Valikko
Kotimaa

Uutta tuntijakoa haluaa kokeilla 32 lukiota – antaa opiskelijalle lisää valinnaisuutta

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen: ”Tämä on oikein hyvä määrä hakijoita, jotka ovat myös innostuneita ja motivoituneita edelläkävijän rooliin.”

Nykyistä valinnaisempaa tuntijakoa haluaa kokeilla ainakin 32 lukiota. Niin monta hakemusta tuli opetus- ja kulttuuriministeriöön perjantaihin mennessä, jolloin kokeilun hakuaika umpeutui. Lisääkin hakemuksia vielä saattaa tosin ilmaantua, ministeriön kirjaamosta huomautetaan.

Helsingin seudulta kokeiluun ovat hakeneet Munkkiniemen yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Keravan lukio, Ressun lukio, Helsingin kielilukio, Kauniaisten lukio ja vantaalainen Vaskivuoren lukio. Myös lukioita Tampereelta, Kuopiosta ja Jyväskylästä on hakijoissa, samoin pieniä lukioita eri puolilta maata.

OpetusministeriSanni Grahn-Laasonen (kok) on tyytyväinen määrään, vaikka alun perin hän kaavaili, että kokeiluun otetaan jopa 50 lukiota. Suomessa on yhteensä noin 350 lukiota.

”Uskon, että tämä on oikein hyvä määrä hakijoita, jotka ovat myös innostuneita ja motivoituneita edelläkävijän rooliin.”

Grahn-Laasonen haluaa kokeilun avulla saada kokemuksia yksilöllisempien opiskeluvalintojen ja opintopolkujen toimivuudesta. ”Kokeilu on turvallinen tapa saada siitä tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä punnittuja päätöksiä”, ministeri sanoo.

Luvat pantiin hakuun helmikuussa, ja kokeilun on määrä alkaa jo tämän vuoden syksyllä, kun myös edellisenä hallituskautena eli vuonna 2014 päätetty lukion uusi tuntijako otetaan käyttöön.

Grahn-Laasonen mukaan vuonna tuolloin tehdyt muutokset tuntijakoon jäivät niin pieniksi, että oli tarve rohkeampaan uudistukseen.

Esimerkiksi valinnaisuus ei lisääntynyt edellisessä uudistuksessa, mutta kokeilutuntijaossa pakollisten kurssien määrä laskee 30–34:ään, kun niitä nyt on 47–51. Yhteensä kursseja pitää suorittaa vähintään 75, mikä säilyy ennallaan.

Kokeilussa valinnaisuus koskee vain reaaliaineita, jotka jaetaan kahteen koriin: ympäristö- ja luonnontieteisiin sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin. Kummastakin ryhmästä opiskelijan tulee valita vähintään yhdeksän syventävää kurssia, mikäli kokeiluun lähtee.

Kokeilu kohdistuu opintonsa tämän vuoden ja ensi vuoden syksyllä aloittaviin. Lukiossa tulee olla tarjolla sekä tavallinen että valinnaisempi tuntijako, koska osallistuminen on opiskelijalle vapaaehtoinen, vaikka lukio olisikin kokeilussa mukana.

”Ensi syksynä tapahtuu lukioissa paljon, kun otetaan käyttöön uudet opetussuunnitelmat ja myös ylioppilastutkinnon sähköistys käynnistyy. Tuntijakokokeilun lisäksi tarjolla on myös pedagoginen kokeilu”, ministeri luettelee ja ymmärtää, etteivät kaikki lukiot lähde mukaan kaikkeen. ”Nyt tehdään vahvoja harppauksia lukion kehittämisessä”, hän sanoo.

Pro Lukio -yhdistyksen puheenjohtaja, Kiteen lukion rehtori Kyösti Värri pitää hänkin 32 hakijan määrää melko suurena, kun ottaa huomioon sen, että aikataulu oli tiukka. ”Olen tyytyväinen, että löytyi noin monta rohkeaa lukiota”, Värri arvioi ja viittaa myös kokeiluhankkeen jälleen kirvoittamaan kipakkaan keskusteluun yleissivistyksen vaarantumisesta.

Esimerkiksi kansanedustaja Li Anderssonin (vas) mukaan liian varhainen erikoistuminen rajoittaa opiskelijoiden tulevaisuuden valintoja.

Opettajien kannat ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Eniten huolissaan ”poisvalinnoista” ovat olleet etenkin psykologian ja filosofian opettajat, koska näitä aineita ei opeteta peruskoulussa. Myös historian ja yhteiskuntaopin pakollisuuden puolesta on puhuttu.

Lukiossa on nyt yhteensä 18 oppiainetta, jos mukaan lasketaan myös opinto-ohjaus. Jokaisesta tulee opiskella vähintään yksi kurssi, mikä toisten mielestä takaa yleissivistyksen. Toisten mielestä se on pirstaleista pakkopullaa, joka ei tue opiskelijan motivaatiota tai syventymistä, mihin sinänsä vapaaehtoisessa lukiossa tulisi olla jo mahdollisuus.

Grahn-Laasosen mukaan yleissivistys ei ole enää pelkkää tietoa, vaan myös oppimisen ja ajattelun taitoja. Silti hän ymmärtää myös kritiikin: ”Lukion kehittäminen herättää aina tunteita, ja tietysti aineenopettajat huolehtivat omien aineidensa kurssimääristä.”

Nämä lukiokoulutuksen järjestäjät ovat hakeneet tuntijakokokeiluun

1. Laitilan kaupunki (Laitilan lukio)

2. Munkkiniemen yhteiskoulun kannatusyhdistys ry (Munkkiniemen yhteiskoulu)

3. Forssan kaupunki (Forssan yhteislyseo)

4. Itä-Suomen yliopisto (Joensuun normaalikoulu)

5. Raision kaupunki (Raision lukio)

6. Siilinjärven kunta (Siilinjärven lukio)

7. Tampereen kaupunki (Tampereen klassillinen lukio)

8. Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö (Kulosaaren yhteiskoulu)

9. Kiteen kaupunki (Kiteen lukio)

10. Mikkelin kaupunki (Mikkelin lukio)

11. Eurajoen kunta (Eurajoen lukio)

12. Lauttasaaren yksityiskoulujen kannatusyhdistys ry (Lauttasaaren yhteiskoulun lukio)

13. Kangasalan kunta (Kangasalan lukio)

14. Lahden kaupunki (Tiirismaan lukio)

15. Kemin kaupunki (Kemin lyseon lukio)

16. Kuopion kaupunki (Kuopion Lyseon lukio)

17. Kuopion kaupunki (Kallaveden lukio)

18. Maanviljelyslyseon osakeyhtiö (Helsingin yhteislyseo)

19. Asikkalan kunta (Vääksyn yhteiskoulu)

20. Lahden yhteiskoulun säätiö (Lahden yhteiskoulun lukio)

21. Keravan kaupunki (Keravan lukio ja aikuislukio)

22. Kannuksen kaupunki (Kannuksen lukio)

23. Vaalan kunta (Vaalan lukio)

24. Lapinlahden kunta (Lapinlahden lukio ja Kuvataidelukio)

25. Helsingin kaupunki (Ressun lukio)

26. Helsingin kaupunki (Helsingin kielilukio, yleislinja)

27. Tampereen kaupunki (Tampereen teknillinen lukio)

28. Jyväskylän yliopisto (Jyväskylän normaalikoulu)

29. Kauniaisten kaupunki (Kauniaisten lukio)

30. Jämsän kaupunki (Jämsän lukio)

31. Rautalammin kunta (Rautalammin lukio)

32. Vantaan kaupunki (Vaskivuoren lukio)

Yhdeksän kurssia kummastakin korista

 Valinnaisuus koskee reaaliaineita, jotka on jaettu kahteen ryhmään: ympäristö- ja luonnontieteisiin (biologia, maantiede, fysiikka, kemia ja terveystieto) sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin (historia, yhteiskuntaoppi, uskonto/elämänkatsomustieto, psykologia ja filosofia).

 Opiskelija valitsee halutessaan kummastakin ryhmästä vähintään yhdeksän syventävää kurssia. Pakollisia ovat vain yksi kurssi terveystietoa ja yksi kurssi uskontoa/elämänkatsomustietoa, koska ne on mainittu lukiolaissa.

 Kokeilu ei koske muita oppiaineita kuin reaaliaineita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Pyöräilyturmat vähenivät viime vuonna selvästi – suurelta osin autojen tiukempien nopeusrajoitusten ansiosta

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  9. 9

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää