Valikko
Kotimaa

Nämäkin leikkaavat köyhimmän tukea: Jakamaton kuolinpesä, lapsen kesätyö, ylioppilaan stipendi

Lukijat kokevat, että yrittämisestä ja toisen auttamisesta rangaistaan

Ylioppilaan saama stipendi, tietokilpailuvoitto, olematon perintö, veronpalautus, säästetty purkillinen pikkukolikoita, lapsen kesätyöpaikka. Esimerkiksi tällaiset asiat voivat vähentää toimeentulotuen määrää.

Skitsofreniaa sairastavan isä kirjoitti viikonloppuna HS:n mielipidesivuilla, miten hänen antamansa syntymäpäivälahja vähennettiin kokonaan pojan toimeentulotuesta.

Erittäin moni lukija halusi kertoa liki vastaavista tapauksista. Ilahtuminen onnenpotkusta vaihtui monella pettymykseen, läheisten auttamisesta rangaistiin leikkaamalla tukea.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi pitävänsä nykyjärjestelmää tylynä ja hölmönä, koska se pakottaa tulorajojen kiertämiseen käteisen rahan käytöllä. Myös ylitarkasta Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi, että kunnat voisivat toimia päätöksissä nykyistä inhimillisemmin.

Yksi toimitukseen yhteyttä ottanut mies kertoo, että hänen toimeentulotukeensa teki loven kolikkopurkin vieminen pankkiin.

Mies oli kerännyt pienimpiä kolikoita lasipurkkiin pahan päivän varalle. Puolen vuoden keräämisen päätteeksi hän vei purkin talletusautomaattiin ja sai näin tililleen 70–80 euroa.

”Seuraavan kuun toimeentulotuessa odottikin yllätys kun Rauman kaupunki otti nämä huomioon tulona ja miinusti kyseisen summan. Koetin selittää tämän tilanteen virkailijalle, mutta sain vain vastaukseksi ´voi voi`. Ilmeisesti säästäminenkin on nykyään tulo ja rikos”, hän arvelee.

Toisen tukea leikattiin siksi, että hän lainasi pankkikortin kadottaneelle ystävälle rahaa, jotta tämä pärjäisi viikonlopun yli. Ystävä maksoi tilille takaisin, kun arveli, että teksti ”velan takaisinmaksu” maksun tiedoissa auttaisi. Ei auttanut.

”Olin sairauslomalla masennuksen vuoksi. En jaksanut alkaa taistella sossun kanssa, voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Olin taloudellisesti todella tiukilla tuohon aikaan muutenkin, ja jouduin välillä elämään kaurapuurolla ja porkkanoilla”, kertoo mies. Hän sanoo olevansa katkera ja kokee, että köyhällä ei ole Suomessa mitään yksityisyydensuojaa.

Television tietokisasta voitettu satanen laskettiin toimeentulopäätöksessä työtuloksi. Kisan voittanut yksinhuoltajaäiti pettyi pahasti.

Yhtä lailla kiukutti perheen päihde- ja mielenterveysongelmien vuoksi omillaan pitkään asunutta ylioppilastyttöä. Uutterasta opiskelusta palkaksi tullut stipendi vähennettiin saman tien toimeentulotuesta.

Yksi nainen kertoi, että ilo veronpalautuksesta loppui, kun selvisi, että palautuskin leikkaa toimeentulotukea.

”Olin kuvitellut, että voisin käyttää veronpalautukset esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin ja jopa ehkä uusiin kenkiin. En voi todellakaan ymmärtää miksi työssä käyvät saavat pitää veronpalautuksensa, mutta meiltä sosiaalitoimen asiakkailta sekin otetaan pois”, hän kirjoittaa.

Eräs kirjoittaja kertoo sukulaisensa jääneen ilman toimeentulotukea siksi, että tämän äidin perintöä selviteltiin. Näin vaikka äidiltä ei lopulta jäänyt mitään perittävää.

”Vakuutuksesta tuli muutama tonni, ne eivät riittäneet edes hautajaiskuluihin ja äidin velkoihin kokonaan. Sinä aikana, kun ei ollut tehty perunkirjoitusta, ei maksettu lapselle lainkaan toimeentulotukea.”

Eräs kirjoittaja kertoi esimerkin siitä, miten eri kunnat todella tekevät päätöksiä toisistaan poikkeavaksi. Kirjoittaja sai itse toimeentulotukea, hänen alaikäinen lapsensa kunnalta kesätyöpaikan pariksi viikoksi.

Ilmajoella lapsen tienaama pikkusumma ei vaikuttanut perheen toimeentulotukeen, Seinäjoella vaikutti. Äiti vaati päätöksestä oikaisua ja myös sai sen pitkän pyörittelyn jälkeen.

”Koin Seinäjoen kaupungin viestin ahkeralle,yritteliäälle, alaikäiselle nuorelle olevan se, että töitä ei kannata tehdä, koska siitä ei ole oman toimeentulon kannalta mitään hyötyä. Ja nimenomaan köyhän perheen lapselle itse, omalla työllä hankitusta rahasta olisi suuri ilo ja hyöty, koska kotoa ei rahaa saa mihinkään ylimääräiseen”, äiti kuvailee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • sosiaalietuudet
 • Toimeentulotuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Hovioikeus kiristi valelääkärin tuomiota – Esa Laiho sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää