Valikko
Kotimaa    |   HS-Gallup

Enemmistö suomalaisista on valmis luopumaan vuodeksi palkankorotuksista

Vain kuusi prosenttia suomalaisista vastustaa kaikkia heikennyksiä. Innokkaimpia etujen leikkaajia ovat kokoomusta äänestävät.

Suomalaiset ovat varsin valmiita luopumaan ainakin jostakin saavutetusta edustaan, jotta työpaikkoja syntyisi lisää. Vain muutama yksittäinen keino saa suomalaisten enemmistön kannatuksen, mutta ainoastaan kuusi prosenttia väestöstä on sitä mieltä, ettei mikään heikennys käy.

Suomalaisten mielestä ehdottomasti paras tapa alentaa yritysten kustannuksia on luopua vuodeksi palkankorotuksista. Tätä mieltä on 68 prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi TNS Gallupin Helsingin Sanomien pyynnöstä maaliskuussa tekemästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt saivat sovittua helmikuun 29. päivä kilpailukykysopimuksesta, jota myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutaan.

Sopimuksella etsitään keinoja alentaa yritysten kustannuksia heikentämällä palkansaajien etuja, jotta työpaikkoja syntyisi lisää.

Sopimuksen mukaan liittojen pitää sopia 31. toukokuuta mennessä, miten ne muun muassa pidentävät työaikaa 24 tuntia eli noin kolme päivää nostamatta palkkaa. Tälle mahdollisesti toteutuvalle heikennykselle antaa siunauksen 53 prosenttia suomalaisista.

Lähes yhtä moni (52 prosenttia) hyväksyisi lomarahojen leikkaamisen kolmanneksella kaikilta työssäkäyviltä.

Kilpailukykysopimuksessa ei leikata kaikkien lomarajoja, vaan vain julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosiksi 2017–2019.

Tutkimukseen haluttiin tarkoituksella mukaan myös vaihto­ehtoja, jotka jätettiin kilpailu­kykysopimuksen ulkopuolelle, mutta jotka olivat jossain vaiheessa ehdolla joko hallituksen tai työmarkkinajärjestöjen keinovalikoimassa.

Varsin suuren hyväksynnän saa myös lomarahojen leikkaaminen vain kunnissa ja valtiolla työskenteleviltä. Tätä suosii 47 prosenttia. Suomalaisista 46 prosenttia kannattaa kunnissa ja valtiolla työskentelevien lomien lyhentämistä. Myös tämä oli neuvotteluissa esillä, mutta siitä lopulta luovuttiin.

Noin kolmannes väestöstä on valmis kaikkien työssäkäyvien lomien lyhentämiseen.

Työmarkkinaosapuolet pohtivat myös ensimmäisen sairauspäivän muuttamista palkattomaksi, mutta tästäkin luovuttiin sen jälkeen, kun osapuolet päättivät pidentää työaikaa kolmella päivällä. Keinoa pitää hyväksyttävänä 45 prosenttia suomalaisista.

Sopimuksen keskeinen osa on se, että osa sosiaaliturvamaksuista siirretään työnantajilta palkansaajien maksettaviksi.

Täsmälleen tätä vaihtoehtoa ei tutkimuksessa kysytty, mutta helpommin suomalaiset hyväksyvät yritysten eläke- ja muiden sosiaaliturvamaksujen alentamisen kuin vastaavien palkansaajien maksujen korottamisen.

Yritysten sosiaalimaksujen alentamista kannattaa 44 prosenttia ja palkansaajien maksujen korottamista 35 prosenttia.

Vähiten suosittu vaihtoehto yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi on ilta- ja pyhälisien leikkaaminen. Mielenkiintoista kyselyssä on se, että vain kuusi prosenttia on sitä mieltä, ettei mitään edellä mainittua saa tehdä.

Laajimmin leikkaukset hyväksyvät yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt. Eniten leikkauksia vastaan ovat nuoret ja työväestö.

Miehet kannattavat heikennyksiä merkittävästi enemmän kuin naiset. Esimerkiksi miehistä 54 prosenttia voisi muuttaa ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomaksi. Naisista saman hyväksyy 36 prosenttia.

Kaikkein kriittisimpiä etujen leikkausta kohtaan ovat vasemmistoliittolaisia äänestävät ja toiseksi kriittisimpiä sosiaalidemokraatteja äänestävät.

Vasemmistoliittolaisten enemmistölle keinoista käy vain palkankorotuksista luopuminen vuodeksi. Työajan pidentäminen kävisi 29 prosentille vasemmistoliittolaisista. Kaikkia muita puolueita äänestävien enemmistö kannattaa työajan pidentämistä.

Kokoomusta äänestävät hyväksyvät parhaiten erilaiset keinot. Myös keskustaa kannattavien enemmistölle käyvät lähes kaikki keinot. Keskustalaiselle kokoomuslaista vaikeampaa olisi hyväksyä palkansaajien sosiaaliturvamaksujen korotus ja ilta- ja pyhälisien leikkaus.

Perussuomalaiset ovat hyvin kriittisiä sosiaaliturvamaksujen korottamisesta, lomien lyhentämisestä ja ilta- ja pyhälisien leikkaamisesta.

Tausta: Kilpailukykysopimus työpaikkojen takia

Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

Työmarkkinajärjestöt sopivat siitä alustavasti 29. helmikuuta.

Sopimus hyväksytään lopullisesti vasta, jos riittävä määrä liittoja saa neuvoteltua sopimuksen ehdot omiin työehtosopimuksiinsa 31. toukokuuta mennessä.

Neuvottelut pääsevät kunnolla käyntiin tällä ja seuraavalla viikolla. Niistä odotetaan vaikeita. Esimerkiksi metsäteollisuus vaatii kuljetusalaa edustavaa AKT:ta mukaan sopimukseen. AKT ei ole suostunut neuvotteluihin.

Mukana neuvotteluissa ovat liitot, jotka edustavat yli 90 prosenttia palkansaajista.

Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää ja näin julkiset menot vähenisivät sekä verot lisääntyisivät.

Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille. Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimuksen toteutti Helsingin Sanomien pyynnöstä TNS-Gallup.

 Tutkimus valmistui 21. maaliskuuta. Aineiston kerääminen aloitettiin 7. maaliskuuta.

 Haastateltuja oli tuhat. Joukko edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • yhteiskuntasopimus
 • Työelämä
 • Loma
 • yritysten näkymät
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää