Valikko
Kotimaa

Jo yli miljoona suomalaista asuu yksin – ”Elämä on näin muotoutunut, vaikea tähän olisi ketään ottaa”

Yksin asuvien suomalaisten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Helsingin aikuisista yksin asuu jo lähes joka kolmas.

”Enhän minä elämääni alun perin näin suunnitellut, mutta elämäni on ollut oikein hyvä näin.”

Helsingin Sörnäisissä asuva Kaisa Mattila, 68, on asunut käytännössä koko aikuisikänsä yksin. Mattila ei valinnut yksin asumista tietoisesti, mutta niin elämä vain muodostui, kuten hän itse asian ilmaisee.

”En totisesti voisi kuvitellakaan, että tässä vaiheessa ru­peaisin asumaan enää kenenkään toisen kanssa. Kun elämä on näin muotoutunut, vaikea tähän olisi enää ketään ottaa.”

Mattilan tapaan yksin asuvien suomalaisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina. Vuonna 2014 jo useampi kuin joka viides suomalainen asui yksin. Perjantaina ilmestyneen Yhteiskuntapolitiikka-lehden mukaan Suomessa asui toissa vuonna yksin lähes 1,1 miljoonaa suomalaista.

Määrä on kasvanut huimasti 1990-luvun alusta. Tuolloin Suomessa asui yksin vajaat 650 000 ihmistä. Nyt heitä on jo yli 450 000 enemmän.

Se on enemmän kuin Suomen kolmanneksi ja neljänneksi suurimmissa kaupungeissa Tampereella ja Vantaalla on asukkaita yhteensä.

Mistä yksin asuvien suuri määrä johtuu?

Yhteiskuntapolitiikka-lehteen yksin asumisesta kirjoittanut Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen selittää ilmiötä nuorten aikaisemmalla itsenäistymisellä, avioerojen yleistymisellä ja eliniän pitenemisellä.

”Yksin asuvien määrä on kasvanut väestön ikääntyessä, sillä yksin asuminen on yleistä vanhemmissa ikäluokissa. Yleisesti ottaen nuorten ja ikääntyneiden määrän kasvu kasvattaa yksin asuvien määrää”, Pyykkönen sanoo HS:lle.

Yksin asuvia on määrässä ­mitattuna ylivoimaisesti eniten Helsingissä: kaikista asukkaista neljännes asuu nykyisin yksin. Helsingin aikuisväestöstä yksin asuvia on nykyisin jo kolmannes. Yksin asuvia on suhteellisesti eniten Turussa.

Turun kannalta kiinnostavaa on, että yksin asuvien suhteellinen määrä on kasvanut selvästi nopeammin kuin Helsingissä.

Pyykkönen ei suinkaan ole ainoa tutkija, jota yksin asuvien asema ja suuri määrä ovat viime aikoina mietityttäneet.

Esimerkiksi Helsingin tieto­keskuksella on käynnissä tutkimushanke Yksin kaupungissa. Sen tuloksia esitellään huhtikuun lopussa.

Hankkeeseen osallistunut tutkija Pekka Borg mainitsee yhdeksi selitykseksi yksin asumisen lisääntymiseen, että ihmisillä on siihen nykyään tarpeeksi rahaa.

”Yksin asuvat tulevat nykyisin kohtuullisen hyvin toimeen. Aiemmin historiassa ei ollut ­tällaisia edellytyksiä”, hän sanoo.

”Yksin asuvien osuuden lisääntymistä selittää myös se, että kun väki ikääntyy, meillä on myös enemmän leskeksi jääneitä. Eronneissakin on enemmän keski-ikäisiä, jotka eivät mene enää uudelleen naimisiin, vaikka heillä suhteita olisikin.”

Asunnon jakamisesta ei haaveile ainakaan kolme vuotta yksin asunut kouvolalainen Riitta Litmanen, 64.

Litmasella on takanaan avioliitto, josta hänellä on kaksi kolmikymppistä poikaa. Poikien aikuistumisen jälkeen hän oli pitkään suhteessa. Nyt Litmanen nauttii yksin asumisesta.

”Viihdyn hyvin omassa seurassani enkä kaipaa sellaista hälinää. Olen myös toisaalta sellainen ihminen, että osaan etsiä seuraa itselleni, jos sitä haluan”, Litmanen sanoo.

”Haluaisin hyvän, läheisen ­ihmissuhteen, mutta ihan äkkiä en kenenkään kanssa yhteen muuttaisi.”

Nuorilla aikuisilla yksin asu­misen suosio näkyy esimerkiksi niin, että Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) yhdelle asukkaalle sopivat asunnot ovat nyt kysyttyjä. Huhtikuussa Hoasilta asuntoa hakeneista yli 55 prosenttia tavoitteli yksiötä tai yhdelle sopivaa kaksiota.

”Monen opiskelijan kohdalla kaipuu omaan asuntoon johtunee siitä, että he haluavat opiskelun, mahdollisen työssäkäynnin ja vilkkaan sosiaalisen elämän ohella omaakin rauhaa”, arvioi Hoasin hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki. Yksiöiden suosio voisi olla vielä suurempi, elleivät ne olisi Helsingissä niin kalliita, hän arvioi.

Yksin asuminen sopii myös ­Rovaniemellä asuvalle Janne Juujärvelle, 25, joka opiskelee Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa.

”Onhan tämä nyt vähän solu­asumista kalliimpaa, mutta tässä saa oman rauhan ja voi tehdä mitä haluaa, mihin aikaan tahansa. Pystyy rentoutumaan.”

Juujärvellä on kokemusta myös soluasunnoista.

”Ensimmäisessä soluasunnossani muutin asumaan entuudestaan tuntemattoman kaverin kanssa. Kämppikseni ei antanut pitää mitään ääntä ja ilmoitti kerran, että sinun pitäisi nyt ­lähteä viikonlopuksi muualle, kun hänelle tulee äiti kylään.”

Hoasin Pihlajamäki arvioi yksin asumisen suosion johtuvan nuorten parissa myös osittain siitä, että sitä pidetään Suomessa eräänlaisena aikuistumisriittinä. Juujärven mielestä arviossa saattaa olla ”jotain perää”.

”Jossain isossa kommuunissa asumista ei välttämättä pidetä niin aikuismaisena.”

Yksinasujat ovat tutkimusten mukaan muuta väestöä yksinäisempiä. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2014 julkaiseman Työ­paperin mukaan yksinäisempiä ovat ainoastaan yksinhuoltajat.

Tieto voi tosin olla vanhentunutta: se on tehty kymmenisen vuotta sitten. HS:n haastattelemat yksinasujat sanovat, etteivät pidä itseään yksinäisinä.

”Totta kai niitä tuntemuksia välillä tulee, mutta en minä koe itseäni mitenkään yksinäiseksi”, Kaisa Mattila sanoo.

”Elämää on niin paljon kodin ulkopuolellakin.”

Eläkkeelle viisi vuotta sitten fysioterapeutin työstä jääneen Mattilan arjen täyttävät muun muassa sukulaislasten kuljettaminen harrastuksiin, teatterissa ja elokuvissa käynti sekä golf.

”Tasoitukseni on kymmenen. Uskallan sanoa, että se on näin vanhalle hyvä.”

Myös yksin asumiseen kolme vuotta totutellut Riitta Litmanen sanoo yksinäisyyden olevan harvinainen vieras.

”Jotkut kärsivät yksinäisyydestä ja hakeutuvat huonoihin parisuhteisiin, mutta tämä on ollut paljon parempaa kuin odotin. Joskus iskee pelko, että miten minulle käy, jos nyt sairastuisin. Yksinäisyyden pelkoahan se sairastumisen pelko on. Se menee onneksi järkeilemällä ohi.”

Miljoonan yksinasujan maa

 Suomessa on jo lähes 1,1 miljoonaa yksinasujaa. Yksin asuvista kolmasosa asuu Uudellamaalla.

 Yksin asuvat ovat tutkimusten mukaan keskimääräistä pienituloisempia. Ainoastaan yksinhuoltajilla tulot riittävät elinkustannuksiin huonommin kuin yksin asuvilla. Enemmistö yksin asuvista tulee kuitenkin tuloillaan hyvin toimeen.

 Naiset asuvat miehiä useammin yksin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Suomi
 • Joonas Laitinen
 • Yksinäisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää