Valikko
Kotimaa    |   HS-Gallup

Enemmistö suomalaisista on valmis luopumaan vuodeksi palkankorotuksista

Vain kuusi prosenttia suomalaisista vastustaa kaikkia heikennyksiä. Innokkaimpia etujen leikkaajia ovat kokoomusta äänestävät.

Suomalaiset ovat varsin valmiita luopumaan ainakin jostakin saavutetusta edustaan, jotta työpaikkoja syntyisi lisää. Vain muutama yksittäinen keino saa suomalaisten enemmistön kannatuksen, mutta ainoastaan kuusi prosenttia väestöstä on sitä mieltä, ettei mikään heikennys käy.

Suomalaisten mielestä ehdottomasti paras tapa alentaa yritysten kustannuksia on luopua vuodeksi palkankorotuksista. Tätä mieltä on 68 prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi TNS Gallupin Helsingin Sanomien pyynnöstä maaliskuussa tekemästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt saivat sovittua helmikuun 29. päivä kilpailukykysopimuksesta, jota myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutaan.

Sopimuksella etsitään keinoja alentaa yritysten kustannuksia heikentämällä palkansaajien etuja, jotta työpaikkoja syntyisi lisää.

Sopimuksen mukaan liittojen pitää sopia 31. toukokuuta mennessä, miten ne muun muassa pidentävät työaikaa 24 tuntia eli noin kolme päivää nostamatta palkkaa. Tälle mahdollisesti toteutuvalle heikennykselle antaa siunauksen 53 prosenttia suomalaisista.

Lähes yhtä moni (52 prosenttia) hyväksyisi lomarahojen leikkaamisen kolmanneksella kaikilta työssäkäyviltä.

Kilpailukykysopimuksessa ei leikata kaikkien lomarajoja, vaan vain julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosiksi 2017–2019.

Tutkimukseen haluttiin tarkoituksella mukaan myös vaihto­ehtoja, jotka jätettiin kilpailu­kykysopimuksen ulkopuolelle, mutta jotka olivat jossain vaiheessa ehdolla joko hallituksen tai työmarkkinajärjestöjen keinovalikoimassa.

Varsin suuren hyväksynnän saa myös lomarahojen leikkaaminen vain kunnissa ja valtiolla työskenteleviltä. Tätä suosii 47 prosenttia. Suomalaisista 46 prosenttia kannattaa kunnissa ja valtiolla työskentelevien lomien lyhentämistä. Myös tämä oli neuvotteluissa esillä, mutta siitä lopulta luovuttiin.

Noin kolmannes väestöstä on valmis kaikkien työssäkäyvien lomien lyhentämiseen.

Työmarkkinaosapuolet pohtivat myös ensimmäisen sairauspäivän muuttamista palkattomaksi, mutta tästäkin luovuttiin sen jälkeen, kun osapuolet päättivät pidentää työaikaa kolmella päivällä. Keinoa pitää hyväksyttävänä 45 prosenttia suomalaisista.

Sopimuksen keskeinen osa on se, että osa sosiaaliturvamaksuista siirretään työnantajilta palkansaajien maksettaviksi.

Täsmälleen tätä vaihtoehtoa ei tutkimuksessa kysytty, mutta helpommin suomalaiset hyväksyvät yritysten eläke- ja muiden sosiaaliturvamaksujen alentamisen kuin vastaavien palkansaajien maksujen korottamisen.

Yritysten sosiaalimaksujen alentamista kannattaa 44 prosenttia ja palkansaajien maksujen korottamista 35 prosenttia.

Vähiten suosittu vaihtoehto yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi on ilta- ja pyhälisien leikkaaminen. Mielenkiintoista kyselyssä on se, että vain kuusi prosenttia on sitä mieltä, ettei mitään edellä mainittua saa tehdä.

Laajimmin leikkaukset hyväksyvät yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt. Eniten leikkauksia vastaan ovat nuoret ja työväestö.

Miehet kannattavat heikennyksiä merkittävästi enemmän kuin naiset. Esimerkiksi miehistä 54 prosenttia voisi muuttaa ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomaksi. Naisista saman hyväksyy 36 prosenttia.

Kaikkein kriittisimpiä etujen leikkausta kohtaan ovat vasemmistoliittolaisia äänestävät ja toiseksi kriittisimpiä sosiaalidemokraatteja äänestävät.

Vasemmistoliittolaisten enemmistölle keinoista käy vain palkankorotuksista luopuminen vuodeksi. Työajan pidentäminen kävisi 29 prosentille vasemmistoliittolaisista. Kaikkia muita puolueita äänestävien enemmistö kannattaa työajan pidentämistä.

Kokoomusta äänestävät hyväksyvät parhaiten erilaiset keinot. Myös keskustaa kannattavien enemmistölle käyvät lähes kaikki keinot. Keskustalaiselle kokoomuslaista vaikeampaa olisi hyväksyä palkansaajien sosiaaliturvamaksujen korotus ja ilta- ja pyhälisien leikkaus.

Perussuomalaiset ovat hyvin kriittisiä sosiaaliturvamaksujen korottamisesta, lomien lyhentämisestä ja ilta- ja pyhälisien leikkaamisesta.

Tausta: Kilpailukykysopimus työpaikkojen takia

Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

Työmarkkinajärjestöt sopivat siitä alustavasti 29. helmikuuta.

Sopimus hyväksytään lopullisesti vasta, jos riittävä määrä liittoja saa neuvoteltua sopimuksen ehdot omiin työehtosopimuksiinsa 31. toukokuuta mennessä.

Neuvottelut pääsevät kunnolla käyntiin tällä ja seuraavalla viikolla. Niistä odotetaan vaikeita. Esimerkiksi metsäteollisuus vaatii kuljetusalaa edustavaa AKT:ta mukaan sopimukseen. AKT ei ole suostunut neuvotteluihin.

Mukana neuvotteluissa ovat liitot, jotka edustavat yli 90 prosenttia palkansaajista.

Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää ja näin julkiset menot vähenisivät sekä verot lisääntyisivät.

Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille. Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimuksen toteutti Helsingin Sanomien pyynnöstä TNS-Gallup.

 Tutkimus valmistui 21. maaliskuuta. Aineiston kerääminen aloitettiin 7. maaliskuuta.

 Haastateltuja oli tuhat. Joukko edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • yhteiskuntasopimus
 • Työelämä
 • Loma
 • yritysten näkymät
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Berner kaavailee kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa hoitamaan liikenneuudistusta – ”Nyt tarvitsen kolme minuuttia ajatusten kasaamiseksi”

  6. 6

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  9. 9

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  10. 10

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää