Valikko
Kotimaa

Vakuutusehdoissa hutilointia ja epäselvää markkinointia –  kenellä on vastuu matkavakuutuksesta?

Meksikolaiseen sairaalaan juuttuneen suomalaisnaisen tapaus päättyi surullisesti. Nainen ei toipunut sydäninfarktista vaan kuoli perjantai-iltana Suomen aikaa meksikolaisessa sairaalassa. Tapaus herättää monia kysymyksiä vakuutusten markkinoinnista, vakuutusehtojen ymmärrettävyydestä ja myös terveydenhoidon etiikasta.

HS kertoi viikko sitten perjantaina, että suomalainen nainen oli jumittunut meksikolaiseen kunnalliseen sairaalaan, koska vakuutusyhtiö ei suostunut maksamaan sydäninfarktin saaneen naisen asianmukaista hoitoa tai kuljetusta Suomeen.

Matkavakuutuksen myöntänyt saksalainen Allianz oli vedonnut naisen tyttären mukaan siihen, että nainen sairastaa keuhkoahtaumatautia. Se olisi korvauspäätöksen mukaan syy naisen sydäninfarktiin.

Viime tiistaina Allianz kuitenkin pyörsi päätöksensä HS:n kerrottua, että matkavakuutuksen ehdoissa oli virhe, joka koski olemassa olevien sairauksien vaikutusta korvauksiin. Allianz lupasi maksaa naisen hoidon, kotiuttamisen ambulanssilennolla ja muita perheelle koituneita kuluja.

Nainen ei kuitenkaan toipunut, vaan hän kuoli perjantaina meksikolaisessa sairaalassa.

HS ei ole saanut tutustua korvauspäätöksiin eikä naisen sairauskertomukseen, joten tapauksen kaikki yksityiskohdat eivät ole tiedossa. On siis mahdotonta sanoa, olisiko toisenlainen toiminta pelastanut naisen hengen.

Siitä riippumatta traaginen tapaus herättää kysymyksiä matkavakuutusten markkinoinnista ja vakuutusehtojen selkeydestä. On myös muita asioita, joita kroonisesti sairaiden olisi syytä ottaa huomioon matkaa suunnitellessaan.

Meksikoon suuntautunut pakettimatka oli ostettu Finnmatkoilta. Samasta paikasta ostettiin myös vakuutus. Finnmatkat on tapauksen tultua julki lisännyt markkinointimateriaaliin maininnan, ettei vakuutus korvaa välttämättä olemassa olevien sairauden hoitoa. Myös vakuutusehtojen varsinainen virhe on korjattu.

Meksikon tapauksen kohdalla mahdollisia vastuukysymyksiä myyntimateriaalin virheistä ja hoidon puutteista ehkä puidaan vielä raastuvassa.

Mutta onko kaikki nyt tulevien asiakkaiden osalta kunnossa?

Viime kesään asti Finnmatkat myi vakuutusyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutuksia, jonka ehdot ovat olemassa olevien sairauksien osalta samankaltaiset kuin muissa Suomessa yleisesti myydyissä vakuutuksissa. Niissä olemassa olevien sairauksien äkillisestä pahenemisesta aiheutuva ensiapuluonteinen hoito yleensä korvataan.

Edellytyksenä on, että sairaus on ollut hyvässä hoitotasapainossa, eikä siihen liittyviä tutkimuksia ole kesken. Vakuutusehdot ovat yleensä pitkät, mutta jotakuinkin ymmärrettävät.

Allianzin ehdot ovat erilaiset. Ne ovat melko lyhyet mutta suoraan sanottuna olemassa olevien sairauksien osalta niin monitulkintaiset, että niistä on hyvin vaikea ymmärtää, mitä korvataan tai millä perusteella vakuutusyhtiö voi vetäytyä vastuusta.

Vakuutuksen ostajan on turha odottaa tulkinta-apua vakuutusta myyvältä Finnmatkoilta. Heidän mukaansa vastuu kaikista teksteistä kuuluu Allianzille, saksalaiselle vakuutusjätille.

Finnmatkat on osa saksalaista matkailujätti TUI:ta, jonka yhteistyökumppani vakuutusyhtiö Allianz on. TUI:n pohjoismaiden viestinnästä vastaava Mathias Bergendahl ei ole itse lukenut vakuutusehtoja, mutta hän lupaa, että niiden teksti käydään vielä läpi Allianzin kanssa.

”On erittäin tärkeää, että asiakkaalla on oikea tieto siitä, mikä vakuutusturvan sisältö on”, hän sanoo.

Paraskaan vakuutus ei toisaalta välttämättä riitä. Kaikissa lomakohteissa ei ole ylipäätään saatavilla korkeatasoista erikoissairaanhoitoa, jota esimerkiksi sydäninfarktin onnistunut hoito vaatii. Parhaatkaan tavalliset matkavakuutukset eivät toisaalta korvaa olemassa olevan sairauden osalta kuin ensiapuluonteisen hoidon 7–10 päivän ajalta.

Jos hoito onnistuu ja onni on matkassa, infarktipotilas voi kuntoutua tässä ajassa matkustuskuntoon. Muussa tapauksessa pitkittynyt hoito voi käydä hyvin kalliiksi. Infarktiriskiä lisäävää kroonista sairautta potevan kannattaa ottaa tällaiset asiat huomioon jo matkakohdetta valitessaan.

Oma lukunsa ovat eksoottisissa matkakohteissa toimivien yksityissairaaloiden toimintatavat.

Meksikossa kuolleen naisen tyttären mukaan naiselle ei tehty vakuutusyhtiön valitsemassa sairaalassa välittömästi pallolaajennusta, koska sairaala odotti vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Alustavankin maksusitoumuksen saaminen kesti niin kauan, että naisen vointi heikkeni liikaa, eikä operaatiota enää voitu suorittaa.

Pallolaajennus on sydäninfarktin tärkein hoitokeino, jolla voidaan usein ehkäistä lähes täysin sydänlihasvaurioiden syntyminen. Operaation kiireellisyys riippuu infarktin tyypistä.

Suomessa on tapana hoitaa henkeä uhkaavat tilanteet ensin ja kysellä maksua vasta sitten.

Meksikossa sairaalan toiminta oli muullakin tavoin varsin eksoottista. Kun vakuutusyhtiö Allianz vetäytyi korvauksista, sairaala takavarikoi potilaan aviomiehenkin passin ja pakotti miehen yöpymään sairaalan tiloissa, kunnes lasku olisi maksettu. Mies pääsi pois panttivankeudesta ja sai passinsa takaisin Suomen Cancunin-kunniakonsulin neuvotteluavulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Meksiko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  10. 10

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää