Kotimaa

Tutkimus: Työttömät päätyvät aborttiin muita useammin

Raskaudenkeskeytykset eivät jakaannu väestössä tasaisesti. Tutkijan mukaan erityisesti huonommassa taloudellisessa asemassa oleville naisille kannattaisi harkita ilmaista ehkäisyä.

Työttömät naiset päätyvät keskeyttämään raskautensa muita useammin, tuore tutkimus kertoo. Siinä tarkasteltiin 1950-, 60- ja 70-luvulla syntyneitä naisia, heidän raskauksiaan ja työllisyysasemaansa 20-, 25- ja 30-vuotiaina.

Tutkimuksessa selvitettiin, onko sillä, onko nainen töissä, työtön, opiskelija vai työelämän ulkopuolella, kuten kotiäitinä, vaikutusta raskaudenkeskeytyksen todennäköisyyteen.

”Työttömillä on korkeampi aborttiriski etenkin silloin, kun he eivät ole naimisissa tai asu kumppaninsa kanssa”, kertoo yliopiston lehtori Heini Väisänen Southamptonin yliopistosta Britanniasta.

”Tämä viittaa siihen, että naiset ovat huolissaan toimeentulosta ja siitä, voivatko he saada töitä silloin, kun heillä on pieni lapsi.”

Erot työttömien ja muiden naisten välillä olivat kuitenkin pienemmät tutkimuksen nuorimmilla, 1970-luvulla syntyneillä naisilla.

Väisäsen mukaan se osoittaa, että jotain on tehty oikein: joko naiset käyttävät paremmin ehkäisyä tai näkevät yhteiskunnan työttömille ja pienten lasten vanhemmille antamat tuet riittävinä.

Lähes kaikki abortit tehdään Suomessa sosiaalisista syistä. Syyt ovat kuitenkin monimutkaisia.

Aiempien tutkimusten mukaan aborttiin päätymisen todennäköisyyttä lisäävät nuori ikä, matala koulutus tai sosioekonominen asema, ongelmat parisuhteessa ja aikaisemmat synnytykset tai raskaudenkeskeytykset.

Huoli taloudellisesta tilanteesta on aborttiin päätyvällä naisella tavanomainen.

Väisäsen Väestöliiton Väestöntutkimuksen vuosikirjassa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin ensin kaikkia otoksen naisia ja sitten niitä, jotka olivat 20-, 25- tai 30-vuotiaana raskaana.

Kun verrattiin naisista ainoastaan näitä tiettyinä ikävuosina raskaana olleita, tulos oli, että opiskelijat päätyivät aborttiin muita todennäköisemmin.

”Tulokset viittaavat siihen, että opiskelijat välttelevät menestyksekkäästi raskaaksi tuloa, mutta jos he tulevat raskaaksi, abortti on todennäköinen ratkaisu liittyen taloudellisiin ja muihin huoliin. He haluavat saattaa opintonsa loppuun ja elämän vakaaksi ennen kuin lapsia hankitaan”, Väisänen sanoo.

Tutkimuksessa ei ole tutkittu 1970-luvulla syntyneitä nuorempia naisia, sillä se on osa Väisäsen väitöstutkimusta, joka selvittää aborttien todennäköisyyttä ja riskitekijöitä naisen koko elämänkaaren aikana.

Tutkimus osoittaa, että heikommassa asemassa olevilla naisilla on korkeampi aborttiriski, eikä välttämättä resursseja hakea ja saada ehkäisyä, Väisänen sanoo.

”Suosittelisin miettimään, pitäisikö palveluja kohdentaa tälle ryhmälle ja alentaa ehkäisyn maksuja tai poistaa ne kokonaan.”

Kun joissakin suomalaisissa kunnissa on kokeiltu antaa ilmaista ehkäisyä nuorille, raskaudenkeskeytysten määrät ovat vähentyneet.

”Täällä Englannissa kaikki ehkäisyvälineet ovat ilmaisia kaikenikäisille”, Väisänen vertaa.

Tutkimus perustuu abortti-, väestö- ja syntymärekisterin tilastoihin. Työvoimaan kuulumisen vaikutuksia raskaudenkeskeytyksiin ei ole aiemmin juuri tutkittu.

Monet käyvät läpi useampia abortteja

 Suomessa tehtyjen raskaudenkeskeytysten määrä on vähentynyt viime vuosina. Vuonna 2014 tehtiin 9 800 aborttia.

 Määrä on kansainvälisesti alhainen: 8,5 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden. Erityisesti teinien abortit ovat vähentyneet.

 Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaille. Yli kolmannes aborteista tehdään naisille, joilla on jo takanaan raskaudenkeskeytys.

 Valtaosa aborteista tehdään lääkkeellisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Abortti
 • Työttömyys
 • raskauden ehkäisy

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää