Kotimaa    |   HS-analyysi

Sipilä uskoo alueelliseen hajauttamiseen ja koko maan pitämiseen asuttuna – se voi tulla Suomelle vielä kalliiksi

Pääministeri haluaa hakea Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta, vaikka tutkimusten mukaan väestötiheyden kasvu lisää tuottavuutta. Puhuuko Sipilä vain lohdun sanoja äänestäjilleen?

”Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) linjasi lauantaina tavoitteitaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä.

Sipilän mukaan koko maa voidaan pitää digitalisaation avulla asuttuna, kun välimatkat teleyhteyksien ansiosta katoavat ja työtä voidaan tehdä etänä kotona. Tai kunnan yrityspalvelukeskuksessa.

Sipilä ylisti myös hallituksensa suunnittelemaa maakuntahallintoa merkittävimpänä aluepoliittisena päätöksenä vuosikymmeniin.

”Maakunnille rakennetaan itsehallinto ja maakunnille siirretään kunnilta ja valtiolta tehtäviä.”

Sipilän ja keskustan aluepolitiikka voi käydä Suomelle kalliimmaksi kuin kaikki ne hyvät asiat, joita hallitus kilpailukyvyn parantamiseksi tekee.

Sipilän ja keskustan näkemys hajauttamisen ja aluepolitiikan hyödyistä joutuu lähivuosina aidosti koetukselle, kun perinteinen teollisuus maakunnissa hupenee, tai on jo huvennut.

Vuoden 2008 jälkeen viidesosa teollisuuden työpaikoista on loppunut. Suomella ei myöskään ole enää Nokian kaltaista veturia, joka kannattelisi vanhoja rakenteita.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström listasi Sadan vuoden visio -sarjassa maailmaa ravistelevia megatrendejä olevan seitsemän: Ihmisten määrän kasvu, ihmisten muuttaminen kaupunkeihin, digitalisaatio, keskiluokan nousu kehittyvissä maissa, uudet elämäntavat ja maapallon lämpeneminen.

Ihmisten muuttaminen kaupunkeihin ja suurten kaupunkien ja erityisesti pääkaupunkiseudun tiivistyminen voikin olla Suomen kohtalonkysymys.

Kysymys on tällöin ennen kaikkea siitä, missä olosuhteissa poliitikot uskovat tuottavuuden parhaiten kehittyvän.

Suomessa pitkään harjoitetun aluepolitiikan ansiosta samalla pitää ratkaista se, miten talouskasvun kannalta ”väärissä” paikoissa asuvien turvasta huolehditaan niin, että koko kansantalous ei siitä kärsi.

Valtion teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisi tammikuussa Asuntotuotantotarve 2040 -tutkimuksensa.

Sen mukaan neljälletoista suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan yli 760 000 uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Muualle Suomeen ei asuntoja tarvita juuri lainkaan.

VTT:n erikoistutkija Terttu Vainion mukaan merkittävin ero aiempaan nähden on asuntotarpeen yhä voimakkaampi keskittyminen suurimmille kaupunkiseuduille.

Kärkevämmin sanoen tutkimuksesta näkee, että Suomessa miljoona asuntoa on väärässä paikassa, koska aluepolitiikan tavoite on ollut Suomessa muu kuin talouskasvu ja ihmisten hyvinvointi.

Sipilän hajauttamispuheiden pohjalla on ehkä lohduttava viesti omalle äänestäjäkunnalle: omien edusta pidetään huolta ja maakuntien oma hallinto tukee aluepolitiikan jatkoa.

Raadollinen kysymys on, uskooko Sipilä itse viestiinsä vai ostaako hän puheillaan kannatusta, jotta voisi tehdä omaa politiikkaansa. Riskinä on se, että jos hajauttaminen ei toimi, kannattajille ja heidän lapsilleen annetaan väärä turvallisuudentunne hajauttamisen hyödyistä. Ja se, että nämä eivät pääse hyödyntämään omia kykyjään täysimääräisesti – kaupungeissa.

Pääministeri Sipilän puhe on ristiriidassa kaupunkitutkijoiden ja talousmaantieteen tutkijoiden valtavirran kanssa, joskaan aluepoliittisessa ja kaupungistumiskeskustelussa asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia.

Kaupunkitutkijat lähtevät yleisesti siitä, että sekä tuottavuus ja ideat syntyvät, kun ihmiset ovat tiheässä. Tällöin työnantajat ja työntekijät löytävät paremmin toisensa, ja asunnoista on helpompi päästä käyvällä hinnalla eroon.

Taitavien ihmisten keskittyminen samalle alueelle houkuttelee puolestaan investointeja, ja siitä käynnistyy kasvun kierre.

Tehokkaan tuotannon tutkimussäätiön tilaama Heikki A. Loikkasen ja Seppo Laakson tuore tutkimus Tiivistyvä kaupunkikehitys – Tuottavuuden ja hyvinvoinnin kasvun perusta kertoo osaltaan siitä, miksi kaupungistuminen on tärkeää kansantalouden tuottavuuden sekä harjoitettavan politiikan kannalta.

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Loikkasen ja Helsingin yliopiston kaupunkitalouden dosentti Laakson mukaan talouden kasvu ja kaupungistuminen esiintyvät rinnakkain, ja maailman vauraimmissa maissa kaupungistuminen on edennyt pisimmälle.

Suomessakin puolet väestöstä asuu jo seitsemällä suurimmalla kaupunkialueella. Tuotekehitysrahoista nuo alueet käyttivät 82 prosenttia vuonna 2012, tutkimuksesta selviää.

Pääkaupunkiseudun osuus Suomen maapinta-alasta on 0,2 prosenttia. Siellä asuu viidennes väestöstä, joka tuotti 30 prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2013.

Helsingin seudulla bruttokansantuote asukasta kohti on kaksinkertainen maaseutualueisiin verrattuna.

Ehkä mielenkiintoisin tieto Loikkasen ja Laakson selvityksessä löytyy yksityistä sektoria koskevien tutkimusten yhteenvedosta, jonka tutkijat Rosenthal ja Strange tekivät vuonna 2004.

Tarkoituksena oli tiivistää eri tutkimuksista yhteenveto siitä, miten yritysten läheisyys lisää tuottavuutta. Yhteenvedon mukaan kaupungin koon kaksinkertaistuminen nostaa alueen tuottavuutta 3–8 prosenttia.

Samojen tutkimusten mukaan väestötiheyden kaksinkertaistuminen lisää tuottavuutta keskimäärin viisi prosenttia ja toimialan koon kaksinkertaistuminen alueella lisää sen yritysten tuottavuutta keskimäärin 4,5 prosenttia.

Lukuja on hyvä verrata Sipilän hallituksen tavoittelemaan ”tuottavuusloikkaan”.

Siinä hallitus tavoittelee monin erilaisin keinoin viiden prosentin kilpailukyvyn paranemista työn tuottavuutta parantamalla.

Suurempi loikka voitaisiin saada pelkästään kaupunkikehitystä tiivistämällä.

Sipilän tavoite etsiä kilpailukykyä Suomelle hajauttamisesta vaatii tutkimustiedon valossa tarkempia perusteluita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Trendit
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – Sitten kouluväki päätti vedota päättäjiin

  6. 6

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  7. 7

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  8. 8

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää