Valikko
Kotimaa    |   HS-Analyysi

Hallitus leikkaa pienituloisilta, mutta välttelee sen sanomista suoraan

Indeksisäästöjen korvaamiseksi tehdään ”vähennys vastaaviin menoihin” eli muun muassa kansaneläkkeisiin ja lapsilisiin.

”Onko niitä nyt 25 eri kohdetta? Ne löytyy helposti sitten teille”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) eilen hallituksen tiedotustilaisuudessa, kun toimittaja kysyi, mistä eri indeksisidonnaisista menoista leikataan.

Kyseessä ei ole mikään pieni leikkaus, vaan yhteensä 195 miljoonaa euroa.

Miksi ihmeessä Sipilä ei voinut luetella näitä menoja, kun hän varmasti ne hyvin tiesi? Tai ainakin suurimmat niistä?

Varmaankin siksi, että hallitus tiesi leikkaavansa perheiltä ja pienituloisilta ihmisiltä. Oli kivempaa luetella tarkasti kaikki ne tie- ja pikaratikkahankkeet, joita hallitus lähtee nyt rahoittamaan.

Kerrotaan nyt vielä Sipilän puolesta, mitkä kaikki etuudet ovat kyseessä. Kelan sivuilta löytyy kattava lista.

Kyseessä ovat ainakin lapsilisät, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha, kansaneläke, takuueläke, rintamalisä, vammaistuki, eläkettä saavan hoitotuki, lesken alkueläke ja jatkoeläke sekä sotilasavustuksen perusavustus.

Kaikkia näitä siis leikataan 0,85 prosenttia nykyisestä tasostaan.

Leikkausten kohteina ovat satojen tuhansien suomalaisten saamat tuet. Lapsilisiä maksetaan yli 550 000 perheelle, työmarkkinatukea melkein 200 000 työttömälle, kansaneläkettä 616 000 eläkeläiselle.

Tämän lisäksi opintotukea leikataan, vaikka se ei olekaan indeksisidonnaista.

Toimeentulotukeen ei kosketa.

Myös monet valtion menot on sidottu indeksiin, esimerkiksi valtion kunnille maksamat valtionosuudet. Niitäkin leikataan 0,85 prosenttia nykyisestä tasosta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen menot on myös sidottu indeksiin, mutta niiden suhteen hallitus on nyt armollinen: se kompensoi kehyspäätöksen uuden indeksisäästön vaikutukset opetusministeriön valtionosuusindeksiin sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen määrärahaindeksiin täysimääräisesti ylimääräisellä 37 miljoonan euron vuosittaisella määrärahalla.

Muille ei kompensoida. Kyseinen 0,85 prosentin leikkaus on toki pieni eikä ainakaan hyvätuloisen taloutta suista raiteiltaan. Jos yhden lapsen 95,75 euron lapsilisää leikkaa 0,85 prosenttia, se tarkoittaa 82:ta senttiä kuukaudessa.

Tämä on juustohöylän ideakin. Pieniä euromääräisiä säästöjä nirhitään valtavasta etuuspohjasta, ja kas, koossa on melkein 200 miljoonaa euroa.

Pienituloiselle kuitenkin jokainen euro merkitsee. Heille tuli jälleen kutsu talkoisiin, kun indeksijäädytykset eivät tuottaneet riittävää tulosta.

Pääministeri olisi voinut kertoa tämän tarkemmin, mutta hän näytti noudattavan yritysviestinnän periaatteita, joissa huonot uutiset kätketään hyvien uutisten vyörytykseen.

Entäpä Sipilän lupaus, että ”ne löytyy helposti sitten teille”, siis tiedot mistä etuuksista on kyse?

Vuosi sitten tehdyn hallitusohjelman liitteessä on viittaus näihin etuuksiin näin:

”KEL/KHI-perusteiset indeksikorotukset jätetään toteuttamatta v. 2016. Tämän jälkeen korotukset tehdään oletetun äärimaltillisen palkkaratkaisun mukaisesti 2017-2019. Laskelman arviona on käytetty aiemman ratkaisun perusteella tasoa 0,4 %:ia. Mm. 33.10.53, 33.10.54, 33.10.55, 33.20.50, 33.20.51, 33.20.52, 33.20.55, 33.20.56, 33.30.60, 33.40.60, 33.50.50, 33.50.51.”

Numerot ovat viittauksia budjettikirjaan.

Pyysin valtiovarainministeriöstä varmistukseksi kattavaa listaa näistä etuuksista ja menoista numerosarjojen sijaan. Etuudet ja menot pystyy toki helposti pläräämään budjetista ja päättelemään edellä kuvatun tapaisesti, jos yhtään seuraa talous- ja sosiaalipolitiikkaa, mutta varmistus on aina varmistus.

Ensin valtiovarainministeriön viestintäpäällikkö Liinu Lehto kieltäytyi vedoten siihen, että tarkempia tietoja ja lukuja ei voi antaa, ennen kuin julkisen talouden suunnitelma on julkinen eli hyväksytty valtioneuvostossa 14. huhtikuuta.

Lehdolta tuli myöhemmin pienen painostuksen jälkeen lista numerosarjojen sisällä olevista etuuksista. Lista vahvistaa, että leikkauskohteina ovat edellä mainitut yleiset etuudet.

Ihmetyttää, miksi niitä ei voinut saman tien listata myös hallituksen eilisessä tiedotteessa.

Korjaus 6.4.2016 kello 19.25: Jutun laskuri liioitteli aiemmin leikkausten määrää. 0,85 prosentin sijaan se laski leikkaukset 1,5 prosentin mukaan. Laskuri on nyt korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää