Kotimaa

Palkansaajien suurliiton kohtalo selviää kesäkuun alkuun mennessä

STTK:n liitoissa on vastahankaa: kaksi liittoa irtautui jo hankkeesta, Pardia harkitsee asiaa tiistaina.

SAK:n ja STTK:n yhdistyminen 1,7 miljoonan jäsenen jättijärjestöksi etenee epävarmoissa tunnelmissa. Hankkeen ohjausryhmä päätti maanantaina, että liitot kokoontuvat 1. kesäkuuta arvioimaan tilannetta ja hankkeen etenemistä.

Alun perin 1. kesäkuuta piti jo allekirjoittaa aiesopimus uuden palkansaajajärjestön perustamisesta. Tarkoitus oli, että uusi järjestö aloittaisi 2017 alussa.

Nyt tähän otettaneen aikalisä, koska etenkin STTK:n liitot ovat alkaneet epäröidä. Kova kolaus tuli viime perjantaina, kun STTK-lainen Tehy antoi pakit hankkeelle.

Jos liittoja jää kyydistä enemmänkin, uuden keskusjärjestön talous ja säännöt joudutaan miettimään uusiksi. Hanketta vetävän ohjausryhmän puheenjohtaja, JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo kuitenkin, että uusi keskusjärjestö pääsisi aloittamaan myöhemmin vuoden 2017 aikana.

Myöhästyminen alkuperäisestä aikataulusta johtanee myös siihen, että SAK joutuu valitsemaan uuden puheenjohtajan kesäkuussa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on jäämässä eläkkeelle kesäkuussa, mutta hän oli keskusjärjestöhankkeen takia valmis siirtymäaikaan. Jos hanke lykkääntyy, siirtymäajasta uhkaa tulla pitempi kuin alun perin oli tarkoitus.

SAK:n viiden vuoden välein kokoontuva edustajakokous on 6.-8. kesäkuuta.

Kesäkuun alkuun mennessä pitäisi olla selvillä, miten moni liitto on valmis liittymään uuteen keskusjärjestöön.

Liitot ovat alkaneet tehdä päätöksiä, ja uuden keskusjärjestön pohja on alkanut niistä hieman jo rapautua.

Terveys- ja sosiaalialan henkilöstön liitto Tehy on toistaiseksi suurin takaisku. Tehy on STTK:n suurin liitto noin 160 000 jäsenellään.

”Kukaan ei odottanut, että kaikki liitot olisivat kyydissä loppuun asti. Oli ikävää, että näinkin iso liitto päätti tämän ratkaisun tehdä, varsinkin kun hekin totesivat, että tarve palkansaajien yhteistyön tiivistämiselle on olemassa”, Eloranta sanoo. ”Perusteet eivät ole kadonneet yhtään mihinkään.”

Toinen STTK-lainen liitto, pieni Liiketalouden liitto LTA päätti lauantaina niin ikään vetäytyä hankkeesta.

STTK:ssa on muitakin liittoja, jotka epäilevät uutta keskusjärjestöhanketta. Tiistaina on koolla valtion työntekijöiden liiton Pardian hallitus, joka saattaa myös päättää vetäytyä hankkeesta. Tosin se voi myös lykätä päätöstä myöhemmin tässä kuussa olevaan hallituksen kokoukseen. Pardiassa mieliala on jakautunut, ja kriittisiä on paljon.

Pardian jäsenjärjestö Suomen Poliisijärjestöjen liitto on jo liittymässä Akavaan. Liiton hallitus esittää huhtikuun lopussa kokoontuvalle valtuustolle keskusjärjestön vaihtamista. Ennen poliiseja Suomen Fysioterapeutit vaihtoivat jo STTK:sta Akavaan.

Poliisien liitto ja Tehy ovat kumpikin epäilleet, että SAK:n ja STTK:n yhdistymisestä syntyvästä uudesta keskusjärjestöstä ei tulisi puoluepoliittisesti sitoutumatonta. SAK-laisen ammattiyhdistysliikkeen läheiset suhteet Sdp:hen ja vasemmistoliittoon arveluttavat niiden jäsenkuntaa.

Jarkko Elorannan mukaan jäsenliitot voivat olla vasemmalle kallellaan, mutta uuden keskusjärjestön valmistelussa on moneen kertaan käsitelty ja määritelty, mitä poliittinen moniarvoisuus tarkoittaa.

STTK:n toiseksi suurin liitto Pro on yhä hankkeen kannalla. Liitto tekee päätöksensä toukokuussa.

SAK:n hallitus keskusteli asiasta maanantaina ja totesi, että hanketta on syytä jatkaa. SAK:n hallituksessa ovat mukana järjestön suurimmat liitot.

Näillä näkymin STTK pysyy omana keskusjärjestönään, kun alun perin oli tarkoitus lopettaa sekä miljoonan jäsenen SAK että noin 600 000 jäsenen STTK.

Uuden keskusjärjestön perustamisesta päättävät liitot pitävät kevätkokouksiaan maalis–kesäkuussa. Alkuperäisenä tavoitteena oli, että näiden kokousten päätösten pohjalta allekirjoitettaisiin 1. kesäkuuta keskusjärjestön perustamista koskeva aiesopimus. Sen allekirjoittava liitto myös sitoutuu liittyvänsä uuteen keskusjärjestöön.

Mukana valmistelussa on ollut 49 liittoa. Mukana valmistelutyössä on ollut myös kaksi akavalaista liittoa, Insinööriliitto ja KTK Tekniikan asiantuntijat. KTK irtautui valmistelusta maaliskuun loppupuolella, Insinööriliitto sen sijaan jatkaa.

Insinööriliiton päätökset jatkosta ovat edessä toukokuun loppupuolella. Osa liiton jäsenistä on valmistellut jäämistä Akavaan perustamalla Akavan Insinöörit -nimisen järjestön, joka odottelee tietoa Insinööriliiton päätöksestä ennen kuin aloittaa jäsenhankinnan.

Ay-liike etsii voimaa yhteistyöstä

 SAK:n ja STTK:n liitot ovat pitkään suunnitelleet perustavansa uuden jättijärjestön, jossa olisi 1,7 miljoonaa jäsentä. Tällä ne haluavat lisätä vaikutusvaltaansa. SAK ja STTK lakkautettaisiin.

 Mukana selvitystyössä on myös Insinööriliitto, joka kuuluu Akavaan. Lisäksi mukana on kymmenkunta järjestöihin kuulumatonta liittoa.

 Hankkeessa mukana olevien liittojen on tarkoitus tämän kevään aikana tehdä päätökset uuden keskusjärjestön perustamisesta. Uuden keskusjärjestön on suunniteltu aloittavan toimintansa 2017 alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • STTK
 • keskusjärjestö
 • Työmarkkinat
 • Ammattiyhdistysliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää