Valikko
Kotimaa

Suomi päätyi kompromissiin rajaneuvotteluissa Venäjän kanssa – ”Tämä on porkkana niille, jotka suunnittelevat valtioliittoa Venäjän kanssa”

Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemat auki myös muiden EU-maiden kansalaisille.

Suomi antoi periksi Venäjälle neuvotteluissa, joita käytiin laittoman maahantulon estämisestä itärajalla.

HS:n näkemästä ulkoministeriön julkisesta muistiosta käy ilmi, että Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat auki myös muiden EU-maiden ja Sveitsin kansalaisille. Suomi kuitenkin taipui lopulta Venäjän ehdotukseen, joka estää rajanylityksen näillä asemilla kaikilta muilta paitsi Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Sopimuksen mukaiset rajoitukset otettiin käyttöön viime viikonloppuna Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla. Poikkeusjärjestely on voimassa 180 päivää eli lokakuun alkupuolelle.

Suomeen saapui viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden alussa Venäjältä itärajan yli noin 1 760 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden virta yllätti Suomen, sillä aiemmin Venäjä oli estänyt ilman asianmukaisia papereita liikkuneiden siirtolaisten pääsyn rajalle.

Suomi yritti neuvotella asiaan ratkaisua kuukausia niin virkamiesten, ministereiden kuin valtionjohdon tasolla. Sekä Suomi että Venäjä korostivat koko ajan, että asia ratkaistaan kahdenvälisesti, eikä EU-tasolla – siitäkin huolimatta, että Suomen raja Venäjän kanssa on vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ja Euroopan unionin ulkoraja.

”Se on totta, ettei tämä aivan optimaalinen järjestely ole, että rajoitetaan EU-kansalaisten liikkumista. Mutta kyllä tämä kahdenvälinen järjestely passaa ihan hyvin”, ulkoministeriöstä todettiin HS:lle.

Ulkoministeriön muistio paljastaa, että Suomi esitti 10. helmikuuta Venäjälle, että Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien käyttöä rajoitetaan niin, että ne ovat avoinna toistaiseksi Suomen, Venäjän ja EU/ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaisille.

Venäjälle tämä ei sopinut. Iltalehden mukaan Venäjä jopa väläytti, että sopijapuoleksi laitetaankin Euraasian unioni, jos Suomi pitää kiinni vaatimuksistaan. Tuolloin Suomen kanssa sopijapuolena olisivat olleet myös muun muassa Kazakstan, Armenia ja Kirgisia.

Ulkoministeriön muistiosta käy ilmi, että Suomi sai Venäjältä vastaehdotuksen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa 22. maaliskuuta.

Venäjä esitti, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen rajanylitysliikennettä rajoitettaisiin siten, että rajanylityspaikat olisivat avoinna vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille sekä heidän kanssaan matkustaville perheenjäsenille kansalaisuudesta riippumatta.

Suomi myöntyi tähän ehdotukseen.

Ulkoministeriössä lopputulosta kuvaillaan ”kompromissiksi”. Samaa sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

”Tämä lienee paras, mitä oli saavutettavissa”, Kaikkonen sanoo.

Ministeriön muistiossa liikkumisen rajoittamista perustellaan sillä, että rajoitukset ovat välttämättömiä tilanteen haltuun saamiseksi. Lisäksi unionimaiden kansalaiset eivät ole käyttäneet paljonkaan Sallan ja Raja-Joosepin ylityspaikkoja.

Ulkoministeriöstä myös perusteltiin HS:lle, että EU-kansalaiset pääsevät rajan yli edelleen muilta raja-asemilta.

”Rajanylityspaikkoja on EU-kansalaisille riittämiin.”

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) näkee ongelmaksi sen, että rajasopimus on vain väliaikainen.

”Se merkitsee, ettei asiaa ole ratkaistu pysyvästi, vaan se voi nousta uudelleen esille ja edellyttää uusia neuvotteluja”, Salolainen sanoo.

”Ei ole mukavaa, jos jatkuvasti joudutaan tästä neuvottelemaan.”

Salolainen nostaa esiin myös sen, että sopimus koskee ainoastaan pohjoisen rajanylityspaikkoja. Se ei siis estä sitä, että Venäjä voisi alkaa ohjata turvapaikanhakijoita halutessaan muille itärajan raja-asemille.

Salolainen ei kuitenkaan halua ottaa millään tavalla kantaa siihen, voisiko näin tapahtua.

Ulkoasiainvaliokunta pidettiin jatkuvasti informoituna neuvotteluiden kulusta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kävi selittämässä sopimuksen sisältöä valiokunnassa viime viikolla.

”Ihan riittävän hyvin pidettiin informoituna”, Salolainen sanoo.

Venäjän on arveltu halunneen rikkoa EU:n yhtenäisyyttä ohjaamalla turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

Suomalaiset ovat pysyneet hyvin hiljaa neuvotteluiden yksityiskohdista. Ulkoministeriöstä kuitenkin vakuutetaan, että EU pidettiin jatkuvasti ajan tasalla neuvotteluiden etenemisestä.

”Sisäasiainministeriö on pitänyt EU-komission luupissa koko ajan, tämä ei ole työtapaturma”, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Yhden suomalaisen EU-lähteen mukaan sopimus ja EU-maiden kansalaisten liikkumisen rajoittaminen eivät ole herättäneet erityistä keskustelua tai ihmettelyä Brysselissä. EU on täysin keskittynyt pakolaiskriisin ratkaisemiseen Kreikassa ja Turkissa.

”Jos sopimus ei herätä vastustusta muissa EU-maissa, niin oikeastaan kenelläkään ei pitäisi olla syytä valittaa”, sanoo ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

Tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista näkee kaksi mahdollista pääsyytä sille, miksi Suomi ja Venäjä päätyivät EU-kansalaisten liikkumista rajoittavaan kahdenväliseen sopimukseen.

Ensimmäinen on se, että jos Euraasian unioni ei kelpaa Suomelle sopimuksen osapuoleksi, ei Venäjän tarvitse myöskään hyväksyä Euroopan unionia

”Venäjälle lähtökohta on se, että tulee 50–50-tilanne.”

Toinen syy perustuu Ukrainan sodan kiristämiin EU:n ja Venäjän suhteisiin. ”Kun suhteissa on huono kausi, Venäjä haluaa korostaa kahdenvälistä sopimista ja osoittaa, että näin asiat saadaan eteenpäin.”

Kun suhteissa vallitsee hyvä kausi, sopiminen onnistuu myös ”vahvojen napojen” eli Euroopan unionin ja Venäjän välillä.

Venäjällä voi olla myös kolmas, Euroopan unionista riippumaton motiivi neuvottelutaktiikalleen.

Tämä liittyy Valko-Venäjään ja Venäjän muihin mahdollisiin tuleviin valtioliittokumppaneihin.

Venäjä halusi Valko-Venäjän osaksi rajasopimusta virallisesti siksi, että maiden välillä on valtioliitto. Näin ollen valkovenäläisiä ei voi laskea kolmannen maan kansalaisiksi, joiden liikkumista voitaisiin sopimuksella rajoittaa.

Smith on sitä mieltä, että Valko-Venäjän olisi luultavasti voinut myös jättää pois sopimuksesta. Venäjä kuitenkin sai sopimuksesta ennakkotapauksen, jolla se voi todistaa valtioliiton tarjoamia hyötyjä.

Esimerkiksi Etelä-Ossetia saattaa tulevaisuudessa solmia Venäjän kanssa valtioliiton.

”Tämä on porkkana niille valtioille, jotka miettivät Venäjän tarjouksia valtioliitoista. Se osoittaa sitä, että Venäjä pystyy neuvottelemaan valtioliittokumppaneilleen länsisuhteissa etuja, joita ne eivät muuten voisi saada”, Smith sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen ja Venäjän suhteet
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  6. 6

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää