivueen komentaja Antti Pesari.

”Suomenlahden meripelastuskyky paranee oleellisesti uusien helikopterien myötä.”

Vartiolentolaivueella on helikoptereita kolmessa tukikohdassa: Helsingissä, Turussa ja Rovaniemellä.

”Tehtäviä kyllä riittää kesällä. Helsingin tukikohdassa on noin 250 hälytystehtävää vuodessa”, Pesari sanoo.

Kaikki tehtävät eivät liity ­mereen, vaan koptereita käy­tetään muun muassa etsinnöissä maa-alueilla ja maastopalojen sammutuksessa. Uusi kopteri pystyy myös kuljettamaan mukanaan 2 000 litraa sammutusvettä.

Puolustusvoimilla on Utissa päivystämässä NH90-kuljetushelikopteri, jota käytetään tarpeen vaatiessa myös meripelastuksessa.

”Työnjako on sellainen, että meidän koneemme lähtevät yleensä ensimmäisessä ja NH90 toisessa aallossa”, Pesari sanoo.

Pohjoisen Itämeren meripelastus ei ole pelkästään Suomen varassa. Tallinnassa päivystää yksi ja Ruotsissa viisi pelastushelikopteria.

”Venäjällä ei tällaista valmiutta ole”, Pesari sanoo.

”Tositilanteessa sieltä voi kopteri tulla, mutta erittäin satunnaisesti.”

”Estonian pelastustyöt olisi voitu tehdä tällä työkalulla paremmin”

Putoat jäihin, lennät myrskyssä yli veneen laidan tai eksyt pi­meään metsään.

Näissä tilanteissa uusi Super Puma -pelastushelikopteri näyttää kyntensä verrattuna Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen Helsingin tukikohdan vanhoihin pelastuskoptereihin.

Uuden kopterin ja sen laitteiden avulla auttajat löytävät sinut nopeammin, saavat sinut tehokkaammin kyytiin ja pystyvät entistä parempaan ensihoitoon, kun hoitavien käsien määrä kaksinkertaistuu.

”Tähän asti miehistössä on ollut vain pintapelastaja, mutta nyt mukaan tulee lisäksi ensihoitaja”, sanoo Vartiolentolaivueen komentaja Antti Pesari.

”Mukana on siis kaksi ensihoitotehtäviin kykenevää ihmistä.”

Ensin potilas pitää löytää, oli hän sitten merellä tai pilkkopimeässä metsässä. Ainoa apuväline on usein lämpökamera. ”Entiset kameramme eivät ole olleet kovin hyviä näihin tehtäviin”, Pesari sanoo.

Super Pumaan asennettu kamera on toista maata. ”Se erottaa erittäin pienet lämpötilaerot, mikä on pelastettavan kannalta iso asia.”

Myös ensihoidon laitteisto on viimeisen päälle. Sitäkin tärkeämpi uudistus ovat entistä väljemmät tilat.

”Sekä laitteet että hoitajat pääsevät asianmukaisesti potilaan ympärille.”

Lentonopeus voi kasvaa uuden koneen myötä jonkin verran. Merkittävää on, että Helsingistä pääsee jatkossa lentoon säässä kuin säässä.

Uusien helikoptereiden myötä Vartiolentolai­vueen Helsingin tukikohdasta Malmilta vähenee yksi kone: uusia helikoptereita tulee kaksi, mutta samalla Rajavartiolaitos luopuu kolmesta vanhasta.

”Turussa on jo kolme Super Pumaa, joten jatkossa Etelä-Suomessa on viisi vastaavan tyyppistä konetta. Tilanne on erinomaisen hyvä”, Pesari sanoo.

Helsingin käytöstä poistettavat helikopterit ovat 1980-luvulta.

Vaikka koneiden määrä Helsingissä vähenee, niiden kapasiteetti kasvaa. Kyytiin mahtuu 10–15 avustettavaa, kun vanhoissa koptereissa tilaa on noin viidelle.

”Estonian (autolauttaturman) tapauksessa tällaisella työkalulla olisi pystytty tekemään työ paremmin”, Pesari sanoo viitaten pelastettujen kuljettamiseen, ei pelastettujen määrään.

Yleensä hätätilanteessa autettavia on yksi tai kaksi.

Uuteen Super Pumaan mahtuu 15 pelastettavaa

 Suomen ostamat kaksi Super Pumaa ovat alkuperäiseltä mallinimeltään AS 332 L1e, mutta ne on nimetty uudestaan H215:ksi. Koneet sijoitetaan Helsinkiin.

 Kaksimoottorisen kopterin matkanopeus on 270 kilometriä tunnissa. Lentoaika on neljä tuntia.

 Kone pystyy pelastamaan kerrallaan 10–15 ihmistä paikasta ja säästä riippuen.

 Kone lentää myös jäätävissä olosuhteissa.

 Pelastuskopterissa on viiden hengen miehistö: kaksi ohjaajaa, lentomekaanikko, pintapelastaja ja ensihoitaja.

 Kahden uuden kopterin hankinta maksoi noin 57 miljoonaa euroa. Euroopan unionin ulkorajarahasto maksoi siitä noin 12 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää