Kotimaa

Kyselytutkimus: Opiskelijoita huolettaa opintotukikuukausien määrä, mutta he uskovat työllistyvänsä

Noin neljännes opiskelijoista arvelee ottavansa opintolainaa seuraavan 12 kuukauden aikana, kertoo Opiskelijabarometri 2014.

Noin joka kymmenes korkeakouluopiskelija on huolissaan opintotukikuukausien riittävyydestä opintojensa rahoittamiseksi, kertoo opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön Otuksen julkaisema Opiskelijabarometri 2014.

Barometrin mukaan ammattikorkeakouluopiskelijoista 56 prosenttia arvioi opintotukikuukausiensa riittävän tutkinnon suorittamiseen. Yliopisto-opiskelijoista niin uskoi 44 prosenttia.

14 prosentilla yliopisto-opiskelijoista ja seitsemällä prosentilla ammattikorkeakouluopiskelijoista opintotukikuukaudet olivat loppuneet jo opintojen aikana.

Barometrin mukaan noin puolet korkeakouluopiskelijoista käy töissä päätoimisesti tai osa-aikaisesti. Heistä noin puolet kokee, että voi soveltaa työnsä sisältöjä opinnoissaan tai opintoja työssään.

Työssäkäymisellä on kuitenkin myös varjopuolensa. Syyksi opintojen tavoitteita hitaampaan etenemiseen barometriin vastanneet opiskelijat ilmoittivat useimmin nimenomaan työssäkäynnin.

Opiskelijat pitävät kuitenkin uranäkymiään valoisina. Noin 80 prosenttia korkeakouluopiskelijoista pitääkin vähintään melko todennäköisenä myöhempää työllistymistä opiskelemalleen alalle, kertoo barometri.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman mukaan korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta leikataan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa. Se merkitsee noin neljäsosan leikkausta.

Opiskelijajärjestöt ovat arvostelleet opintotukiuudistusta muun muassa siksi, että tuen leikkaus ajaisi opiskelijat ottamaan opintolainaa, jotta he voisivat tulla taloudellisesti toimeen.

Barometrin vastaajista 24 prosenttia arvelee ottavansa opintolainaa seuraavan 12 kuukauden aikana.

Barometrin mukaan yliopisto-opiskelijoista 31 prosenttia ja ammattikorkeakouluopiskelijoista 24 prosenttia uskoo saavansa taloudellista tukea vanhemmiltaan.

Opiskelijabarometri on valtakunnallinen korkeakouluopiskelijoille osoitettu kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi loppuvuodesta 2014 ja alkuvuodesta 2015 yhteensä 5 969 korkeakouluopiskelijaa.

Heistä 1 484 oli ammattikorkeakouluopiskelijoita ja 4 485 yliopisto-opiskelijoita.

”Opintotukiteema ei ollut tällaisena mukana edellisessä kyselyssä. Vastauksia olisi mukava vertailla kahden vuoden takaiseen, mutta se ei ole tällä aineistolla mahdollista”, sanoo Otuksen tutkija Juhani Saari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opintotuki
 • Opiskelu
 • Yliopistot
 • Ammattikorkeakoulut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää