Kotimaa    |   Lauantaivieras

Väyrysen mukaan keskusta tappaa sisäisen arvokeskustelun vaikenemalla

Paavo Väyrynen pyrkii kansalaispuolueellaan luomaan painetta muihin puolueisiin, lyömään kiilaa ja houkuttelemaan mukaan. Väyrysen mukaan kyse ei ole hajottamisesta, vaan vaikuttamisesta muihin.

Paavo Väyrynen pyrkii kansalaispuolueellaan luomaan painetta muihin puolueisiin, lyömään kiilaa ja houkuttelemaan mukaan. Väyrysen mukaan kyse ei ole hajottamisesta, vaan vaikuttamisesta muihin.

Mitä tahansa Väyrynen tekee, se herättää hämmennystä. Mikä tämä ulkoparlamentaarinen kansalaispuolue on ja miten se toimii?

”Pyrin vaikuttamaan tärkeisiin asioihin keinoilla, joita poliittinen järjestelmä tar­joaa. Kun keskustassa vaikutusmahdollisuudet olivat menneet, piti löytää innovatiivinen ratkaisu.”

Väyrynen ei ole eronnut keskustasta eikä aio erotakaan. Kansalaispuolue sallii kuulumisen kahteen puolueeseen.

Väyrynen sanoo, että liberaalit ovat vallanneet keskustan johtopaikat ja ministerinpaikat ja puolue on mennyt hakoteille. Väyrynen uskoo voivansa paremmin vaikuttaa uuden puolueensa kautta.

”Kansalaispuolue kilpailee kannatuksesta muiden puolueiden kanssa ja vaikuttaa niiden politiikkaan.”

Taktiikkana on puhua asioista, joista varsinkaan keskustassa ei hänen mukaansa uskalleta puhua. Väyrystä pidetään keskustassa häirikkönä, jos hän avaa keskustelun eurosta eroamisesta. Nyt hän tekee sen kansalaispuolueen kautta.

”Kansalaispuolue saa keskustelun käyntiin, ja tulee poliittinen paine. Muut puolueet joutuvat ottamaan kansalaispuolueen näkemykset huomioon, etteivät menetä omia kannattajiaan”, Väyrynen päättelee.

Väyrysen mukaan keskustan joukkue ha­joaa, kun varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen sekä puoluesihteeri Timo Laaninen jättävät puoluekokouksessa paikkansa.

”He eivät halua mittauttaa kannatustaan puoluekokouksessa. Oletan, että tämä on heijastumaa kansalaispuolueen perustamisesta, koska se nostaa esille keskustelun puolueen linjasta.”

Europolitiikka, ulko- ja turvallisuuspolitiikka, maahanmuuttopolitiikka, aluepolitiikka. Näissä keskustan linja on Väyrysen mukaan huono, mutta kansalaispuolueen kautta hän uskoo pystyvänsä vaikuttamaan asioihin mieleisellään tavalla.

”Kansalaispuolue ajaa asioita, joista suuri osa Suomen kansaa on samaa mieltä. Koko parlamentaarinen järjestelmä tulee haastetuksi suoran demokratian keinoin.”

Varsinainen muiden puolueiden möyhennys alkaa vasta sitten, jos kansalaispuolue istuu parlamentissa. Ensin puolue pitää saada puoluerekisteriin. Kannatuskortteja on nyt 4 000 ja kesään mennessä tarvittavat 5 000 on täynnä. Nyt kansalaispuolue on vielä yhdistys, johon kuuluvat perustajajäsenet Paavo ja Vuokko Väyrynen ja Paavon avustaja.

Väyrynen palaa Brysselistä eduskuntaan tämän vaalikauden aikana. Keskustan eduskuntaryhmään häntä ei oteta, vaan hän joutuu perustamaan oman ryhmänsä. ”Niin, ellei joku nykyisistä kansanedustajista halua liittyä mukaan.”

Vielä ei ole Väyrysen puhelin pirissyt, mutta toivo elää. ”Kunhan vaalit lähestyvät, tilanteita voi tulla, että näkevät viisaaksi tulla mukaan.”

Väyrysestä ei koskaan tiedä, milloin hän on tosissaan ja milloin ei.

Eduskuntavaaleissa 2019 hän aikoo vetää itsensä ja muita kansalaispuolueen listalta vaaleissa läpi. ”Meitä tulee olemaan runsaasti.” Eurovaaleihin hän ei enää osallistu.

Kun puolueen kunniapuheenjohtaja perustaa oman puolueen ja haukkuu keskustan linjan, moni voisi soimata hajottajaksi. Mutta ei mies itse.

Hän sanoo jääneensä pois puolue-elimien työstä juuri siksi, ettei häntä syytettäisi sisäisestä hajottamisesta. ”Kymmenien vuosien aikana taistelussa puolueen linjasta minut on leimattu riitelijäksi. Sitä en ole.”

Kokoomuksen ottaminen hallitukseen viime kesänä tapahtui Väyrysen mukaan keskustan liberaalien tahdosta, ja nyt aatekeskustelua ei käydä.

”Tapetaan sisäinen aatekeskustelu, kun sanotaan, että se on hajottamista. Keskustelu on tapettu, mutta se nousee esille, kun kansalaispuolue haastaa.”

Väyrysen mukaan hänen puoleltaan välit keskustaan eivät ole poikki, mutta yhteydenpitoa ei ole ollut. Vain puheenjohtaja Juha Sipilä soitti kerran ja pyysi takaisin. Se ihmetytti Väyrystä, koska hän ei ole puolueesta eronnutkaan.

Hän ei aio osallistua kesän puoluekokoukseen. ”Se ei ole korrektia sen jälkeen, kun perustaa uutta puoluetta. Se aiheuttaa siellä hämmennystä. Antaa rauhassa puolueen ratkoa sisäisiä kysymyksiään.”

Kilpailevan puo­lueen perustaminen siis on korrektia, mutta puoluekokoukseen osallistuminen ei?

”Sillä on aina tarkoitus, mitä teen. 50 vuotta olen ollut mukana, eivätkä ihmiset vieläkään ole käsittäneet, millainen poliitikko olen.”

Näin Väyrynen tulee itse sanoneeksi sen, että kansalaiset eivät ota hänestä selvää – toimittajista puhumattakaan.

Eduskunnassa kuiskitaan, onko Väyrynen tullut hulluksi. Se ei ole hänelle uutta.

”Kun johdin EU-jarrutuskeskustelua (1994), julkisesti väitettiin, että olen tullut hulluksi”, hän nauraa.

Väyrynen uskoo ymmärtävänsä, miksi keskustalaiset näin epäilevät.

”Totta kai keskustan kansanedustaja ajattelee, ettei ole kiva joutua ottamaan kantaa kiusallisiin asioihin. Esimerkiksi ryhmän enemmistön täytyy olla sitä mieltä, että Raide-Jokeri on ihan hullu hanke ja kun minä sanon että se on hullu hanke, syntyy ikävää keskustelua.”

”He joutuvat kiemurtelemaan, että joutuuko sitä nyt maakunnissa puolustelemaan. Ja eurojäsenyydessä sama asia, ei ne tykkää että siitä keskustellaan.”

Sen Väyrynen tekee selväksi, että hänen mielestään hallitus on epäonnistunut. Hän on huolissaan siitä, että hallitus ja varsinkin kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ”pyrkivät ajamaan intohimoisesti Suomea Natoon”.

Yksi osoitus on vireillä oleva lainmuutos, jonka myötä suomalaisia voitaisiin lähettää ulkomaille sotimaan. Väyrysen mukaan Suomi tulkitsee EU:n perussopimusta väärin.

”Se on osa juonittelua, jolla Naton jäsenyyttä ajetaan.”

Presidentti Sauli Niinistön toimintaan hän sen sijaan on tyytyväinen. ”Niinistö tarvitsisi valtioneuvoston ja eduskunnan puolella tukijoita omalle linjalleen.” Väyrynen on asettunut tukemaan häntä toiselle kaudelle.

Paavo Väyrynen

 Keminmaalla syntynyt 69-vuotias valtiotieteen tohtori.

 Toiminut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä.

 Monikertainen ministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko.

 Keskustan puheenjohtaja 1980–1990.

 Kirjoittanut yli 15 kirjaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää