Kotimaa

Hallitus patistaa työttömiä ja maahanmuuttajia yrittäjiksi

Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä tiukentamalla työttömyysturvan ehtoja. Tukea suunnataan nyt etenkin pienimmille yrityksille.

Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä tiukentamalla työttömyysturvan ehtoja. Lisäksi valtion rahaa aiotaan hyödyntää työllistämisessä nykyistä luovemmin.

Hallitus haluaa suunnata tukensa nyt etenkin pienimmille mikroyrityksille. Tiistaina julkistetuilla yrittäjyys- ja työllisyys­paketeilla koitetaan innostaa jopa työttömät ja maahanmuuttajat yrittäjiksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että uusia työpaikkoja syntyy, vaikka lukuja hän ei anna. ”Nyt päätetyt toimet vievät meitä pitkälle eteenpäin, lähelle 110 000 uuden työpaikan kokonaistavoitetta. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka monta työpaikkaa näillä toimilla täsmällisesti syntyy”, Rehn sanoi.

Keppiä työttömälle:

Hallitus aikoo tiukentaa työttömän velvollisuutta ottaa vastaan työtä. Työtä pitää ottaa vastaan nykyistä kauempaa ja myös oman alan ulkopuolelta.

Nykyisin työtön voi kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutustaan tai työkokemustaan.

Tämä ammattitaitosuoja saatetaan poistaa kokonaan tai lyhentää esimerkiksi puoleentoista kuukauteen.

Hallitus aikoo myös tiukentaa velvollisuutta osallistua työllistämistä edistäviin palveluihin. Jos niistä kieltäytyy, jo nyt voi saada karenssia eli menettää oikeutensa työttömyysetuuteen.

Keppikeinoista kerrotaan lisää ensi maanantaina.

Porkkanoita työttömälle:

Hallitus haluaa muuttaa työttömyysturvaa niin, että se kannustaisi itsensä työllistämiseen. Työtön voisi aloittaa joko pää- tai sivutoimisesti yrittäjänä, vaikka olisi työtön.

”Nykyisin ongelmana on se, että moni työtön ei uskalla ottaa riskiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Jos yritys ei menestykään, paluu takaisin työttömyysturvalle on vaikeaa”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi.

Työttömyysturvan voisi muuttaa starttirahaksi, aloittavan yrittäjän tueksi, tai etuutta voisi käyttää palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen, joka tarkoittaa tukea matka- ja muuttokuluihin. Palkkatuki tarkoittaa, että työnantaja saa tukea, jos hän palkkaa työttömän.

Työttömälle tulisi mahdollisuus antaa työnäyte: siis olla jonkin aikaa työnantajan palveluksessa ilman työsuhdetta ja näyttää tälle, mitä osaa.

Porkkanoita työnantajalle:

Yksinyrittäjät saavat tukipaketin, jonka tarkoituksena on auttaa ­ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa.

Pienille ja keskisuurille yrityksille tulee innovaatioseteli, jolla voi ostaa esimerkiksi jonkin ulkopuolisen tekemän selvityksen. Setelin arvoksi on kaavailtu 5 000 euroa.

Hallitus perustaa innovaatiopankin, jonka tarkoituksena on hyödyntää ja kaupallistaa jo tehtyjä innovaatioita ja patentteja.

Maahanmuuttajat yrittäjiksi:

Hallitus valmistelee start up -yrittäjille ohituskaistaa oleskelu­lupaan. Maahanmuuttajayrittäjä saisi avata yrityksen perustamisvaiheessa myös pankkitilin.

Hallitus helpottaisi niin ikään erityisasiantuntijoiden värväämistä ulkomailta selvittämällä nykyisen raskaana pidetyn työlupaprosessin ongelmat.

Hallitus pohtii myös niin sanottua ”kultaista viisumia” eli ohituskaistaa oleskelulupaan Suomeen sijoittaville rikkaille maahanmuuttajille. Oleskelu­luvan voisi saada noin 500 000 euron sijoituksella.

Hallitus myös lupaa toteuttaa viimein yrittäjävähennyksen ja yritysten investointivarauksen. Yrittäjävähennys koskisi muita kuin osakeyhtiöitä ja tarkoittaisi, että yrityksestä saatava tulo ei olisi kokonaan veronalaista.

Investointivaraus puolestaan olisi paluu 1990-luvulle, jolloin yritykset saivat siirtää osan tuloksestaan varauksiin eli lykätä verotustaan. Edellytys varaukselle olisi se, että rahat käytetään investointeihin.

Muutoksia järjestelmään:

Hallitus aloittaa kokeilut, joissa isot kunnat ja myöhemmin myös maakunnat ottavat työllisyys­asiat hoitoonsa valtion te-toimistoilta. Kokeilualueet saisivat vapaat kädet toimia nykyistä joustavammin.

Säätiöille valmistellaan verovapautta kasvuyrityksiin tehtäville pääomasijoituksille.

Uudistus on määrä toteuttaa pääomatuloverotuksen remontin yhteydessä, hallituskauden lopulla. Siitä odotetaan jopa satojen miljoonien eurojen pää­omaruisketta.

Hallitus vauhdittaa myös yritysten kansainvälistymistä niputtamalla julkiset kansainvälistämispalvelut Suomessa ja ulkomailla. Vienninedistämismatkoille halutaan mukaan eduskunnan eri valiokuntien edustajia.

Yrittäjä kiittää, työtön epäilee ehdotuksia

Runsaat kaksi vuotta peli- ja viihdeyhtiö Roviolla työskennellyt Johanna Virtaniemi jäi työttömäksi viime marraskuussa yt-neuvotteluiden jälkeen. Hallituksen esitykset työllisyyden edistämisestä epäilyttävät Virtaniemeä, mutta kaikki riippuu toteutuksesta.

Hallitus haluaa tehdä sivutoimisesta yritystoiminnasta työttömälle helpompaa. Työttömyysturvaetuuksia voisi käyttää esimerkiksi starttirahana. Virtaniemestä pienyrittäjyyden tukeminen on oikea tie muttei ongelmatonta.

”Yrittämisen tukeminen on hyvä asia, mutta se ei saa vähentää elämiseen tarkoitettua rahaa.”

Virtaniemi on koulutukseltaan tekstiiliartenomi. Nyt hän on työkokeilussa korotetulla ansiosidonnaisella työttömyystuella.

Työttömille kaavailtu ”työnäytepalvelu” voi olla Virtaniemestä hyvä, jos sen avulla pääsee konkreettisesti näyttämään osaamistaan. Riskinä hän pitää sitä, että yritys käyttää työnäyttöön tulevia ilmaisena työvoimana.

Start up -yritys Holvin perustaja Tuomas Toivonen kiittelee sitä, että hallitus aikoo helpottaa erityisosaajien palkkaamista ulkomailta.

Toivosen yrityksessä työskentelee nyt yli 20 ihmistä, jotka edustavat kymmentä eri kansallisuutta. Yritys tarjoaa pk-yrityksille muun muassa verkkopohjaisia pankkipalveluja ja taloushallinnon järjestelmiä.

Toivonen on myös tyytyväinen palkkatukeen, joka ulotettaisiin muuhun kuin työttömän palkkaamiseen. Myös helpotukset ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saavat kiitosta.

Innovaatioseteli, jolla yritys voisi ostaa asiantuntijapalveluita, ei saa Toivoselta varauksetonta tukea. Siitä hyötyisivät eniten konsultit, hän arvelee.

Hallituksella kova työllisyystavoite

 Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste tämän hallituskauden aikana 72 prosenttiin, mikä tarkoittaa 110 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2019 mennessä.

 Tavoite on kova, sillä työllisyysaste on nyt 68 prosenttia.

 Hallitus laskee, että työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus toisi toteutuessaan 35 000 työpaikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää