Kotimaa

Moni halusi auttaa asunnottomia tv-ohjelman jälkeen – ”Saimme kymmeniä yhteydenottoja”

Arman Alizadin dokumentti poiki avustusvyöryn asunnottomille. Ihmiset lahjoittivat ruokaa ja vaatteita.

Tv-ohjelma asunnottomista sai aikaan pienen auttamisryöpyn tällä viikolla. Joukko ihmisiä otti yhteyttä Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykseen (Vva) kysyäkseen, miten he voivat auttaa asunnottomia.

Toimittaja ja tuottaja Arman Alizadin Pohjantähden alla -dokumenttiohjelma esitteli asunnottomien arkea tiistaina. Se osoitti, miten surkeissa oloissa jotkut elävät Suomessa talvellakin. Ohjelma johti myöhemmin useisiin yhteydenottoihin, joissa ihmiset esittivät huolensa asunnottomista. Se yllätti yhdistyksen.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo, että yhteydenottoja tuli kymmenittäin.

”Ihmiset ilmoittivat erilaisista auttamishaluistaan. He halusivat lahjoittaa, antaa aikaansa ja kysyivät, miten he voivat auttaa”, Tiivola sanoo.

Jotkut halusivat lahjoittaa vaatteita, jotkut valmistaa ruokaa tai järjestää tilaisuuksia. Jotkut kertoivat kuulleensa ensi kertaa asunnottomuudesta Suomessa.

”Ilmeisesti sellaiset ihmiset ovat katsoneet ohjelmaa, jotka muuten eivät ole olleet asunnottomuudesta perillä. Se on tavoittanut ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin asiasta edes kuulleet. Näin minä sen tulkitsin”, Tiivola sanoo.

”Me olemme nyt vastanneet jokaiselle erikseen ja perustimme vapaaehtoisten ryhmän halukkaista. Siellä oli esimerkiksi sellaisia, jotka sanoivat, että voin tulla leikkaamaan hiuksia jonakin päivänä. Olemme sitten koettaneet järjestää tällaisen. Tällaisia pieniäkin, mutta tärkeitä asioita.”

Yhdistyksen mukaan lahjoitukset menevät nyt matalan kynnyksen työhön asunnottomien tai sen uhan alla elävien ihmisten auttamiseksi. Yhdistys ottaa edelleen niitä vastaan.

”Voi lahjoittaa aikaa, rahaa tai tavaraa. Jos on kyse tavarasta, niin voi ottaa yhteyttä ja katsomme millä tavalla ne ovat haettavissa tai tuotavissa. Meillä on rajalliset varastotilat, ihan kaikkea emme pysty ottamaan vastaan. Rahaa varten on rahankeräyslupa.”

Arman Alizad on tyytyväinen siihen, että sai nostettua asunnottomien asian esiin.

”Ikävää tietyllä tavalla, että monelle tuli yllätyksenä se, että tilanne on tuollainen Suomessa. Hyvä puoli oli se, että nyt he ainakin tietävät ja Vva sai näinkin paljon auttavia käsiä”, Alizad sanoo.

Helsingin Sanomat ja Alizadin ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnottomuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää