Kotimaa

Näin Suomen ja Venäjän rajasopimus syntyi – ”Ei tämä aivan optimaalinen järjestely ole”

Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemat auki myös muiden EU-maiden kansalaisille.

Suomi antoi periksi Venäjälle neuvotteluissa, joita käytiin laittoman maahantulon estämisestä itärajalla.

HS:n näkemästä ulkoministeriön julkisesta muistiosta käy ilmi, että Suomi olisi halunnut pitää Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat auki myös muiden EU-maiden ja Sveitsin kansalaisille. Suomi kuitenkin taipui lopulta Venäjän ehdotukseen, joka estää rajanylityksen näillä asemilla kaikilta muilta paitsi Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Sopimuksen mukaiset rajoitukset otettiin käyttöön viime viikonloppuna Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla. Poikkeusjärjestely on voimassa 180 päivää eli lokakuun alkupuolelle.

Suomeen saapui viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden alussa Venäjältä itärajan yli noin 1 760 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden virta yllätti Suomen, sillä aiemmin Venäjä oli estänyt ilman asianmukaisia papereita liikkuneiden siirtolaisten pääsyn rajalle.

Suomi yritti neuvotella asiaan ratkaisua kuukausia niin virkamiesten, ministereiden kuin valtionjohdon tasolla. Sekä Suomi että Venäjä korostivat koko ajan, että asia ratkaistaan kahdenvälisesti, eikä EU-tasolla – siitäkin huolimatta, että Suomen raja Venäjän kanssa on vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ja Euroopan unionin ulkoraja.

”Se on totta, ettei tämä aivan optimaalinen järjestely ole, että rajoitetaan EU-kansalaisten liikkumista. Mutta kyllä tämä kahdenvälinen järjestely passaa ihan hyvin”, ulkoministeriöstä todettiin HS:lle.

Ulkoministeriön muistio paljastaa, että Suomi esitti 10. helmikuuta Venäjälle, että Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien käyttöä rajoitetaan niin, että ne ovat avoinna toistaiseksi Suomen, Venäjän ja EU/ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaisille.

Venäjälle tämä ei sopinut. Iltalehden mukaan Venäjä jopa väläytti, että sopijapuoleksi laitetaankin Euraasian unioni, jos Suomi pitää kiinni vaatimuksistaan. Tuolloin Suomen kanssa sopijapuolena olisivat olleet myös muun muassa Kazakstan, Armenia ja Kirgisia.

Ulkoministeriön muistiosta käy ilmi, että Suomi sai Venäjältä vastaehdotuksen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa 22. maaliskuuta.

Venäjä esitti, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen rajanylitysliikennettä rajoitettaisiin siten, että rajanylityspaikat olisivat avoinna vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille sekä heidän kanssaan matkustaville perheenjäsenille kansalaisuudesta riippumatta.

Suomi myöntyi tähän ehdotukseen.

Ulkoministeriössä lopputulosta kuvaillaan ”kompromissiksi”. Samaa sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

”Tämä lienee paras, mitä oli saavutettavissa”, Kaikkonen sanoo.

Ministeriön muistiossa liikkumisen rajoittamista perustellaan sillä, että rajoitukset ovat välttämättömiä tilanteen haltuun saamiseksi. Lisäksi unionimaiden kansalaiset eivät ole käyttäneet paljonkaan Sallan ja Raja-Joosepin ylityspaikkoja.

Ulkoministeriöstä myös perusteltiin HS:lle, että EU-kansalaiset pääsevät rajan yli edelleen muilta raja-asemilta.

”Rajanylityspaikkoja on EU-kansalaisille riittämiin.”

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) näkee ongelmaksi sen, että rajasopimus on vain väliaikainen.

”Se merkitsee, ettei asiaa ole ratkaistu pysyvästi, vaan se voi nousta uudelleen esille ja edellyttää uusia neuvotteluja”, Salolainen sanoo.

”Ei ole mukavaa, jos jatkuvasti joudutaan tästä neuvottelemaan.”

Salolainen nostaa esiin myös sen, että sopimus koskee ainoastaan pohjoisen rajanylityspaikkoja. Se ei siis estä sitä, että Venäjä voisi alkaa ohjata turvapaikanhakijoita halutessaan muille itärajan raja-asemille.

Salolainen ei kuitenkaan halua ottaa millään tavalla kantaa siihen, voisiko näin tapahtua.

Ulkoasiainvaliokunta pidettiin jatkuvasti informoituna neuvotteluiden kulusta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kävi selittämässä sopimuksen sisältöä valiokunnassa viime viikolla.

”Ihan riittävän hyvin pidettiin informoituna”, Salolainen sanoo.

Venäjän on arveltu halunneen rikkoa EU:n yhtenäisyyttä ohjaamalla turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

Suomalaiset ovat pysyneet hyvin hiljaa neuvotteluiden yksityiskohdista. Ulkoministeriöstä kuitenkin vakuutetaan, että EU pidettiin jatkuvasti ajan tasalla neuvotteluiden etenemisestä.

”Sisäasiainministeriö on pitänyt EU-komission luupissa koko ajan, tämä ei ole työtapaturma”, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Yhden suomalaisen EU-lähteen mukaan sopimus ja EU-maiden kansalaisten liikkumisen rajoittaminen eivät ole herättäneet erityistä keskustelua tai ihmettelyä Brysselissä. EU on täysin keskittynyt pakolaiskriisin ratkaisemiseen Kreikassa ja Turkissa.

”Jos sopimus ei herätä vastustusta muissa EU-maissa, niin oikeastaan kenelläkään ei pitäisi olla syytä valittaa”, sanoo ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

Tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista näkee kaksi mahdollista pääsyytä sille, miksi Suomi ja Venäjä päätyivät EU-kansalaisten liikkumista rajoittavaan kahdenväliseen sopimukseen.

Ensimmäinen on se, että jos Euraasian unioni ei kelpaa Suomelle sopimuksen osapuoleksi, ei Venäjän tarvitse myöskään hyväksyä Euroopan unionia

”Venäjälle lähtökohta on se, että tulee 50–50-tilanne.”

Toinen syy perustuu Ukrainan sodan kiristämiin EU:n ja Venäjän suhteisiin. ”Kun suhteissa on huono kausi, Venäjä haluaa korostaa kahdenvälistä sopimista ja osoittaa, että näin asiat saadaan eteenpäin.”

Kun suhteissa vallitsee hyvä kausi, sopiminen onnistuu myös ”vahvojen napojen” eli Euroopan unionin ja Venäjän välillä.

Venäjällä voi olla myös kolmas, Euroopan unionista riippumaton motiivi neuvottelutaktiikalleen.

Tämä liittyy Valko-Venäjään ja Venäjän muihin mahdollisiin tuleviin valtioliittokumppaneihin.

Venäjä halusi Valko-Venäjän osaksi rajasopimusta virallisesti siksi, että maiden välillä on valtioliitto. Näin ollen valkovenäläisiä ei voi laskea kolmannen maan kansalaisiksi, joiden liikkumista voitaisiin sopimuksella rajoittaa.

Smith on sitä mieltä, että Valko-Venäjän olisi luultavasti voinut myös jättää pois sopimuksesta. Venäjä kuitenkin sai sopimuksesta ennakkotapauksen, jolla se voi todistaa valtioliiton tarjoamia hyötyjä.

Esimerkiksi Etelä-Ossetia saattaa tulevaisuudessa solmia Venäjän kanssa valtioliiton.

”Tämä on porkkana niille valtioille, jotka miettivät Venäjän tarjouksia valtioliitoista. Se osoittaa sitä, että Venäjä pystyy neuvottelemaan valtioliittokumppaneilleen länsisuhteissa etuja, joita ne eivät muuten voisi saada”, Smith sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen ja Venäjän suhteet
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   TS: Kaupankäynti Fortumin osakkeella on keskeytetty

  5. 5

   Suhde toiseen uskovaan naiseen syöksi Merika Kallionpään uskonnollisen yhteisön tähdestä sen sivuraiteelle – ”Piti kasata koko elämä ja minuus uudestaan”

  6. 6

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  7. 7

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  8. 8

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  9. 9

   12 kysymystä Jouko Jokiselle: ”Mitä teet, jos pääministeri soittaa?” – Ylen tuleva päätoimittaja katsoo televisiosta urheilua, karsastaa Yle-veroa ja uskoo selviävänsä ministereistä

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää