Valikko
Kotimaa

Suomi päätyi kompromissiin rajaneuvotteluissa Venäjän kanssa – ”Tämä on porkkana niille, jotka suunnittelevat valtioliittoa Venäjän kanssa”

Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemat auki myös muiden EU-maiden kansalaisille.

Suomi antoi periksi Venäjälle neuvotteluissa, joita käytiin laittoman maahantulon estämisestä itärajalla.

HS:n näkemästä ulkoministeriön julkisesta muistiosta käy ilmi, että Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat auki myös muiden EU-maiden ja Sveitsin kansalaisille. Suomi kuitenkin taipui lopulta Venäjän ehdotukseen, joka estää rajanylityksen näillä asemilla kaikilta muilta paitsi Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Sopimuksen mukaiset rajoitukset otettiin käyttöön viime viikonloppuna Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla. Poikkeusjärjestely on voimassa 180 päivää eli lokakuun alkupuolelle.

Suomeen saapui viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden alussa Venäjältä itärajan yli noin 1 760 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden virta yllätti Suomen, sillä aiemmin Venäjä oli estänyt ilman asianmukaisia papereita liikkuneiden siirtolaisten pääsyn rajalle.

Suomi yritti neuvotella asiaan ratkaisua kuukausia niin virkamiesten, ministereiden kuin valtionjohdon tasolla. Sekä Suomi että Venäjä korostivat koko ajan, että asia ratkaistaan kahdenvälisesti, eikä EU-tasolla – siitäkin huolimatta, että Suomen raja Venäjän kanssa on vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ja Euroopan unionin ulkoraja.

”Se on totta, ettei tämä aivan optimaalinen järjestely ole, että rajoitetaan EU-kansalaisten liikkumista. Mutta kyllä tämä kahdenvälinen järjestely passaa ihan hyvin”, ulkoministeriöstä todettiin HS:lle.

Ulkoministeriön muistio paljastaa, että Suomi esitti 10. helmikuuta Venäjälle, että Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien käyttöä rajoitetaan niin, että ne ovat avoinna toistaiseksi Suomen, Venäjän ja EU/ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaisille.

Venäjälle tämä ei sopinut. Iltalehden mukaan Venäjä jopa väläytti, että sopijapuoleksi laitetaankin Euraasian unioni, jos Suomi pitää kiinni vaatimuksistaan. Tuolloin Suomen kanssa sopijapuolena olisivat olleet myös muun muassa Kazakstan, Armenia ja Kirgisia.

Ulkoministeriön muistiosta käy ilmi, että Suomi sai Venäjältä vastaehdotuksen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa 22. maaliskuuta.

Venäjä esitti, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen rajanylitysliikennettä rajoitettaisiin siten, että rajanylityspaikat olisivat avoinna vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille sekä heidän kanssaan matkustaville perheenjäsenille kansalaisuudesta riippumatta.

Suomi myöntyi tähän ehdotukseen.

Ulkoministeriössä lopputulosta kuvaillaan ”kompromissiksi”. Samaa sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

”Tämä lienee paras, mitä oli saavutettavissa”, Kaikkonen sanoo.

Ministeriön muistiossa liikkumisen rajoittamista perustellaan sillä, että rajoitukset ovat välttämättömiä tilanteen haltuun saamiseksi. Lisäksi unionimaiden kansalaiset eivät ole käyttäneet paljonkaan Sallan ja Raja-Joosepin ylityspaikkoja.

Ulkoministeriöstä myös perusteltiin HS:lle, että EU-kansalaiset pääsevät rajan yli edelleen muilta raja-asemilta.

”Rajanylityspaikkoja on EU-kansalaisille riittämiin.”

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) näkee ongelmaksi sen, että rajasopimus on vain väliaikainen.

”Se merkitsee, ettei asiaa ole ratkaistu pysyvästi, vaan se voi nousta uudelleen esille ja edellyttää uusia neuvotteluja”, Salolainen sanoo.

”Ei ole mukavaa, jos jatkuvasti joudutaan tästä neuvottelemaan.”

Salolainen nostaa esiin myös sen, että sopimus koskee ainoastaan pohjoisen rajanylityspaikkoja. Se ei siis estä sitä, että Venäjä voisi alkaa ohjata turvapaikanhakijoita halutessaan muille itärajan raja-asemille.

Salolainen ei kuitenkaan halua ottaa millään tavalla kantaa siihen, voisiko näin tapahtua.

Ulkoasiainvaliokunta pidettiin jatkuvasti informoituna neuvotteluiden kulusta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kävi selittämässä sopimuksen sisältöä valiokunnassa viime viikolla.

”Ihan riittävän hyvin pidettiin informoituna”, Salolainen sanoo.

Venäjän on arveltu halunneen rikkoa EU:n yhtenäisyyttä ohjaamalla turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

Suomalaiset ovat pysyneet hyvin hiljaa neuvotteluiden yksityiskohdista. Ulkoministeriöstä kuitenkin vakuutetaan, että EU pidettiin jatkuvasti ajan tasalla neuvotteluiden etenemisestä.

”Sisäasiainministeriö on pitänyt EU-komission luupissa koko ajan, tämä ei ole työtapaturma”, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Yhden suomalaisen EU-lähteen mukaan sopimus ja EU-maiden kansalaisten liikkumisen rajoittaminen eivät ole herättäneet erityistä keskustelua tai ihmettelyä Brysselissä. EU on täysin keskittynyt pakolaiskriisin ratkaisemiseen Kreikassa ja Turkissa.

”Jos sopimus ei herätä vastustusta muissa EU-maissa, niin oikeastaan kenelläkään ei pitäisi olla syytä valittaa”, sanoo ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

Tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista näkee kaksi mahdollista pääsyytä sille, miksi Suomi ja Venäjä päätyivät EU-kansalaisten liikkumista rajoittavaan kahdenväliseen sopimukseen.

Ensimmäinen on se, että jos Euraasian unioni ei kelpaa Suomelle sopimuksen osapuoleksi, ei Venäjän tarvitse myöskään hyväksyä Euroopan unionia

”Venäjälle lähtökohta on se, että tulee 50–50-tilanne.”

Toinen syy perustuu Ukrainan sodan kiristämiin EU:n ja Venäjän suhteisiin. ”Kun suhteissa on huono kausi, Venäjä haluaa korostaa kahdenvälistä sopimista ja osoittaa, että näin asiat saadaan eteenpäin.”

Kun suhteissa vallitsee hyvä kausi, sopiminen onnistuu myös ”vahvojen napojen” eli Euroopan unionin ja Venäjän välillä.

Venäjällä voi olla myös kolmas, Euroopan unionista riippumaton motiivi neuvottelutaktiikalleen.

Tämä liittyy Valko-Venäjään ja Venäjän muihin mahdollisiin tuleviin valtioliittokumppaneihin.

Venäjä halusi Valko-Venäjän osaksi rajasopimusta virallisesti siksi, että maiden välillä on valtioliitto. Näin ollen valkovenäläisiä ei voi laskea kolmannen maan kansalaisiksi, joiden liikkumista voitaisiin sopimuksella rajoittaa.

Smith on sitä mieltä, että Valko-Venäjän olisi luultavasti voinut myös jättää pois sopimuksesta. Venäjä kuitenkin sai sopimuksesta ennakkotapauksen, jolla se voi todistaa valtioliiton tarjoamia hyötyjä.

Esimerkiksi Etelä-Ossetia saattaa tulevaisuudessa solmia Venäjän kanssa valtioliiton.

”Tämä on porkkana niille valtioille, jotka miettivät Venäjän tarjouksia valtioliitoista. Se osoittaa sitä, että Venäjä pystyy neuvottelemaan valtioliittokumppaneilleen länsisuhteissa etuja, joita ne eivät muuten voisi saada”, Smith sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen ja Venäjän suhteet
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  8. 8

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää