Valikko
Kotimaa

Uutta tuntijakoa haluaa kokeilla 32 lukiota – antaa opiskelijalle lisää valinnaisuutta

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen: ”Tämä on oikein hyvä määrä hakijoita, jotka ovat myös innostuneita ja motivoituneita edelläkävijän rooliin.”

Nykyistä valinnaisempaa tuntijakoa haluaa kokeilla ainakin 32 lukiota. Niin monta hakemusta tuli opetus- ja kulttuuriministeriöön perjantaihin mennessä, jolloin kokeilun hakuaika umpeutui. Lisääkin hakemuksia vielä saattaa tosin ilmaantua, ministeriön kirjaamosta huomautetaan.

Helsingin seudulta kokeiluun ovat hakeneet Munkkiniemen yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Keravan lukio, Ressun lukio, Helsingin kielilukio, Kauniaisten lukio ja vantaalainen Vaskivuoren lukio. Myös lukioita Tampereelta, Kuopiosta ja Jyväskylästä on hakijoissa, samoin pieniä lukioita eri puolilta maata.

OpetusministeriSanni Grahn-Laasonen (kok) on tyytyväinen määrään, vaikka alun perin hän kaavaili, että kokeiluun otetaan jopa 50 lukiota. Suomessa on yhteensä noin 350 lukiota.

”Uskon, että tämä on oikein hyvä määrä hakijoita, jotka ovat myös innostuneita ja motivoituneita edelläkävijän rooliin.”

Grahn-Laasonen haluaa kokeilun avulla saada kokemuksia yksilöllisempien opiskeluvalintojen ja opintopolkujen toimivuudesta. ”Kokeilu on turvallinen tapa saada siitä tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä punnittuja päätöksiä”, ministeri sanoo.

Luvat pantiin hakuun helmikuussa, ja kokeilun on määrä alkaa jo tämän vuoden syksyllä, kun myös edellisenä hallituskautena eli vuonna 2014 päätetty lukion uusi tuntijako otetaan käyttöön.

Grahn-Laasonen mukaan vuonna tuolloin tehdyt muutokset tuntijakoon jäivät niin pieniksi, että oli tarve rohkeampaan uudistukseen.

Esimerkiksi valinnaisuus ei lisääntynyt edellisessä uudistuksessa, mutta kokeilutuntijaossa pakollisten kurssien määrä laskee 30–34:ään, kun niitä nyt on 47–51. Yhteensä kursseja pitää suorittaa vähintään 75, mikä säilyy ennallaan.

Kokeilussa valinnaisuus koskee vain reaaliaineita, jotka jaetaan kahteen koriin: ympäristö- ja luonnontieteisiin sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin. Kummastakin ryhmästä opiskelijan tulee valita vähintään yhdeksän syventävää kurssia, mikäli kokeiluun lähtee.

Kokeilu kohdistuu opintonsa tämän vuoden ja ensi vuoden syksyllä aloittaviin. Lukiossa tulee olla tarjolla sekä tavallinen että valinnaisempi tuntijako, koska osallistuminen on opiskelijalle vapaaehtoinen, vaikka lukio olisikin kokeilussa mukana.

”Ensi syksynä tapahtuu lukioissa paljon, kun otetaan käyttöön uudet opetussuunnitelmat ja myös ylioppilastutkinnon sähköistys käynnistyy. Tuntijakokokeilun lisäksi tarjolla on myös pedagoginen kokeilu”, ministeri luettelee ja ymmärtää, etteivät kaikki lukiot lähde mukaan kaikkeen. ”Nyt tehdään vahvoja harppauksia lukion kehittämisessä”, hän sanoo.

Pro Lukio -yhdistyksen puheenjohtaja, Kiteen lukion rehtori Kyösti Värri pitää hänkin 32 hakijan määrää melko suurena, kun ottaa huomioon sen, että aikataulu oli tiukka. ”Olen tyytyväinen, että löytyi noin monta rohkeaa lukiota”, Värri arvioi ja viittaa myös kokeiluhankkeen jälleen kirvoittamaan kipakkaan keskusteluun yleissivistyksen vaarantumisesta.

Esimerkiksi kansanedustaja Li Anderssonin (vas) mukaan liian varhainen erikoistuminen rajoittaa opiskelijoiden tulevaisuuden valintoja.

Opettajien kannat ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Eniten huolissaan ”poisvalinnoista” ovat olleet etenkin psykologian ja filosofian opettajat, koska näitä aineita ei opeteta peruskoulussa. Myös historian ja yhteiskuntaopin pakollisuuden puolesta on puhuttu.

Lukiossa on nyt yhteensä 18 oppiainetta, jos mukaan lasketaan myös opinto-ohjaus. Jokaisesta tulee opiskella vähintään yksi kurssi, mikä toisten mielestä takaa yleissivistyksen. Toisten mielestä se on pirstaleista pakkopullaa, joka ei tue opiskelijan motivaatiota tai syventymistä, mihin sinänsä vapaaehtoisessa lukiossa tulisi olla jo mahdollisuus.

Grahn-Laasosen mukaan yleissivistys ei ole enää pelkkää tietoa, vaan myös oppimisen ja ajattelun taitoja. Silti hän ymmärtää myös kritiikin: ”Lukion kehittäminen herättää aina tunteita, ja tietysti aineenopettajat huolehtivat omien aineidensa kurssimääristä.”

Nämä lukiokoulutuksen järjestäjät ovat hakeneet tuntijakokokeiluun

1. Laitilan kaupunki (Laitilan lukio)

2. Munkkiniemen yhteiskoulun kannatusyhdistys ry (Munkkiniemen yhteiskoulu)

3. Forssan kaupunki (Forssan yhteislyseo)

4. Itä-Suomen yliopisto (Joensuun normaalikoulu)

5. Raision kaupunki (Raision lukio)

6. Siilinjärven kunta (Siilinjärven lukio)

7. Tampereen kaupunki (Tampereen klassillinen lukio)

8. Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö (Kulosaaren yhteiskoulu)

9. Kiteen kaupunki (Kiteen lukio)

10. Mikkelin kaupunki (Mikkelin lukio)

11. Eurajoen kunta (Eurajoen lukio)

12. Lauttasaaren yksityiskoulujen kannatusyhdistys ry (Lauttasaaren yhteiskoulun lukio)

13. Kangasalan kunta (Kangasalan lukio)

14. Lahden kaupunki (Tiirismaan lukio)

15. Kemin kaupunki (Kemin lyseon lukio)

16. Kuopion kaupunki (Kuopion Lyseon lukio)

17. Kuopion kaupunki (Kallaveden lukio)

18. Maanviljelyslyseon osakeyhtiö (Helsingin yhteislyseo)

19. Asikkalan kunta (Vääksyn yhteiskoulu)

20. Lahden yhteiskoulun säätiö (Lahden yhteiskoulun lukio)

21. Keravan kaupunki (Keravan lukio ja aikuislukio)

22. Kannuksen kaupunki (Kannuksen lukio)

23. Vaalan kunta (Vaalan lukio)

24. Lapinlahden kunta (Lapinlahden lukio ja Kuvataidelukio)

25. Helsingin kaupunki (Ressun lukio)

26. Helsingin kaupunki (Helsingin kielilukio, yleislinja)

27. Tampereen kaupunki (Tampereen teknillinen lukio)

28. Jyväskylän yliopisto (Jyväskylän normaalikoulu)

29. Kauniaisten kaupunki (Kauniaisten lukio)

30. Jämsän kaupunki (Jämsän lukio)

31. Rautalammin kunta (Rautalammin lukio)

32. Vantaan kaupunki (Vaskivuoren lukio)

Yhdeksän kurssia kummastakin korista

 Valinnaisuus koskee reaaliaineita, jotka on jaettu kahteen ryhmään: ympäristö- ja luonnontieteisiin (biologia, maantiede, fysiikka, kemia ja terveystieto) sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin (historia, yhteiskuntaoppi, uskonto/elämänkatsomustieto, psykologia ja filosofia).

 Opiskelija valitsee halutessaan kummastakin ryhmästä vähintään yhdeksän syventävää kurssia. Pakollisia ovat vain yksi kurssi terveystietoa ja yksi kurssi uskontoa/elämänkatsomustietoa, koska ne on mainittu lukiolaissa.

 Kokeilu ei koske muita oppiaineita kuin reaaliaineita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää