Kotimaa

”Kuka tulisi seuraksi juttelemaan ja hoitamaan joskus lasta?” – yksinäisyys vaivaa monia vanhempia

Helsinki Missio järjestää yksinäisille vanhemmille isä- ja äitimentoreita. Eri iässä ja elämäntilanteissa olevien pitäisi viettää enemmän aikaa yhdessä, tutkimusprofessori sanoo.

Viime syksynä helsinkiläinen Terhi Helenius, 35, oli viimeisillään raskaana ja kotona viipotti vilkas, kohta kaksivuotias esikoinen. Vuosi oli mennyt sumussa ja edessä oli pitkä, pimeä talvi.

”Päällimmäiset tunteet olivat yksinäisyys ja väsymys. Tajusin, ettei arki ainakaan helpotu toisen lapsen myötä. Kyllähän siinä aika syvissä vesissä käytiin”, Helenius muistelee.

Hän oli jäänyt pari vuotta sitten perhevapaalle hektisestä työstä rahoitusalalla. Mies teki edelleen pitkää päivää ja palasi töistä yleensä myöhään illalla.

”Sosiaaliset kiintiöni olivat täyttyneet töissä, eikä harrastusten jälkeen juuri muuhun jäänyt arkisin aikaa. Lasten synnyttyä arjen dynamiikka muuttui kertaheitolla. Perhe, suku ja samassa elämäntilanteessa olevat ystävät asuivat vanhassa kotikaupungissa. Meillä ei ollut Helsingissä tukiverkkoa”, Helenius kertoo.

Hän sattui lukemaan Helsinki Mission äiti- ja isämentoritoiminnasta ja otti yhteyttä.

”Ajatuksissa oli, että jos saan arkeamme jakamaan vaikka jonkun 50-vuotiaan naisen, olisin kiitollinen”, hän sanoo.

Kävi vielä paremmin. Hän sai äitimentoriksi Heidi Sulinin, 36, jonka kanssa mentorointisuhde on syventynyt ystävyydeksi.

Yksinäisyys on vanhemmuuden suurimpia haasteita, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Ihmiset panostavat ydinperheeseen, mutta tutkimusten mukaan ystävien ja tuttavien kanssa tapahtuvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen käytetty aika on vähentynyt.

”Se tekee perheistä haavoittuvaisempia, jos heitä kohtaa kriisi tai sairaus. Silloin ystävyyssuhteita on hankalampaa elvyttää.”

Rotkirchin mukaan kotona olevien vanhempien yksinäisyys on pitkien hoitovapaiden kääntöpuoli, kun muu yhteiskunta on niin työkeskeinen. Monet äidit haluavat panostaa lapsiinsa ja olla jokaisen kanssa kaksi vuotta kotona – toisin kuin heidän omat äitinsä yleensä tekivät.

”Se ei välttämättä tunnukaan hirveän hyvältä, on yksinäinen olo ja miettii, onko hyvä äiti.”

Rotkirchin mukaan luonnollinen äitiys ja isyys on yhteisöllistä, eikä itsensä yksinäiseksi tunteminen ole epäonnistumista.

”Vanhemmilla on epävarmuutta siitä, ovatko he hyviä vanhempia, jos palautetta ei saa. Myös nettipalstat ruokkivat epävarmuutta, miten elää ja kasvattaa lasta”, Helsinki Mission vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Katariina Pelkonen sanoo.

Helsinkiläinen Erkka Laakso, 29, otti yhteyttä mentoritoimintaan vaikeassa elämäntilanteessa. Hän oli saanut ammattikoulun aikana kolme lasta, mutta työrintama ei auennut kunnolla valmistumisen jälkeen. Huonekaluverhoilijan työt loppuivat tehtaalla yt-neuvotteluissa.

”Kodin paineet tuntuivat raskailta. Minuun oli rakennettu sisään vanha muotti, että pitäisi olla perheen pää ja tuoda rahaa kotiin. Tuntui todella pahalta, kun en kyennyt siihen.”

Laakso ei pystynyt puhumaan vanhemmuudesta oman isänsä kanssa, sillä tämä oli kuollut yllättäen muutama vuosi sitten.

”Halusin keskustella isyydestä. Siitä, mitä tarkoittaa olla isä.”

2000-luvulla on puhuttu so­siaalisesta lattemamma- ja pappakulttuurista. Erilaisia ryhmiä ja harrastuksia, joihin voi osallistua pikkulapsen kanssa, on enemmän kuin koskaan.

Voi olla, että muskareissa ja leikkipuistoissa tutustuu vain ihmisiin, jotka tajuaa tuntevansa vain Siirin äitinä tai Leevin isänä, Heidi Sulin huomauttaa.

”Pelkkä äitiys ei yhdistä, vaan pitää olla muutakin kemiaa. Suhteet voivat jäädä pinnallisiksi, jos puhutaan vain lasten kautta ja siitä, miten vauva on nukkunut ja kakannut.”

Äiti- ja isämentorien tarkoituksena on tukea vanhempaa, ei hoitaa lasta. Sulin kysyy, mitä äidille kuuluu, ei miten lapsi syö.

”Ei minullakaan ole äitiyteen tutkintoa. Pyrin siihen, etten anna lastenkasvatusvinkkejä, ellei niitä kysytä. Toiselle voi olla kuitenkin helpottavaa kuulla, ettei noillakaan ole kauhean kaksista tai että jokin lapsen vaihe menee ohi tai että tämä asia on ihan hyvin”, Sulin sanoo.

Heleniukselle merkittävintä on ollut se, että mentoria tavataan kahden viikon välein. Muut ystävät elävät oravanpyörässä, jolloin treffit on sovittava viikkojen päähän. Kotona oleva toivoisi, että joku soittaisi ja tulisi huomenna, Helenius sanoo.

”Nykyisin myös sosiaalisessa mediassa on paljon myötäelämistä, joka ei ole täysin ongelmatonta. Jos netissä lähettää lasten kuvia, toinen ajattelee olevansa lähellä ja tietävänsä, mitä perheelle kuuluu.”

Rotkirchin mukaan ongelmana on se, että Suomessa esimerkiksi lapsettomien aikuisten ja lapsiperheiden välillä on kuilu.

”On hassua, miten vahvasti sosiaaliset menot jakautuvat iän ja elämäntilanteen mukaan. Sitten ihmiset pohtivat yksinäisyyttä omissa lokeroissaan. Olisi tosi suotavaa, että he viettäisivät aikaa ja tekisivät asioita yhdessä.”

Vanhempien yksinäisyys näkyy selvästi myös Helsingin neuvoloissa, sanoo vs. ylihoitaja Anni Mäkinen idän neuvoloista ja lapsiperheiden kotipalvelusta.

”Sellaista yksinäisyyttä on tosi paljon, ettei tiedetä, kuka tulisi seuraksi juttelemaan ja hoitamaan joskus lasta”, hän sanoo.

Mäkisen mukaan yksin pärjäämisen kulttuuri on tyypillistä.

”Voi mennä kauan ennen kuin vanhemmat suostuvat ottamaan vastaan kotipalvelua ja perhetyötä, jossa esimerkiksi opetellaan vuorokausirytmiä.”

Äiti- ja isämentoritoiminnasta moni kysyy, ovatko omat ongelmat riittäviä tuen saamiseen, Pelkonen sanoo. Tilannetta ei kuitenkaan saisi päästää niin vakavaksi, että vapaaehtoistyön sijasta tarvittaisiin ammattiapua.

Heleniuksen väsymykseen auttoi lapsiperheiden kotipalvelu, jonka työntekijä vei syksyllä esikoisen viikoittain puistoon. Helenius sai vähän omaa aikaa.

”Äidillinen sankaritarina ei saisi rakentua vain itse pärjäämisen ympärille. Haluaisin rohkaista muitakin vanhempia hakemaan apua ennen kuin asiat menevät liian pitkälle.”

Erkka Laaksolle tuli avioero, mutta mentoroinnin aikana hän oivalsi, että stereotyyppinen isän rooli on muuttumassa: ei ole väärin olla hoivaava vanhempi. Neljän lapsen isänä hän sai myös uusia töitä.

”Monet muutkin nuoret isät varmasti miettivät, millaisia ihmisiä he ovat ja millaisia isiä haluavat olla. Sen asian kanssa ei tarvitse olla yksin.”

Vanhemmat antavat vinkkejä, miten välttävät yksinäisyyden. HS.fi/hstv

Tukea väsymykseen, yksinäisyyteen ja vanhemmuuteen

 Helsingin leikkipuistoissa on vauvaperhetoimintaa esikoislapsen saaneille.

 Lapsiperheiden kotipalvelusta voi hakea apua lastenhoitoon ja kotitöihin.

 Lapsiperheiden perhetyöstä voi saada tukea esimerkiksi lapsen univaikeuksiin ja uhmaikäisen kanssa pärjäämiseen.

  Monilla järjestöillä on ryhmiä ja toimintaa erilaisille lapsiperheille. Katso linkit järjestöjen sivuille http://www.hel.fi/www/perhevalmennus/fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • Yksinäisyys
 • Lapsiperhe
 • kotiäitiys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee tänään paluun Töölöntorin uudessa Alkossa
  3. Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori
  4. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  5. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  6. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  7. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  8. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  9. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  10. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  11. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  12. Näytä lisää