Kotimaa

”Poliittinen keskustelu on mennyt torihuuteluksi” – kunnat pelkäävät taloutensa puolesta

65 prosenttia kuntien virkamiesjohdosta on sitä mieltä, että poliittisen päätöksenteon pitkittyminen on suurin uhka kuntien taloudelle lähivuosina.

Poliittisen päätöksenteon pitkittyminen on kuntajohtajien mielestä suurin uhka kuntien taloudelle lähivuosina.

Peräti 65 prosenttia kuntien virkamiesjohdosta nosti sen suurimmaksi uhaksi Kuntarahoituksen tekemässä kyselyssä. Se ohitti uhkakuvissa jopa väestön ikääntymisen tuomat haasteet.

Syynä on erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen venyminen ja sen aiheuttama, jo kymmenen vuotta jatkunut epävarmuus.

”Virkamieskunta on loppuun asti kyllästynyt odottamaan sote-uudistusta. He ovat todella turhautuneita”, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio sanoo.

Epävarmuus haittaa monessa kunnassa toimintojen kehittämistä.

”Isoja päätöksiä ei uskalleta viedä valmisteluun, koska tilanne voi taas vuoden päästä muuttua ja valmistelu menee hukkaan.”

Toisaalta moni kunta ja kuntayhtymä on tehnyt omia sote-ratkaisujaan, joiden mahdollinen sopivuus valtakunnan tason ratkaisuihin selviää aikanaan.

Epävarmuus ei ole suuri ongelma kaikissa kunnissa.

”Vantaalla palveluja on kehitetty entiseen tapaan. Joidenkin investointien kohdalla on jouduttu odottamaan valtakunnan tason ratkaisuja, ja valtio on jopa kehottanut pidättäytymään niistä”, Vantaan talousjohtaja Patrik Marjamaa sanoo.

Monessa kunnassa virkamiesjohtoa turhauttaa myös paikallisen päätöksenteon ongelmat.

”Poliittinen ilmapiiri on mennyt kansanhuvin puolelle, kun päätöksentekijöiksi on tullut populistisia ryhmiä”, Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki sanoo.

Lamminmäen mukaan populistisia poliitikkoja on nykyisin kaikissa puolueissa. Kyse on ennemmin yksilöistä kuin mistään yksittäisestä puolueesta.

Kehitys on demokratian kannalta huolestuttava.

”Samaan aikaan asiat muuttuvat monimutkaisemmiksi ja vaikeammiksi, mikä vaatisi luottamushenkilöiltä kovempaa osaamista ja perehtymistä asioihin.”

Lamminmäen mielestä poliittinen keskustelu on mennyt muun muassa sosiaalisen me­dian kautta torihuuteluksi, jossa henkilöt ovat tärkeämpiä kuin asiat. Myös media ruokkii tätä kehitystä.

”Media tekee vakavista asioista viihdettä. Talousvaikeuksissa median resurssit ovat vähentyneet, eikä toimittajilla ole aikaa perehtyä asioihin. Analyyttisyys puuttuu kokonaan”, Lamminmäki pahoittelee.

Kuntapoliitikot puuttuvat päätöksenteossa yksityiskohtiin suurten linjojen sijaan.

”Jos esitämme täysin järkisyillä perustellun ratkaisun, joka kannattaisi tehdä nyt, asiaa voidaan puida kylillä ja toreilla vaikka kolme vuotta, mistä voi koitua veronmaksajille turhia kuluja esimerkiksi miljoona euroa vuodessa.”

Lamminmäen mielestä luottamushenkilöiden ja virkamiesten välinen työnjako on mennyt iloisesti sekaisin.

”Poliittisen keskustelun pitäisi luoda kunnille selvä strategia, jonka mukaan toimitaan. Sen sijaan luottamushenkilöt puuttuvat herkästi jokaisen koulun ja päiväkodin asioihin suoraan”, Kuntarahoituksen apulaisjohtaja Lauri Pekkilä sanoo.

Sote-uudistus on toistaiseksi edennyt Sipilän hallituksessa poliittisten linjausten kautta. Yksityiskohdat ovat auki.

Uusien linjausten myötä herää myös uusia kysymyksiä. Kunnat ovat Pekka Averion mukaan vasta heräämässä tuoreimpiin ratkaisuihin.

”Hallituksen mukaan kunnille jäisi nykyinen omaisuus ja velat, mutta verotulot tippuisivat tämän hetkisten tietojen mukaan alle puoleen nykyisestä. Miten kuntien talous saadaan tasapainoon niin, että ne voivat jatkossakin rahoittaa koulut, päiväkodit ja muut toimintonsa?”, Pekka Averio kysyy.

371 talouspäättäjää

 Kuntarahoitus kysyi kuntien ja yleishyödyllisten toimijoiden talouspäättäjiltä näkemyksiä julkisen sektorin talouskehityksestä.

 Kysely tehtiin tammi-maaliskuussa ja siihen vastasi 371 kuntien, kuntayhtymien, kuntien omistamien yhtiöiden ja yleishyödyllisten asuntotoimijoiden johtajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntapolitiikka
 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  5. 5

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  3. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  4. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  5. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  6. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  7. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  8. Therese Johaug ei jäänyt Norjaan odottamaan dopingtuomiota – matkusti rikospaikalle Italiaan
  9. Kokematonkin tuunaaja onnistuu, kunhan välineet ovat oikeat – vanhat huonekalut saavat uuden ilmeen helposti
  10. Facebook-chatissa voi nyt pelata minigolfia, matopeliä ja Pacmania – Kaksi suomalaisvetoista yritystä kulkee uuden trendin etujoukoissa
  11. Toimittaja Ann-Mari Huhtaselle mökki tuo mieleen sen, kun isä vajosi pinnan alle ollessaan yksin järvenselällä – Mutta myös loputtoman risusavotan, lapsuuden vesileikit ja Jaffan pahvimukissa
  12. Näytä lisää