Valikko
Kotimaa

Jussi Halla-aho epäilee: Venäjä rahoittaa Euroopassa ja Suomessa hajaannusta aiheuttamaan pyrkiviä toimijoita

Europarlamentaarikko Halla-ahon mukaan MV-julkaisu ”toimii ruplilla”. Venäjän tuesta Euroopan ääriliikkeille liikkuu paljon arvioita.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) pitää mahdollisena, että Venäjä rahoittaa Euroopassa ja Suomessa hajaannuksen aiheuttamiseen pyrkiviä toimijoita.

Asia tuli esiin Halla-ahon kommentoitua MV-julkaisun toimintaa Facebook-seinällään.

”[Perustaja Ilja] Janitskin ja MV toimivat ruplilla”, Halla-aho kirjoitti. ”Venäjä pyrkii luomaan Suomeen ruplarahoitteisen kansallismielisen puolueen muun Euroopan tyyliin.”

Halla-aho vahvisti epäilynsä Helsingin Sanomille tekstiviestitse Brysselistä. Hän arvelee Facebook-seinällään, että pyrkimykset käyttää hänen tunnettuuttaan hyväksi on epäonnistunut.

”Tarkoitus varmaan oli houkutella minut samaan leiriin, mutta kun en osoittanut kiinnostusta, maksavat tahot käskivät Iljaa muuttamaan taktiikkaa ... suoraan KGB:n käsikirjasta”, Halla-aho kirjoitti.

Venäjän moninaisia taustatoimia Euroopan yhtenäisyydelle haitallisiksi pidetyissä tapahtumissa ovat uumoilleet myös lukuisat muut.

Esimerkiksi lokakuussa Tšekin puolustusministeri Martin Stropnický kertoi verkkolehti Idnesille saaneensa Unkarin puolustusministeri István Simicskólta tiedon, että Venäjä rahoittaa turvapaikanhakijoiden liikennettä Eurooppaan.

Huhtikuun alussa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) totesi New York Timesille, että Venäjän tarkoituksena on horjuttaa Suomen tasapainoa ja pitää meidät varuillamme. New York Times käsitteli artikkelissaan Lappiin Venäjältä virranneita Suomeen pyrkijöitä ja virran äkillistä loppumista.

”Venäjä on erittäin taitava välittämään tällaisia poliittisia viestejä”, Kanerva sanoi.

Venäjän hallintoon ilmeisesti hyvissä väleissä olevan pankin tiedetään lainanneen yhdeksän miljoonaa euroa Ranskan Kansallinen rintama -oikeistopuolueelle. Newsweek-lehden mukaan puolueen johtaja Marine Le Pen on esimerkiksi ajanut uuden, eurooppalaisen valtioliiton perustamista EU:n tilalle ja ehdottanut Venäjää sen jäseneksi.

Foreign Affairs -julkaisun mukaan Kreikan fasistipuolue Kultainen aamunkoitto ei ole koskaan edes yrittänyt peitellä läheisiä välejään Venäjään. Venäjällä suositun ”euraasialaisen”, käytännössä äärinationalistisen ideologian isänä pidetyn Alexandr Duginin väitetään pitäneen yhteyttä Kultaisen aamunkoiton johtajaan Nikos Michaloliakosiin tämän ollessa vankilassa.

Samainen Dugin myös isännöi Unkarin nationalistipuolue Jobbikin johtajan Gábor Vonan Moskovan-vierailua.

Suomessa Venäjän äärioikeistoon on pitänyt yhteyttä ainakin Itsenäisyyspuolue. Puolueen eduskuntavaaliehdokas Jukka Davidsson osallistui Venäjällä venäläis-suomalaisten perheriitojen kommentoijana tunnetun Johan Bäckmanin lisäksi äärioikeiston seminaariin Pietarissa keväällä 2015.

Helmikuussa 2015 MV-julkaisu kirjoitti itsenäisyyspuolueen tavoitteista kattavasti ja avasi kirjoituksensa seuraavasti: ”Mitä Vittua??!!-lehden perustaja ei ole koskaan seurannut politiikkaa, äänestänyt kerran, ja silloinkin Tony Halmetta protestina kaikelle poliitikkojen paskapuheille. Nyt löytyi paikka jonne ainakin yksi ääni menee.”

Helsingin poliisi on käynnistänyt esitutkinnan, jossa MV:n perustajaa ja Bäckmania epäillään Yleisradion toimittajaan kohdistuvista kunnianloukkauksista ja vainoamisesta.

Myös Poliisihallitus on tehnyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön MV:n varainhankinnasta ja pyytänyt selvittämään, rikkooko MV arpajaislakia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Hei ihan tavallinen isä, sinä olet ihmeellinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää