Kotimaa

WWF Ähtärin suunnitelmasta: ”Pandat eivät ole tottuneet paukkupakkasiin”

Suomen ilmasto on pandoille haastava, kommentoi WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen Ähtärin eläinpuiston hanketta tuoda pandoja Suomeen.

HS kertoi torstaina Ähtärin eläinpuiston hankkeesta tuoda Kiinasta jättiläispandoja. Hanke voisi toteutua jo ensi vuonna.

Mitä mieltä hankkeesta on luonnonsuojelujärjestö WWF Suomi?

”Ähtärissä on paukkupakkaset ja paksut lumipeitteet, kun taas Kiinassa pandojen luonnollisella elinalueella talvet ovat leutoja”, sanoo suojelupäällikkö Jari Luukkonen WWF:stä. Tämä tarkoittaa, että pandat joutuisivat viettämään osan vuodesta sisätiloissa.

Ähtäri kertoi aiemmin toivovansa, että pandat pystyisivät tekemään ”luomupentuja” eläinpuistossa. Luukkonen epäilee, että Ähtärin olisi mahdollista saada pandoille niin hyvät olosuhteet, että ne voisivat saada pentuja luonnollisesti.

”Ilmasto eroaa niin paljon pandan luontaisesta ympäristöstä,” Luukkonen sanoo.

Luukkonen ei kuitenkaan tyrmännyt pandojen eläintarhausta sinänsä, kunhan olosuhteet ovat riittävän hyvät.

Yksi hankkeen toteutumisen edellytyksistä on, että kiinalaiset hyväksyvät pandoille rakennetut tarhatilat.

”Uskon, että Suomessa voidaan luoda tarhatuille pandoille paremmat tarhaolosuhteet kuin Kiinan tarhoissa,” Luukkonen sanoo. ”Olin käymässä pandatarhassa Kiinassa muutama vuosi sitten ja siellä oli silmin nähden huonot olot. Pandat olivat pienessä betonihuoneessa.”

Pandojen kaupallisessa käytössä on toki riski, että syntyy motiivi ottaa pandoja luonnosta ja vuokrata tarhoihin ympäri maailman, Luukkonen varoittaa.

”Aina kun raha on kyseessä, tällaiset riskit nousevat.”

Pääasia pandojen suojelun näkökulmasta on se, miten niiden luontaiset elinalueet ja kyky lisääntyä luonnossa pysyttäisiin turvaamaan, Luukkonen korostaa.

”Kiina on tehnyt työtä suojelun edistämiseksi, mutta paineita tulee maankäytöstä ja turismista”, hän sanoo.

Oikaisu sunnuntaina 10. huhtikuuta kello 8.06: WWF Suomen suojelupäällikön nimi on Jari Luukkonen, ei Jani Luukkonen kuten osassa tekstiä aiemmin sanottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pandat
 • Eläimet
 • Eläintarhat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää