Valikko
Kotimaa

Rikolliset käyttävät paljon prepaid-liittymiä, mutta silti niitä ei kielletä – Poliisi: ”Rikolliset keksisivät jotain muuta tilalle”

Poliisin mukaan kännyköiden nimettömien prepaid-liittymien käyttö on yleistä erityisesti huumerikollisuudessa ja järjestäytyneessä rikollisuudessa. Saksassa nimettömät prepaid-liittymät ollaan kieltämässä.

Poliisi törmää päivittäin kännyköiden prepaid-liittymiin rikostutkinnan parissa, kertoo poliisiylitarkastaja Pekka Aho sisäministeriön poliisiosastolta. ”Voimakasta niiden käyttö on erityisesti huumerikollisuudessa ja järjestäytyneessä rikollisuudessa.”

Prepaid-liittymiä käyttämällä voi toimia siten, ettei ulkopuolinen saa tietoon, kenen hallussa liittymä on, koska sitä hankittaessa ostajan henkilöllisyys ei tule rekisteröidyksi.

”Poliisissa on sisäisesti keskusteltu prepaid-liittymien aiheuttamista ongelmista”, Aho kertoo.

Poliisi ei ole kuitenkaan päätynyt esittämään, että prepaidit kiellettäisiin tai että niiden ostajien rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi.

Sen sijaan Saksassa hallitus esittää, että maassa kielletään anonyymit prepaid-liittymät. Tavoitteena on näin ehkäistä terrorismia.

Aho sanoo, että Suomessakin poliisin rikostutkinta on haasteellisessa tilanteessa, kun rikolliset käyttävät prepaid-liittymiä.

Aho kuitenkin sanoo, että pitkäkestoisessa tutkinnassa tietyt anonyymit liittymät voidaan saada liitetyksi tiettyihin tekoihin ja henkilöihin.

”Jos prepaid-liittymät kiellettäisiin, rikolliset keksisivät jotain muuta tilalle”, Aho uskoo.

Keskusrikospoliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintalinjan päällikkö, rikostarkastaja Ari Karvonen on poliisiylitarkastaja Pekka Ahon kanssa samoilla linjoilla.

”Toki prepaid-liittymät ovat ongelma, ja ne vievät paljon aikaa”, hän sanoo.

”Pitkän ajan rikostutkinnassa, kuten järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa, pystymme kuitenkin kyllä aika hyvin hahmottamaan, kuka käyttää mitäkin liittymää. Nimettömiä prepaid-liittymiä on ollut jo useita vuosia, enkä näe, että olisimme notkahtaneet.”

Jos rikos ei liity laajempaan rikosvyyhteen ja tekijä on tuntematon, tilanne saattaa kyllä olla rikostutkinnalle hankala.

”Kielto ei ole noussut meillä ajankohtaiseksi”, Karvonen sanoo.

Vaikka prepaid-liittymillä olisi rekisteröintipakko, ongelmia syntyisi silti.

”Kuka tarkastaisi rekisteröinnin? Johtaisiko rekisteröintipakko siihen, että liittymiä rekisteröitäisiin väärällä nimellä?” Karvonen pohtii.

Liittymäasiat kuuluvat hallinnollisesti liikenne- ja viestintäministeriön alaan. Yksikön johtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että prepaid-liittymien kieltäminen nousee aika ajoin keskusteluun. ”Poliisin puolelta on usein tiedusteltu, voitaisiinko prepaidit kieltää.”

”Tähän asti on aina päädytty siihen, etteivät prepaidit ole niin suuri ongelma, että ne pitäisi kieltää”, Vilkkonen kertoo.

”Suomessa prepaid-liittymiä on hyvin vähän verrattuna Keski-Eurooppaan. Valtaosa kuluttajista käyttää Suomessa perusliittymää tosin kuin Euroopassa yleisesti.”

”Tämä ei ole sellainen asia, jossa olisi suuria intohimoja suuntaan tai toiseen.”

Prepaid-liittymiä myydään esimerkiksi R-kioskeilla. Vilkkonen huomauttaa, että vaikkapa R-kioskilla prepaid-liittymän ostajan henkilöllisyyden varmistaminen ja rekisteröiminen olisi käytännössä hankalaa.

Prepaid-liittymän avulla esimerkiksi koululaiset ja maahanmuuttajat saavat helposti puhelimen käyttöönsä, Vilkonen perustelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Rikokset
 • Puhelimet
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää