Valikko
Kotimaa

Setan puheenjohtaja ymmärtää Antti Holman muuttoaikeet – ”Minussa on kasvamassa vihapuhe tyhmyyttä kohtaan”

Panu Mäenpää arvioi, että etenkin viimeisten kahden vuoden aikana yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on kehittynyt aggressiivisempaan suuntaan

Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina näyttelijä ja kirjailija Antti Holmasta, joka kertoo muuttavansa Helsingistä Lontooseen kyllästyttyään Suomen suvaitsemattomaan ilmapiiriin.

Vaikka Suomi onkin Holman mielestä hieno maa, on myös monta asiaa, jotka häntä erityisesti risovat – esimerkiksi heteroseksuaaliset normit, jotka kannattelevat suomalaista yhteiskuntaa. Myös asenneilmapiirin kiristyminen kyllästyttää Holmaa.

”Jos haluaa kärjistää ja sanoa ilkeästi, niin täällä vastaan tulevat joka päivä ja joka puolelta lapsille vittuilevat rohtuneet mummot. Terhikiemungit voittivat, minä hävisin ja siksi kerään kimpsuni”, Holma perustelee muuttoaan.

Holman ajatukset herättävät lukijoissa tuntemuksia niin puolesta kuin vastaan: toiset yhtyvät näyttelijän näkemykseen Suomen ilmapiirin kiristymisestä, toiset kokevat valituksen turhana.

Seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavan Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää toteaa olevansa ensisijaisesti todella harmistunut siitä, että joku kokee saaneensa tarpeeksi Suomen asenneilmapiiristä.

”Samaan aikaan en voi olla ymmärtämättä Holman tuntemuksia. Itsellenikin tulee välillä olo, että asun maassa, jota en tunnista enää omakseni. Keitä ovat nämä ihmiset, jotka nimittävät itseään katupartioiksi ja ilmoittavat käyneensä elämän kovan koulun?”

”Nykyään on täysin oikeutettua sanoa mitä tahansa toisista ihmisistä – voimme sanoa kauheita asioita toisillemme, ja se on sananvapautta. Mihin on hävinnyt yleinen kunnioitus toisten ihmisten elämää kohtaan?” Mäenpää lataa.

Mäenpää hidastaa puhettaan ja pahoittelee, että alkaa käydä kierroksilla.

”Täytyy yrittää ilmaista itseään sivistyneesti, etten tule itse sortuneeksi vihapuheeseen. Jotenkin minussa itsessäni on kasvamassa vihapuhe tyhmyyttä kohtaan. Tyhmyys on nykyään oikeutettua – ja se on väärin.”

Myös Joensuun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Anni Rannikko tunnistaa Holman tunteman tuskan suomalaisten suvaitsemattomuudesta.

”Joitakin päiviä sitten Kuusamoon saavuttuani päädyin väittelyyn siitä, saavatko homot olla olemassa. Ihan samanlaiseen väittelyyn päädyin myös viime viikolla Joensuussa – ja todennäköisesti joutuisin käymään samanlaisen keskustelun myös Helsingissä”, Rannikko sanoo.

”On toki absurdia, että tämä on joidenkin ihmisten arkipäivää: toiset kokevat, että heillä on täysi oikeus tulla sanomaan, että sinulla ei ole oikeutta olla olemassa. Siinä mielessä Holma on hyvinkin oikeassa: ei ihmistä voi velvoittaa elämään sellaisessa ilmapiirissä”, Rannikko pohtii.

Rannikon mielestä on kuitenkin haitallista ajatella, että kaikki homot pakenevat vihamielistä ilmapiiriä Helsinkiin tai muihin suurkaupunkeihin. Elämän Suomen maaseudulla tulisi olla yhtä hyvää kuin pääkaupunkiseudulla.

Kaikki ei ole aina sitä kiinni, missä ihminen asuu.

”Toki allekirjoitan, että Helsingissä saattaa olla helpompi elää, mutta se johtuu useista syistä. Asun Joensuun kyljessä olevassa Enon kylässä, enkä missään nimessä haluaisi paeta Helsinkiin, sillä en koe siihen mitään tarvetta”, Rannikko sanoo.

Panu Mäenpää arvioi, että etenkin viimeisten kahden vuoden aikana yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on kehittynyt aggressiivisempaan suuntaan. Tästä muutoksesta ihmiset ovat kärkkäitä syyttämään sosiaalista mediaa.

”Mutta ei vihapuhe ole sosiaalisen median vika: kyllähän älykkäät ihmiset pystyvät myös sosiaalisessa mediassa kommunikoimaan rakentavasti ja älykkäästi. Jos ihminen on ilman minkäänlaisia yleisiä käytöstapoja, hän on sitä myös sosiaalisessa mediassa”, Mäenpää sanoo.

Hän harmittelee joidenkin ihmisten ymmärtämättömyyttä sitä kohtaan, että pahojen sanojen merkitys on yhtä painava sosiaalisessa mediassa kuin silloin, kun ne osoitetaan henkilölle suoraan kasvotusten.

Hyvästä esimerkistä käy Setan puheenjohtajan virka, jossa Mäenpää aloitti puolitoista vuotta sitten. Ennen nykyistä työtään hän ei ollut saanut vihapostia tai -puheluita. Puheenjohtajan viran alettua vihaviestien määrä kasvoi ”sataprosenttisesti”.

Kun keskustellaan suomalaisesta asenneilmapiiristä kokonaisuudessaan, arvioi Mäenpää sen kehittymisen suurimmaksi ongelmaksi kulttuurisen homogeenisuuden, johon myös maahanmuuttokriittisyys olennaisesti nivoutuu.

”Meiltä puuttuu sellainen suomalaisuuden itsetunto, jonka takia sanomme nopeasti ei kaikelle, joka ei välttämättä heti näytä kuuluvan perinteiseen suomalaiseen kulttuuriin”, Mäenpää sanoo.

”Tänä päivänä miljoona suomalaista asuu sinkkuna. Miksi ylläpidetään ajatusta, että suomalaisen kulttuurin ydin on isä, äiti ja pari lasta, omakotitalo sekä auto, kun suuri osa asuu aivan eri tavalla?

Urheilu, etenkin hiihdon kaltaiset kansallislajit, ovat olleet vuosikymmeniä merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Itä-Suomen yliopistolla tutkijana toimiva Rannikko on tutkinut urheilu- ja liikuntamaailman yhdenvertaisuutta sekä heteronormatiivisia rakenteita, etenkin nuorten keskuudessa.

Omasta tutkimuksestaan Rannikolle nousee mieleen suvaitsevaisuudesta esimerkki uimari Ari-Pekka Liukkosesta, joka kertoi homoudestaan Ylen Urheiluviikonloppu -ohjelmassa vuonna 2014.

”Se oli aika valtava uutinen: että Suomessa on huippu-urheilija, joka on homo. Aiheesta kirjoitettiin monta päivää valtavan kokoisin otsikoin. Mielestäni tapaus kuvastaa hyvin yhden keskeisen yhteiskunnallisen osa-alueen, urheilu- ja liikuntamaailman, heteronormatiivisuutta”, Rannikko pohtii.

Mitä tulee seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseen, tulisi suvaitsevaisuuden parantamisen lähtökohdan olla ensisijaisesti Mäenpään mukaan lakityössä.

”Meillä täytyy olla jokin referenssi, johon voimme viitata, kun vaadimme muutoksia myös käytäntöihin. On olemassa paikkakuntia, joissa ollaan haluttomia keskustelemaan asioista ja toimimaan siten, että käytännöt muuttuvat. Silloin on tärkeää, että on olemassa lain kirjain, johon voimme viitata.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suvaitsevaisuus
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  7. 7

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää