Valikko
Kotimaa

Ruotsi hääti ilmastotutkijoiden vuokraaman Venäjän vakoilukoneen Suomen yli Moskovaan

Tiedustelupallojen tuhoamiseen kehitetty korkealla lentävä kone oli vuokralla ilmastotutkimushankkeessa. Tutkijat tyrmistyivät Ruotsin puolustusministeriön vaatimuksesta.

Ruotsi lähetti loppuviikosta matkoihinsa tiedustelukäyttöön rakennetun venäläiskoneen. Kummastusta herättänyt tapaus jatkui koneen kotimatkalla suoraan Suomen ylitse. Kone oli vuokrattu kansanväliselle ilmastotutkimushankkeelle.

Virallisesti Ruotsin puolustusministeriö ja puolustusvoimat ovat perustelleet useita poistumiskäskyjä sillä, että koneen lupa lentää Ruotsin ilmatilassa oli vanhentunut. Lupaa ei kuitenkaan suostuttu jatkamaan, eikä tiedossa ole, oliko koneella lupaa lentää Suomen yli kotimatkallaan Moskovaan.

Koneen lähdettyä pois Pohjois-Ruotsista Ruotsin ilmavoimat lähti vielä samana päivänä tunnistuslennolle kahden Venäjän yliäänipommikoneen perään.

Ruotsista häädetty vakoilukone on Mjasištšev M-55 Geophysica. Se voi lentää jopa 21 kilometrin korkeudessa, ja on ollut kansainvälisen Stratoclim-tutkimushankkeen käytössä. Sopimus koneen vuokraamisesta tutkimushankkeelle on tehty helmikuussa 2015.

Stratoclim kertoo sivuillaan tuottavansa uutta ja tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta ilmakehän ylemmän troposfäärin ja stratosfääri-kerrosten tutkimuksen avulla.

Hankkeeseen osallistuu 26 tutkimuskeskusta ja yliopistoa ympäri Euroopan sekä Venäjän aerologinen observatorio. Seuraavaksi Stratoclim-hankkeen on määrä viedä M-55 Geophysica -kone Intiaan.

Aiemmin tutkimusryhmä on ollut Kiirunassa tammikuussa. Tuolloin heillä oli käytössään uusi saksalainen Halo-tutkimuslentokone.

”Suunnitelmana on tehdä kaksi testilentoa seuraavien kahden viikon aikana, ensimmäinen torstaina 21. huhtikuuta ja toinen maanantaina 25. huhtikuuta”, kirjoitti Stratoclim-hankeeseen osallistuvan saksalaisen Jülich- energia- ja ilmastontutkimusinstituutin tutkija hankkeen blogissa huhtikuun kuudentenatoista.

Jo seuraavana päivänä väitöskirjatutkija tiesi kertoa blogissa, että hanke ajautui oikopäätä vastatuuleen.

”Matkallaan perjantaina tänne Ruotsin puolustusministeriö erehtyi luulemaan Geophysicaa Venäjän valtion koneeksi. Geophysica on ollut täällä Kiirunassa jo useasti ja tehnyt yli 30 tutkimuslentoa vuoden 2003 jälkeen”, tutkija kirjoitti. ”Silti Ruotsin puolustusministeriö vaatii: Geophysican on lähdettävä huomenna aamukahdeksalta.”

Konetyyppi kehitettiin 1960-luvulla Neuvostoliitossa erityisen korkealla käytettävien Yhdysavaltojen tiedustelupallojen tuhoamiseen, kertoo venäläislehti Rossiskaja Gazetan englanninkielinen versio. Siinä vaiheessa kun nykyisen koneen edeltäjä M-17 saatiin ensilennolle 1982, tiedustelupallot olivat jo menettäneet merkityksensä.

Koska kone pystyy poikkeuksellisiin lentokorkeuksiin, sille löytyi kuitenkin tilausta tiedeyhteisöstä ja vuonna 1995 valmistajayhtiö EMZ lisäsi siihen italialaista teknologiaa. Uudistettu M-55 -kone sai silloin lisänimen Geophysica. Vuonna 1999 konetta käytettiin jo kansainvälisessä otsonikerroksen tutkimushankkeessa. Kymmenen valtion hankkeessa M-55:lla lennettiin tuolloin Etelänavan tienoilla.

Huhtikuun kahdeksantenatoista Geophysica oli jumissa Kiirunassa eikä päässyt lähtemään, Stratoclim-hankeen tutkija kertoi blogissaan.

”Ruotsin puolustusministeriö on soittanut lentokentälle tänään useita kertoja varmistaakseen, että Geophysica lähtee.”

Ruotsalaisen Expressenin haastattelema Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja kertoi lehdelle, että koneen lentolupa Ruotsin ilmatilassa oli vanhentunut jo viikkoa aiemmin. Lupaa yritettiin uusia, mutta tuloksetta.

”Tänään iltapäivällä pidetyssä kokouksessa Ruotsin viranomaiset päättivät, että Geophysican täytyy lähteä”, tutkija kirjoitti tiistaina 19. huhtikuuta.

”Venäjän lähetystö otti koneen insinööreihin yhteyttä ja kehotti noudattamaan ohjetta, sillä noudattamatta jättämisestä olisi uhannut takavarikko. Kaikki ovat järkyttyneitä ja hyvin pettyneitä.”

Seuraava blogimerkintä kertoo koneen lähdöstä aamupäivällä 21. huhtikuuta määränpäänään Moskova. Se lensi koko lailla suorinta reittiä Oulun, Jyväskylän ja Lappeenrannan yli.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Suomen puolustusvoimia kommentoimaan, oliko M-55 Geophysicalla lupaa lentää Suomen ilmatilassa.

Samana päivänä, kun M-55 Geophysica lähti Ruotsista ja ylitti Suomen, Ruotsin ilmavoimat tiedotti lentäneensä tunnistamaan kaksi eteläisellä Itämerellä lentänyttä Venäjän ilmavoimien TU-22M -yliäänipommikonetta.

Vain viikkoa ennen näitä sattumuksia Yhdysvaltojen laivasto kertoi sen tiedustelukoneen lentoa häirinneestä Venäjän ilmavoimien Su-27 -hävittäjästä. Uutiskanava CNN:n mukaan Venäjän hävittäjä lensi vain viidentoista metrin päästä Yhdysvaltojen tiedustelukoneesta sen ollessa rutiinilennolla Itämerellä. Venäjä kuitenkin kiisti asian.

Perjantaina Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi Iltalehdelle, että Itämeren alueella on meneillään sotilaallisen varautumisen kierre. Lindbergin mukaan suurvaltojen sotilaallinen toiminta Itämerellä on kolmikertaistunut melko lyhyessä ajassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  5. 5

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  8. 8

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää