Valikko
Kotimaa

Öljypäästöt Itämerellä viime vuonna historiallisen pienet – ”Päästöt satamissa ovat edelleen merkittäviä”

Itämerellä havaittiin ilmavalvonnan avulla viime vuonna 82 pientä öljypäästöä.

Ilmavalvonnalla havaittujen öljypäästöjen määrä Itämerellä oli viime vuonna historiallisen pieni, kertoo Itämeren suojelukomission Helcomin vuotuinen raportti.

”Aluksista peräisin olevia päästöjä havaittiin viime vuoden aikana Itämerellä yhteensä 200, joista 82 oli pieniä öljypäästöjä”, kertoo avustava asiantuntija Laura Meski Helcomista.

Havaittujen öljypäästöjen määrä on laskenut 15 vuoden aikana tasaisesti. Vuonna 2000 öljypäästöjä havaittiin 472 ja vuonna 2010 yhteensä 149.

”Vielä vuonna 2014 öljypäästöjä havaittiin 117 kappaletta, joten viime vuoden 82 havaittua öljypäästöä on kehitystä oikeaan suuntaan”, Meski toteaa.

Muista kuin öljypäästöistä Helcom on raportoinut vasta vuodesta 2014. Muita aineita on paljon ja erityyppisiä, joten niitä on usein vaikea määrittää ilmavalvonnassa.

Helcomin mukaan öljypäästöjen sääntely Itämerellä on tiukempaa kuin muiden päästöjen, vaikka myös muut aineet mereen päästessään voivat olla uhka meriympäristölle.

Järjestö uskoo, että tulevaisuudessa olisi tärkeää kerätä tietoa myös muiden päästöjen yleisyydestä ja koosta, jotta tieto erilaisten aineiden ympäristövaikutuksista Itämerelle lisääntyisi.

Helcominjäsenmaiden päästöjen havainnointiin käyttämä lentoaika on pudonnut lähivuosien aikana keskimäärin 4 000 tuntiin vuodessa. Pudotus on merkittävä, sillä vielä kymmenen vuotta sitten valvontalentoihin käytettiin keskimäärin 4 500 tuntia vuodessa.

Laura Meski myöntää, että lentoajan väheneminen voi vaikuttaa havaintojen määrään jonkin verran.

”On kuitenkin hyvä huomioida, että vuonna 2014 lennettiin yli sata tuntia vähemmän kuin viime vuonna, mutta silti havaittujen päästöjen määrä laski vuodesta 2014 vuoteen 2015 reilusti.”

Alueellinen lentovalvonta Itämerellä on Helcomin mukaan merkittävä tekijä öljyvuotojen ja muiden mahdollisesti haitallisten aineiden vuotojen havaitsemisessa. Valvonta toimii myös pelotteena aluksille, mikä osaltaan estää sääntörikkomuksia.

Meski kuitenkin muistuttaa, että lentovalvonta havaitsee pääosin vain avomeren alueen päästöjä.

”Päästöt esimerkiksi satamissa ovat edelleen merkittäviä”, Meski toteaa.

Lentovalvonnalla havaitun öljypäästön aiheuttaja pyritään aina tunnistamaan ottamalla näyte sekä meren pinnalta että alukselta. Havainnot avomerellä ovat yleensä laivojen tahallisia päästöjä.

Tavallisten valvontalentojen lisäksi valtiot järjestävät vuosittain teho-operaatioita. Operaatioiden aikana jokin valittu alue on jatkuvan valvonnan alla muutamien päivien ajan.

Alueelliselta lentovalvonnalta sekä teho-operaatioilta jää kuitenkin varmasti havaitsematta osa Itämerellä tapahtuvista päästöistä. Meskin mukaan havainnoimatta jäämien päästöjen määrää ei kuitenkaan voi arvioida varmasti.

”Lentokoneella tehtyjen havaintojen määrän trendi on kuitenkin selkeästi aleneva, mikä varmasti heijastelee Itämeren tilannetta kokonaisuudessaankin”, Meski toteaa.

Helcom on Helsingin sopimuksen eli Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskevan yleissopimuksen allekirjoittajavaltioiden perustama hallitusten välinen järjestö. Sen tehtävänä on sopimuksen velvoitteiden seuranta ja kehittäminen.

Itämeren ympäröimät valtiot allekirjoittivat Helsingin sopimuksen vuonna 1974. Sopimuksen osapuolet ovat Euroopan unioni, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro ja Venäjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeri
 • Ympäristönsuojelu
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  6. 6

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää