Kotimaa

Kokoomuksen Vartiainen huolestui päihdeäitien kuntoutuksesta – ”Eduskunnan säästöt aiheuttavat syntymättömille lapsille vammautumisriskin”

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) ja Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä paheksuvat päihdeongelmaisten odottavien äitien kuntoutuksen huonoa tilaa.

Suomi aiheuttaa säästötoimillaan päihdeäitien syntymättömille lapsille elinikäisen vammautumisriskin, kirjoittavat kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Vartiaisen blogissa julkaistu teksti arvostelee kovin sanoin eduskunnan rahoituksen leikkaamista raskaana olevien vakavasti päihdeongelmaisten äitien kuntoutukselta. Kuntoutustoiminta on tuottanut erittäin hyviä tuloksia.

”Lyhyen aikavälin kustannuksiin katsominen on lyhytnäköistä. Julkistaloudellisen pornografian uhallakin tekee mielemme verrata vauvojen elinikäisen vammautumisen riskiä kaikkeen siihen, mihin muuten Suomessa yhteistä rahaa käytetään ja mitä tuloja jätetään saamatta”, kaksikko kirjoittaa.

”Onko todella tärkeämpää, että täysin työkykyiset ihmiset voivat viettää 40 miljoonan euron arvosta puoli vuotta vuorotteluvapaalla julkistalouden piikkiin? Onko todella tärkeämpää suunnata elinkeinotukia esimerkiksi Itämeren yli suuntautuviin alkoholipitoisiin viihderisteilyihin?”

”Syntymättömien lasten ja päihderiippuvaisten äitien puolesta ei uhata yleislakolla, järjestetä traktorimarsseja tai uhata hallitusta välikysymyksellä”, kirjoitus jatkuu.

Särkelä kertoo HS:lle tapaavansa perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) puhuakseen ongelman ratkaisusta.

Ensi- ja turvakotien liitto on vastannut kohta 20 vuotta päihdeongelmaisia odottavia äitejä kuntouttavasta Pidä kiinni -hoitojärjestelmästä.

Vartiaisen ja Särkelän mukaan järjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Siinä hoidetaan tulevan äidin päihdeongelmaa ja opetellaan vauvan kanssa elämiseen tarvittavia taitoja. Kuntoutukseen kuuluvat avohoito sekä ympärivuorokautinen hoito.

Eduskunnan tuki on ollut ratkaiseva hoitojärjestelmän rahoittamisessa.

Järjestelmän kulut ovat noin 8,5 miljoonaa euroa vuodessa. Raha-automaattiyhdistys (Ray) maksaa avohoidon kuluja noin 2,5 miljoonaa ja kunnat miljoona euroa. Ensikotien kustannukset ovat vuosittain vajaat viisi miljoonaa euroa.

Kunnat ovat vastanneet runsaasta kolmesta miljoonasta eurosta siitä riippuen, montako kuntoutujaa ne ovat lähettäneet.

Ray ei saa tukea kuntien vastuulle kuuluvaa palvelua eli esimerkiksi ympärivuorokautista hoitoa. Kuntien osuutta taas ei käytännössä voida kasvattaa. Eduskunta myöntää niin sanottuja joululahjarahoja, joiden avulla kuntoutusta on voitu ylläpitää.

”Joka vuosi viiden vuoden ajan ympärivuorokautinen kuntoutus on ollut joulun korville asti epäselvä. On täytynyt miettiä, tuleeko joululahjarahoja ja paljonko”, Särkelä sanoo HS:lle.

Eduskunnan myöntämät rahat ovat supistuneet vuosi vuodelta, kahdesta miljoonasta viime vuoden 1,5 miljoonaan. Tänä vuonna summa on enää miljoona euroa.

”Se tarkoittaa, että rahoituksessamme on puolen miljoonan euron vaje. Olemme rutistaneet budjetin niin tiukalle kuin ikinä, siitä ei ole enää mahdollista säästää”, Särkelä kertoo.

Hän epäilee ainakin osan kansanedustajista luulleen virheellisesti, että Ray voisi paikata eduskunnan leikkausten jättämän rahoitusvajeen.

Eduskunnan leikkausten takia koko hoitojärjestelmä on Vartiaisen ja Särkelän mukaan nyt katkolla. Yksikään muu järjestö Suomessa ei harjoita vastaavaa toimintaa.

”Tutkimuksen mukaan peräti kaksi kolmasosaa ’pidä kiinni’ -ensikodeissa olleista äideistä kuntoutuu riittävän pitkän kuntoutuksen jälkeen vauvansa huoltajaksi ja irtautuu päihteistä. Se on huikea tulos”, kaksikko kirjoittaa.

Jos vauvat pitäisi syntymän jälkeen sijoittaa muualle, kunnille koituisi jo vauvan ensimmäisen elinvuoden ajalta kustannuksia noin 13 miljoonaa euroa.

Heidän mukaansa kunnat säästävät vuodessa äitien päihdehaittakustannuksissa noin 4 miljoonaa euroa. Kuntouttamatta jättäminen tulisi mahdollisesti siis jo yhden vuoden aikana lähes kolme kertaa kalliimmaksi kuin kuntoutukseen investoiminen.

Kirjoittajat laskevat, että yhteiskunnalta säästyy äidin eläkeikään mennessä noin 105 miljoonaa euroa, kun kuntoutusohjelman äidit pääsevät taas työkykyisiksi.

Särkelä sanoo HS:lle, että myös sosiaali- ja terveysministeriössä on herätty siihen, että kuntoutustoiminta uhkaa loppua. Ministeriön virkamiehet valmistelevat jo pysyvää mallia, jossa rahoitus siirrettäisiin pois eduskunnan ”joululahjarahoista” jonkin pysyvän ratkaisun varaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Raskaus
 • Lapset
 • Terveys
 • Valtiovarainvaliokunta
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää