Kotimaa

Kiinnitä näihin asioihin huomiota, kun ostat vettä pitävän kuoritakin

Markkinoilla on yli 50 erilaista vedenpitävää kalvoa. Teknisten vaatteiden hintojen laskettua entinen tuulipukukansa on nyt kuoritakkikansaa.

Suomalaisten ulkoilu- ja urheilukauppojen valikoimassa on tolkuton määrä erilaisia vedenpitäviä kuoritakkeja. Takeissa käytettäviä kalvomateriaaleja on yksistään yli 50 tuotenimellä. Miten kuluttaja löytää itselleen oikeanlaisen kalvotakin?

”Erilaisia kalvoja on maapallolla niin paljon, ettei niitä voi millään opetella ulkoa, eikä tarvitsekaan. Takin valinnan on lähdettävä tarpeesta. Työmatkakävelijä tarvitsee erityyppisen takin kuin vaellusreissulle lähtevä. Kun kuluttaja tietää tarpeensa, tuotetta on hyvä lähteä haarukoimaan asiantuntevan myyjän kanssa”, tuotepäällikkö Tanja Lainio Skandinavian Outdoorista sanoo.

Useimmilla valmistajilla on valikoimassaan eri tyyppisiä kalvovaatteita käyttötarpeen ja hinnan mukaan.

Malliston edullisimmissa tuotteissa on usein valmistajan oma kalvo kuten Rukalla A.W.S ja Haglöfsillä Climatic. Malliston laadukkaimmissa tuotteissa käytetään usein yhdysvaltalaisen Gore-Texin kalvoja.

Osa valmistajista, kuten Halti, ei käytä Gore-Texin kalvoja, vaan kehittää omia kalvoja koko mallistoonsa.

”Lähdimme aikanaan siitä, että me haluamme eri asioita kuin mitä Gore-Tex pystyy tarjoamaan”, tuotantojohtaja Kristina Öhrnberg Haltilta kertoo.

Kalvoissa hinta seuraa laatua. Kaikista halvimmat materiaalit voivat hikoillessa menettää nopeasti hengittävyytensä.

”Eri kalvot ovat nykyään hyvinkin lähellä toisiaan. On toki edullisia kalvoja, jotka ovat vedenpitäviä, mutta ne eivät ole kaikkeen liikuntaan riittävän hengittäviä”, Lainio sanoo.

Kalvotakkien hinnat ovat laskeneet lähes jokaisen kuluttajan saataville.

Kuoritakkien suosio alkoi 2000-luvun alussa. Erittäin kalliita takkeja käyttivät aluksi vain extreme-urheilijat, vaeltajat ja laskettelijat.

Nykyään halvimmat veden­pitävät kuoritakit saa tarjouksesta muutamalla kympillä.

”Nyt kuorivaatteissa eletään syklin seuraavaa vaihetta, jolloin vaatteiden käyttö on laajentunut edelläkävijöiltä koko kansalle. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että meillä suunnitellaan suomalaiselle aikuiselle liikkujalle sopivaa ulkoilutakkia, joka kelpaa myös kaupunkikäyttöön. Vähän kuin sen perinteisen tuulitakin korvaajaksi”, kertoo Luhdan ja Icepeakin brändijohtaja Panu Suominen.

Valmistajille nykytilanne on ihanteellinen, sillä Suomessa on nyt voimakas vapaa-ajanhenkinen pukeutumistrendi, eikä kuorivaatteeseen pukeutuminen ole kokenut trendi-inflaatiota.

Myös kuluttajalle tilanne on edullinen, sillä hän voi käyttää kuoritakkiaan ympärivuotisesti kerrospukeutumisen avulla.

Kun kuorivaatteet ovat nyt laajentuneet koko kansan huviksi, vaatevalmistajien on tarjottava edelläkävijöille uutta teknolo­giaa. Esimerkiksi Haltilta on tuossa kesällä markkinoille Stormwall Observ -kalvo.

”Kalvossa ei ole päällyskangasta, vaan laminointi on tehty suoraan vuoren päälle”, Öhrnberg kertoo.

Gore-Texillä vastaavan kalvon nimi on One.

Uusien kalvojen lisäksi vaatteisiin lisätään teknisiä ominaisuuksia. Vaatteisiin voidaan lisätä esimerkiksi kulutusta kestävää kevlaria.

”Sen lisäksi uudentyyppiset leikkausmenetelmät, kuten laser, mahdollistavat toiminnallisten elementtien lisäämisen tuotteisiin”, Panu Suominen sanoo.

Asiantuntijat sanovat, ettei kaikkeen ulkoiluun tarvitse täydellistä vedenpitävyyttä. Esimerkiksi tuulenpitävä takki, jossa on kalvona esimerkiksi Windstopper, A.W.S Wind tai Stormwall, voi riittää hyvin ulkoilijalle.

”Jos ei sada vettä, tuulen­pitävä vaate on paremmin ­hengittävänä miellyttävämpi vaihto­ehto”, Kristina Öhrnberg sanoo.

”Tuulenpitävä takki myös kestää ainakin tihkusadetta”, Lainio neuvoo.

Toinen vaihtoehto on peh­meän softshell-vaatteen hankinta. Sellaisen etuna on miellyttävyys ja monikäyttöisyys.

”Kevyitä softshell-housuja voi käyttää vaikka toimistossa ulkoilun ja retkeilyn lisäksi. Ja jä­reämmät sopivat esimerkiksi hiihtoon ja retkeilyyn”, Lainio sanoo.

Kalleimmat kolmikerroskalvotakit maksavat yli 500 euroa. Ne sopivat halvempia takkeja paremmin ympärivuotiseen käyttöön hyvän hengittävyytensä ja kestävyytensä ansiosta. Kalliit takit ovat myös nykyään aiempaa mukavimpia käytössä ke­vyempien ja notkeampien pintakankaiden takia.

”Aiemmin monien takkien sisäpinta oli muovisen tuntuinen ja vaati välikerroksen, sillä pinta oli epämiellyttävä paljasta ihoa vasten. Materiaalien kehityttyä takkikankaat ovat ohuempia ja miellyttäviä jopa t-paidan kanssa”, Lainio sanoo.

Kesäkäyttöön kannattaa silti miettiä kevyttä takkia, jossa on 2,5-kerroskalvo. Nämä takit ovat ultrakevyitä ja painavat jopa alle 300 grammaa.

”Sellaisen on helppo pakata rinkkaan tai reppuun ja käyttää sadetakkina tarvittaessa”, Öhrnberg sanoo.

Pese kalvovaate ennen varastointia

Teknistä kuorivaatetta on hoidettava asianmukaisesti sen vedenpitävyyden säilyttämiseksi. Jos kankaan pinnan kylläste kuluu, sen hengittävyys kärsii.

”Vesipisarat valuvat veden­pitävää kangasta pitkin alas. Kyllästyksen kulumisen huomaa siitä, että vesi jättää kankaalle märän läiskään”, neuvoo tuotepäällikkö Tanja Lainio Skandinavian Outdoorista.

Silloin kangas on syytä kyllästää uudelleen, joko pesukoneeseen laitettavalla tai suihkutettavalla kyllästeellä.

Vaatteen voi myös upottaa pesun jälkeen kyllästysaineeseen. Osan aineista saa jopa aktivoitua uudelleen esimerkiksi saunan jälkilämmössä.

Närpiöläinen Christine Rosenback on Suomen ainoa virallinen Gore-Tex-vaatteiden korjaaja. Hän kertoo, että yksi yleisimmistä käyttövirheistä on kuorivaatteen pesemättömyys. Lika imeytyy vähitellen kalvoon.

”Jos talvikäytössä ollut vaate siirretään vaatekaappiin odottamaan seuraavaa kautta, se pitää ehdottomasti pestä. Muuten sen käyttöikä lyhenee”, Rosenback neuvoo.

Valtaosa kuorivaatekorjauksista on vetoketjujen korjaamista. Rosenback neuvookin olemaan tarkkana vetoketjun kanssa.

”Autoon istuessa vetoketju pitäisi aina avata, ettei sille tule ylimääräistä painetta. Myös vetoketjun kiinnivetämisessä pitäisi olla huolellinen.”

Kuorivaatteen pesussa on seurattava pesuohjeita ja ennen kaikkea pesulämpötilaa, sillä kalvo voi vaurioitua jo kymmenen astetta ohjetta korkeammassa lämpötilassa.

Vaate on pestävä oikein päin, ettei kalvo vaurioidu. Pesussa ei saa käyttää huuhteluainetta. Pesuun kannattaa käyttää kuorivaatteille sopivia pesuaineita. Mahdolliset tarrat on pidettävä kiinni ja kainalotuuletusveto­ketjut auki. Kalvovaatteen reiän voi paikata itse kalvopaikalla.

”Paikat ovat kuitenkin väli­aikaisia ja lähtevät pesussa pois. Tänne on lähetetty takkeja, joissa on käytetty paikkana hopeanväristä teippiä”, Rosenback kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  3. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi: ”Amerikan tulee aina torjua rotukiihkoilu, antisemitismi ja viha kaikissa muodoissaan”
  4. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  7. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  8. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  9. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  10. Tunti sitten
  11. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  12. Valkoinen talo nimesi Hope Hicksin väliaikaiseksi viestintäjohtajaksi – edellinen viestintäjohtaja ehti olla tehtävässään vain 10 päivää
  13. Näytä lisää