Kotimaa

Sampo Terho jännittää kilpailukyky­sopimuksen kohtaloa – ja häntä nyppii vasemmisto-opposition ”pölhöpopulismi”

Kansalaisten usko päätöksentekojärjestelmään on koetuksella, jos kilpailukykysopimusta ei saada maaliin, sanoo perus­suomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Vuosi eduskuntavaalien jälkeen hallitus on kipeät säästöpäätöksensä tehnyt, mutta vielä se joutuu kuukauden jännittämään toteutuuko sen suurin työllisyyttä ja kasvua edistävä projekti, kilpailukykysopimus.

Pallo on taas työmarkkinajärjestöillä. Toukokuun aikana keskusjärjestöjen sopimat työelämän muutokset on saatava liittojen työehtosopimuksiin.

”Tämä on koetinkivi, ei pelkästään hallitukselle vaan koko yhteiskuntajärjestelmälle, että pystymmekö ratkaisemaan rakenteelliset ongelmat nykyisellä päätöksentekojärjestelmällä”, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

”Uskon että pystymme, mutta kaikki ymmärtävät että tämä on kriittinen hetki. Kansalaiset menettävät uskoaan järjestelmään, jos suurella vaivalla ja laajalla rintamalla tehty uudistus kaatuisi. Seuraukset taloudelle olisivat karmeat.”

Puolueellekin paikka on vakava. Vaikka hallitus ensin jäädytti ja sitten perui niin sanotut pakkolakinsa, ne ovat syöneet juuri perussuomalaisten kannatusta. Nyt Terho ja hallitus pitävät peukkuja pystyssä, että riittävä määrä liittoja tulee mukaan.

Terho kuvailee kilpailukykysopimusta historialliseksi käänteeksi Suomen taloushistoriassa, jos se onnistuu. Jos ei, hallituksella ei Terhon tietojen mukaan ole B-suunnitelmaa.

Kilpailukykysopimus on palkansaajille vaikea, sillä se muun maussa pidentää työaikaa ja jäädyttää palkat vuodeksi. Eräät liitot ovat jo alkaneet esittää hallitukselle lisävaatimuksia.

Hallitus oli jo kaatua syksyllä sote-ratkaisun jumiuduttua sote-alueiden määrään.

”Minulle oli yllätys, että tilanne kärjistyi niin pahaksi. Kyllä se oli huolestuttava tilanne. Se olisi ollut onneton loppu, joka onneksi vältettiin.”

Normaalioloissa sote-ratkaisu olisi minkä tahansa hallituksen keskeinen projekti, mutta Juha Sipilän (kesk) hallitukselle tuli isompia asioita; kilpailukykysopimus ja maahanmuuttokriisi. Hallitus pääsi niistä eteenpäin, mutta yhteistyössä esiintyy edelleen säröjä.

Kokoomuksen kanssa on ollut hankalaa, kun taas keskustan ja perussuomalaisten yhteistyö on jatkunut lämpimänä kahdenkeskisistä hallitusneuvotteluista lähtien.

Kunnes viime viikolla liikenneministeri Anne Berner (kesk) esitteli valtion liikenneväylien yhtiöittämissuunnitelman. Perussuomalaiset älähtivät.

”On sovittu että tehdään selvitys yhtiöittämisestä, mitään päätöstä ei ole tehty”, Terho tähdentää.

”Tämä on niin iso kysymys että sitä ei pitäisi ajaa pelkän selvityksen pohjalta. Vaaleista pitää saada mandaatti toteuttaa uudistus ja viedä sitten hallitusohjelmaan.”

Erillään yhtiöittämisestä etenee liikennelakien kokonaisuudistus. Berner haluaisi siinä yhteydessä keventää taksiliikenteen lupajärjestelmää.

”Olemme ilmoittaneet että liikennekaari ei etene taksilupien vapautuksen osalta. Liikennekaari on hyväksytty tähän asti, mutta nyt pitää päästä sopuun taksiasiasta”, Terho sanoo.

”Ei ole takeita että lupien vapautuslinjalla hinta laskisi tai taksien saatavuus paranisi.”

Taksinkuljettajat ovat perussuomalaisten peruskannattajia.

”Pienyrittäjyys on meille tärkeätä. He ovat sitä kansanosaa ja sosiaalista ryhmää, jota perussuomalaiset puolustaa. ”

Vuoden hallitustaival on pudottanut kannatuksen alle kymmenen prosentin. Terholle opetus hallitusvuodesta on ollut se, että päätöksenteolle on esteitä.

”Oppositiosta on helppo huudella, että tekisimme näin – jättämättä huomioon järjestelmän ja valtarakenteiden luomat esteet sille mikä on mahdollista.”

”Toiseksi maahanmuuttokriisi ja pakkolait – joita ei ikinä edes tullut – iskivät meidän äänes­täjäkuntaan, pieneen työtä tekevään ihmiseen. Maahanmuuttoon on tullut muutosta jopa enemmän kuin olisi kuvitellut, mutta tilanne kehittyi niin nopeasti että se tuntuu silti riittämättömältä.”

Puolueen tilannetta vaikeuttaa se, että puheenjohtaja Timo Soini on ulkoministerinä paljon ulkomailla.

”Totta kai se vaikuttaa, että puheenjohtaja viettää kolmasosan ajastaan ulkomailla. Soini johtaa puoluetta kuten ennekin, mutta se pitää huomioida. Vastuuta on jaettu muille, mutta Soiniin yritetään ottaa yhteys jos puolueen keskeisistä linjoista puhutaan”, Terho sanoo.

Oppositiolle Terho ei anna korkeaa arvosanaa.

”Sepitettyjen tarinoiden levittäminen on tullut vihreän ja vasemmisto-opposition tavaksi. Luodaan totuuden vastaisesti mielikuvaa, että mitään ikäviä päätöksiä ei tarvitsisi tehdä, jos tehtäisiin toinen arvovalinta.”

EU-politiikkaan Terho ei enää lähde, vaan osallistunee 2019 eduskuntavaaleihin.

”Perhesyyt sekä ammatilliset syyt pitävät minut Suomessa.”

Puolue asettanee oman ehdokkaan vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Soini ei lähde ehdokkaaksi, mutta jos puolue pyytää, Terho voi harkita.

”En rajaa ulos mahdollisuutta, jos minulta kysytään, mutta ennenaikaista sanoa.”

Viisi kysymystä Sampo Terholle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä

”Erittäin merkittäviä ovat ministereiden erityisavustajat. He ylläpitävät tilannekuvaa ministereille siitä, mitä on tapahtumassa ja suodattavat vierasvirtaa ja ministerin ratkottavaksi tuotavia kysymyksiä. Samoin valtiosihteerit.”

2 Kehu kilpailijaa

”Erinomainen tällä hetkellä oppositiota edustava kilpailija on Sari Essayah (kd). Esimerkiksi EU:ssa meidän näkemykset EU:n kehittämisestä olivat samansuuntaisia, vaikka hän oli eri ryhmästä. Hän osaa muotoilla näkemyksensä paremmin kuin minä itse. Hän on hyvä ja asiallinen kilpailija. Kristilliset ja Rkp tekevät rakentavaa oppositiopolitiikkaa ja Sari siinä mukana.”

3 Mikä innostaa juuri nyt?

”Hallituksen Suomi kuntoon -projekti innostaa, vaikka on osoittautunut suunnattoman vaikeaksi tehtäväksi muuttaa meidän poliittista prosessia, joka ei ole tottunut siihen että täytyy tehdä kilpailukykyloikkia ja rakenteellisia muutoksia. Jos tätä ei tehdä, Suomi päätyy euroalueen kriisimaiden tilanteeseen, jossa markkinaehtoisesti tippumalla velkamarkkinoilta rahansaanti loppuu ja uudistuminen tapahtuu romahtamisen kautta.”

4 Mikä nyppii?

”Vasemmisto-opposition pölhöpopulismi.”

5 Miten vietät viikonlopun?

”Vauvan ja vaimon kanssa. Yritetään tehdä luontoretkiä, jos sää sallii. Viedä häntä muuallekin kuin pelkkää Töölöä katsomaan.”

Sampo Terho

 Kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015.

 Euroopan parlamentin jäsen 2011–15.

 38-vuotias.

 Perheessä vaimo ja neljän kuukauden ikäinen tytär.

 Valmistunut filosofian maisteriksi 2003 Tampereen yliopistosta.

 Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  4. 4

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Menikö ohi, miten alkoholilaki muuttuu? Ravintolassa juomista voi jatkaa aamuviiteen, vuosikertaviiniä saa huutokaupasta ja vahvoja käsityöläisoluita suoraan panimosta

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Terveystarkastajat alkoivat ratsata Airbnb-asuntoja Helsingissä

  9. 9

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää