Valikko
Kotimaa

Nämäkin leikkaavat köyhimmän tukea: Jakamaton kuolinpesä, lapsen kesätyö, ylioppilaan stipendi

Lukijat kokevat, että yrittämisestä ja toisen auttamisesta rangaistaan

Ylioppilaan saama stipendi, tietokilpailuvoitto, olematon perintö, veronpalautus, säästetty purkillinen pikkukolikoita, lapsen kesätyöpaikka. Esimerkiksi tällaiset asiat voivat vähentää toimeentulotuen määrää.

Skitsofreniaa sairastavan isä kirjoitti viikonloppuna HS:n mielipidesivuilla, miten hänen antamansa syntymäpäivälahja vähennettiin kokonaan pojan toimeentulotuesta.

Erittäin moni lukija halusi kertoa liki vastaavista tapauksista. Ilahtuminen onnenpotkusta vaihtui monella pettymykseen, läheisten auttamisesta rangaistiin leikkaamalla tukea.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi pitävänsä nykyjärjestelmää tylynä ja hölmönä, koska se pakottaa tulorajojen kiertämiseen käteisen rahan käytöllä. Myös ylitarkasta Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi, että kunnat voisivat toimia päätöksissä nykyistä inhimillisemmin.

Yksi toimitukseen yhteyttä ottanut mies kertoo, että hänen toimeentulotukeensa teki loven kolikkopurkin vieminen pankkiin.

Mies oli kerännyt pienimpiä kolikoita lasipurkkiin pahan päivän varalle. Puolen vuoden keräämisen päätteeksi hän vei purkin talletusautomaattiin ja sai näin tililleen 70–80 euroa.

”Seuraavan kuun toimeentulotuessa odottikin yllätys kun Rauman kaupunki otti nämä huomioon tulona ja miinusti kyseisen summan. Koetin selittää tämän tilanteen virkailijalle, mutta sain vain vastaukseksi ´voi voi`. Ilmeisesti säästäminenkin on nykyään tulo ja rikos”, hän arvelee.

Toisen tukea leikattiin siksi, että hän lainasi pankkikortin kadottaneelle ystävälle rahaa, jotta tämä pärjäisi viikonlopun yli. Ystävä maksoi tilille takaisin, kun arveli, että teksti ”velan takaisinmaksu” maksun tiedoissa auttaisi. Ei auttanut.

”Olin sairauslomalla masennuksen vuoksi. En jaksanut alkaa taistella sossun kanssa, voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Olin taloudellisesti todella tiukilla tuohon aikaan muutenkin, ja jouduin välillä elämään kaurapuurolla ja porkkanoilla”, kertoo mies. Hän sanoo olevansa katkera ja kokee, että köyhällä ei ole Suomessa mitään yksityisyydensuojaa.

Television tietokisasta voitettu satanen laskettiin toimeentulopäätöksessä työtuloksi. Kisan voittanut yksinhuoltajaäiti pettyi pahasti.

Yhtä lailla kiukutti perheen päihde- ja mielenterveysongelmien vuoksi omillaan pitkään asunutta ylioppilastyttöä. Uutterasta opiskelusta palkaksi tullut stipendi vähennettiin saman tien toimeentulotuesta.

Yksi nainen kertoi, että ilo veronpalautuksesta loppui, kun selvisi, että palautuskin leikkaa toimeentulotukea.

”Olin kuvitellut, että voisin käyttää veronpalautukset esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin ja jopa ehkä uusiin kenkiin. En voi todellakaan ymmärtää miksi työssä käyvät saavat pitää veronpalautuksensa, mutta meiltä sosiaalitoimen asiakkailta sekin otetaan pois”, hän kirjoittaa.

Eräs kirjoittaja kertoo sukulaisensa jääneen ilman toimeentulotukea siksi, että tämän äidin perintöä selviteltiin. Näin vaikka äidiltä ei lopulta jäänyt mitään perittävää.

”Vakuutuksesta tuli muutama tonni, ne eivät riittäneet edes hautajaiskuluihin ja äidin velkoihin kokonaan. Sinä aikana, kun ei ollut tehty perunkirjoitusta, ei maksettu lapselle lainkaan toimeentulotukea.”

Eräs kirjoittaja kertoi esimerkin siitä, miten eri kunnat todella tekevät päätöksiä toisistaan poikkeavaksi. Kirjoittaja sai itse toimeentulotukea, hänen alaikäinen lapsensa kunnalta kesätyöpaikan pariksi viikoksi.

Ilmajoella lapsen tienaama pikkusumma ei vaikuttanut perheen toimeentulotukeen, Seinäjoella vaikutti. Äiti vaati päätöksestä oikaisua ja myös sai sen pitkän pyörittelyn jälkeen.

”Koin Seinäjoen kaupungin viestin ahkeralle,yritteliäälle, alaikäiselle nuorelle olevan se, että töitä ei kannata tehdä, koska siitä ei ole oman toimeentulon kannalta mitään hyötyä. Ja nimenomaan köyhän perheen lapselle itse, omalla työllä hankitusta rahasta olisi suuri ilo ja hyöty, koska kotoa ei rahaa saa mihinkään ylimääräiseen”, äiti kuvailee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • sosiaalietuudet
 • Toimeentulotuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää