Kotimaa

Ajatushautomot: Suomi ”holhoaa” selvästi eniten EU:ssa – savukkeista makeisiin ja alkoholiin

Suomi sääntelee EU:n jäsenmaista tiukimmin esimerkiksi alkoholia ja tupakkaa.

Bryssel

Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”, olipa kyse savukkeiden, sähkötupakan, alkoholin tai ruuan verotuksesta tai saatavuudesta. Näin kerrotaan eurooppalaisten ajatushautomoiden verkoston Epicenterin uudessa ”holhousvaltioindeksissä”.

Suomi ei ole vain eniten kansalaisiaan ”holhoava” maa, se on sitä kirkkaasti. Toiseksi kovimman tulleen Ruotsinkin Suomi jättää selvästi taakseen, ajatushautomoiden Nanny State Index -pistemäärä näyttää.

”Suomi saa korkeat pistemäärät joka kategoriassa ja niin ollen se on EU:n holhousvaltioiden ykkönen vuonna 2016. Maalla on laaja joukko ruokaan ja juomiin liittyviä veroja”, kertoo indeksi, jonka tuloksia esittelevä tilaisuus järjestettiin tiistaina Brysselissä.

Selvityksessä alkoholi, nikotiini, ruoka sekä virvoitusjuomat saavat kukin 33,3 prosentin painotuksen. Kun kaikki ”holhouksen” muodot on pisteytetty, Suomi saa 53,7 pistettä ja Ruotsi 40,6.

Vähiten kansalaisiaan ”holhoava” tai heistä huolehtiva – riippuen näkökulmasta – on Tšekki, joka kerää vain 8,8 holhouspistettä.

Epicenter ilmoittaa olevansa ”vapaan yhteiskunnan periaatteita” edistävä verkosto. Siihen kuuluu kuusi eurooppalaista ajatushautomoa, esimerkkinä ruotsalainen Timbro, jota usein verrataan suomalaiseen Elinkeinoelämän valtuuskuntaan Evaan.

Evan johtaja Matti Apunen toteaa Suomen sijoituksesta holhousselvityksessä, että “en nyt aivan hämmästyksestä tuuperru tämän tuloksen edessä”.

“En vastusta esimerkiksi tupakan tai alkoholin veroa, mutta kuten hyvin tiedetään, verotusta on nykymaailmassa helppo kiertää, ja veronkorotus näkyy nopeasti kasvavana ulkomaanmatkailuna”, Apunen sanoo.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula puolestaan kyseenalaistaa ajatushautomoiden holhouskritiikin.

“Suomi pyrkii minimoimaan esimerkiksi alkoholista ja tupakasta aiheutuvat haitat. Kutsuisin sitä vastuullisuudeksi, en holhoukseksi. Jokaisessa yhteiskunnassa päätökset tehdään yksilöllisesti ja suora vertaaminen toiseen maahan ei ota riittävän hyvin huomioon tietyn maan tilannetta”, Hannula toteaa.

Epicenter julkaisi indeksinsä ohessa analyysin, jonka mukaan “holhoamisella” ja esimerkiksi ihmisten elinajanodotteella ei olisi yhteyttä. Esimerkiksi alkoholin tiukalla sääntelyllä ei Epicenterin mielestä ole merkitystä alkoholin kulutukseen.

Tätä näkemystä ei sulata esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Alkoholi ja huumeet -yksikön päällikkö Pia Mäkelä. Hänen mukaansa viime vuosikymmenen veroratkaisut Suomessa ovat vaikuttaneet selvästi alkoholin kulutukseen, vaikkei vastaavalla tavalla ole esimerkiksi Tanskassa käynytkään.

Kun Suomessa laskettiin veroja, kulutus nousi. Kun niitä nostettiin, kulutus ja haitat vähenivät, suomalaistutkimuksiin viitannut Mäkelä totesi äskettäin blogikirjoituksessaan.

Holhousindeksissä on otettu huomioon ruuan, alkoholin ja tupakan lisäksi yhteiskuntien suhtautuminen sähkötupakkaan. Katsauksen mukaan Suomi on “käytännöllisesti katsoen kieltänyt sähkötupakan myynnin”.

Selvityksen päätelmät on tehty vuoden alussa saatavilla olleiden tietojen perusteella. Suomessa valmistellaan parhaillaan tupakkalain uudistusta, mutta työ on vielä kesken. Sähkötupakoinnin kohtalo ja siihen kohdistuva mahdollinen lisäsääntely ratkennee kesäkuussa, eduskunnasta kerrotaan.

Epicenterin katsauksessa todetaan myös, että “Suomi on yksi maailman ainoista maista, joissa on erityinen vero makeisille, suklaalle ja jäätelölle, vaikka se mitätöidäänkin vuonna 2007”.

Suomessa on vertailun mukaan EU-maiden korkein vero oluelle, toiseksi korkein vero väkeville viinoille ja kolmanneksi korkein viinivero.

Selvityksen mukaan tyypillisiä tapoja “holhota” kansalaisia on hintojen nostaminen verotuksen tai monopolien avulla, kuluttajien leimaaminen, kulutuksen vaikeuttaminen, valinnanvapauden rajoittaminen, tiedon rajoittaminen (esimerkiksi mainoskielloilla) sekä tuotteiden laadun heikentäminen.

Kansanedustaja Tuula Haataisen (sd) mukaan suomalainen päihdepolitiikka pyrkii varjelemaan erityisesti lapsia ja nuoria. Siksi vaikkapa alkoholin mainonnan ja myynnin rajoitukset ovat perusteltuja.

“Esimerkiksi tupakan osalta Suomen hyväksymä strategia on saada Suomi savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä. Tällä määrätietoisella lainsäädännön tiukentamisella nuorten tupakointia on saatu merkittävästi alenemaan, ja tämä tulee säästämään paitsi henkiä, myös yhteiskunnan varoja”, entinen sosiaali- ja terveysministeri Haatainen sanoo.

Evan Matti Apusen mielestä Suomessa vallitsee “ylikorostunut usko valtion toimien tehoon”.

“Yleensä yliarvioimme kieltojen tehon ja vapauksien vaarat. Holhota ei pidä, koska aikuisten ihmisten holhoaminen on voimien haaskausta ja johtaa usein hölmöyksiin”, Apunen toteaa.

EHYTin Kristiina Hannula on toista mieltä. Hänen mukaansa “Suomen malli toimii Suomessa” ja täällä on havaittu, että alkoholi ja tupakka eivät ole tavallisia kulutustuotteita, vaan ne aiheuttavat laajoja yhteiskunnallisia haittoja.

“Meidän on luotettava tutkittuun tietoon, joka tukee suomalaista politiikkaa. Suomalaisesta juomakulttuurista ei tule italialaista, vaikka lainsäädäntö muutettaisiin vastaavaksi”, Hannula sanoo.

Epicenterin holhousselvityksen ensimmäisen osan tekemistä on ohjannut brittiläisen Institute of Economic Affairs -ajatushautomon johtaja Christopher Snowdon.

Selvityksen lähteinä on käytetty esimerkiksi EU-komission ja Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastoja.

Alla oleva kuvakaappaus ajatushautomoiden holhousvaltioindeksistä näyttää, että Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU
 • Alkoholi
 • Tupakka
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  10. 10

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää