Kotimaa

Yksityisen hoidon Kela-korvaus loppuu – näin sote-uudistus mullistaa terveyspalvelut

Julkiset sosiaali- ja terveys­palvelut siirtyvät markkinaehtoiseen kilpailuun. Se tarvitsee myös rajoituksensa.

Vuosia valmisteltu sote-uudistus on hypännyt ihan uusille raiteille Juha Sipilän (kesk) hallituksen käsissä. Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut mullistuvat ennennäkemättömällä tavalla, kun ne aiotaan siirtää markkinaehtoiseen kilpailuun kolmen vuoden päästä.

Iso joukko uudistuksen yksityiskohtia on vielä auki, mutta päälinjat ovat tiedossa. Moni asiantuntijakin on nyt ihmeissään: Ollaanko nyt luomassa rahastusautomaattia yksityisille alan yrityksille ja miten ihmeessä silloin voidaan hillitä kustannusten kasvua?

”Ymmärrän kritiikin, ja onhan tässä riskejä, mutta olemme luomassa aivan uudenlaista konseptia. Sitä ei voi verrata nykyisiin toimijoihin ollenkaan”, sanoo sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Suunnitelmien mukaan jokainen kansalainen valitsisi itselleen oman terveys- ja hyvinvointikeskuksen, joka hoitaisi suurimman osan hänen tarvitsemistaan so­siaali- ja terveyspalveluista. Uuteen järjestelmään siirrytään 2019 alkaen.

Palvelut rahoittaisi valtio maakuntien kautta. Asiakkailta kerätään lisäksi asiakasmaksuja kuten nyt. 18 maakuntaa vastaavat järjestäjinä näistä julkisista palveluista.

Hyvinvointi- ja terveyskeskus voisi olla maakunnan omistama julkinen yhtiö, yksityinen yritys tai jonkin järjestön tai yhteisön omistama tuottaja.

Yksityiset toimijat voisivat ilmoittautua palvelun tuottajiksi, jos ne täyttävät palveluille asetetut kriteerit. Ne saisivat kilpailla asiakkaista kehittämällä palvelujaan.

Hyvinvointikeskukset olisivat pääovi kaikkiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

”Kaikki arkisimmat asiat hoidetaan näissä hyvinvointikeskuksissa. Ne tuottavat palvelut itse tai yhteistyössä muiden kanssa”, Pöysti sanoo.

Erikoissairaanhoito säilyisi pääosin julkisena monopolina. Viisi yliopistosairaalaa ja seitsemän muuta keskussairaalaa hoitavat jatkossa kaikki erikoisalat ja niiden laajan päivystyksen. Joitakin erikoisaloja jää myös muihin sairaaloihin.

Vielä vuosi sitten asiakkaan valinnanvapaus ei ollut silloisen hallituksen sote-suunnitelmissa. Se eli vain kokoomuspoliitikkojen haaveissa. Nyt se on yksi ­uudistuksen keskipiste.

”Se on hallituksen poliittinen valinta”, Pöysti sanoo.

Toinen syy on asiantuntijanäkemys. Tämä hallitus kuuntelee osittain eri asiantuntijoita kuin edellinen hallitus.

Muun muassa Valtiontalouden tarkastusviraston teettämä selvitys on päätynyt suosittamaan kilpailumekanismia sote-palveluihin. Selvityksen toinen tekijä oli viraston pääjohtaja Tuomas Pöysti.

”Niukkuuden jakamisessa kilpailullinen menettely on paras”, Pöysti sanoo. ”Puhdas hallinnollinen menettely ei johda toivottuun lopputulokseen.”

Valinnanvapaus tarvitsee markkinamekanismin, mutta kilpailun on oltava säänneltyä.

”Lainsäädännön pitää olla sellainen, että se estää kerman kuorinnan”, Pöysti sanoo. ”Jos palvelun tuottajille maksetaan yksittäisistä hoitokäynneistä, markkinakoneisto alkaa kyllä keksiä vaikka mitä vaivoja, joita pitää hoitaa.”

Siksi rahoitus palvelun tuottajille aiotaan jakaa hyvinvointi- ja terveysriskin kantamisesta, ei hoitosuoritteista.

”Rahoitukseen pitää sisältyä voimakas kannustin etsiä mahdollisimman vaikuttavia toimia, joilla ihminen pysyy terveenä tai jos hän sairastuu, hänet hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti kuntoon.”

Jokaisen kansalaisen pitää siksi listautua määräajaksi palvelun tuottajalle, joka ottaa kokonaisvastuun hänen palvelutarpeestaan. Asiakkaiden apuna olisi muun muassa palveluohjaajia.

Nykyistä parempi kokonaisvastuu asiakkaasta parantaisi varsinkin eri palveluja paljon tarvitsevien ihmisten kuten vanhusten sekä päihde- ja mielenterveyspotilaiden mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa apua ja hoitoa.

Jos asiakas on tyytymätön palveluun, hän voi vaihtaa tuottajaa tietyn ajan kuluttua. Valintaa varten asiakas tarvitsee vertailukelpoista tietoa.

”Laatua ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita on oltava kansalaisten käytettävissä. Siihen tarvitaan tietokanta ja neuvontapalvelut. Ruotsissa laatutiedot ja hoitovirheet julkaistaan avoimella sivustolla.”

Kilpailu edellyttää myös sitä, että maakunnan sisällä on erotettava palvelun järjestämisvastuu ja tuottamisvastuu eri organisaatioihin. Moni ihmettelee kuitenkin, miksi julkisesti tuotetut palvelut pitää yhtiöittää.

Pöystin mukaan se on helpoin vaihtoehto, koska hallitus ha­luaa kaikki tuottajat tasavertaiseen asemaan. Eikä EU:n komissio hyväksy julkisia liikelaitoksia kilpailluilla markkinoilla.

”Liikelaitoksilla ei ole konkurssiriskiä eivätkä ne maksa yhtä paljon veroja kuin saman toimialan yritykset. Se ei sovi EU:n periaatteeseen kilpailuneutraliteetista.”

Pöystin mukaan kunta ei voi olla julkisen sote-yhtiön omistaja, koska kuntalain mukaan kunta ei voi harjoittaa liiketoimintaa toimialalla, joka ei kuulu sen tehtäviin. Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut eivät enää ole kunnan tehtäviä.

Pöystin mukaan on selvää, että syrjäseuduille ei tule yhtä lailla valinnan mahdollisuuksia kuin suuriin kaupunkeihin. Maakunnan pitää kuitenkin turvata palvelut kaikille.

”Jos muita tuottajia ei ole, aina on oltava tarjolla maakunnan oma tuotanto.”

Viime kädessä valtio vastaa siitä, että kansalaisten tasavertaisuus toteutuu. Jos markkinoita ei muuten synny, maakunta voi käyttää tarvittaessa esimerkiksi palveluseteliä ja kilpailutuksia niiden luomiseksi.

Maakunta saisi rahat valtiolta könttäsummana, joka määräytyy suurelta osin maakunnan asukkaiden sairastavuuden ja sosioekonomisen aseman mukaisilla tarvekriteereillä. Pienempi osa tulisi asukasluvun mukaan.

Maakuntien rahoitus tulee osaksi valtion kehysbudjetointia. Maakunta saisi myös vuosittain rahaa investointeihin ja rajoitetun lainanottomahdollisuuden. ”Jos budjetti ylittyy, maakunta saa tasapainottaa sen 2–4 vuodessa. Jos se ei onnistu, maakunta joutuu arviointi­menettelyyn ja se voidaan yhdistää toiseen maakuntaan”, Pöysti sanoo.

Yksityisen hoidon Kela-korvaukset loppuvat

Kun sote-palvelujen markkinat mullistuvat, nykyiset yksityisen hoidon Kela-korvaukset loppuvat.

”Se on asiallisesti tässä sisällä. Kela-korvauksiin käytetyt varat ohjataan uuteen järjestelmään, jotta pystytään vahvistamaan julkisia perustason palveluja”, sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoo.

Jos siis jatkossa haluaa käyttää täysin yksityisiä palveluja, ne on maksettava kokonaan itse tai otettava yksityinen vakuutus niitä varten.

Tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yksityisellä gynekologin tai hammaslääkärin vastaanotolla käynti tulee jatkossa kokonaan potilaan maksettavaksi.

Sote-uudistuksen yhteydessä on tarkoitus määritellä julkinen palvelulupaus. Siinä rajataan se, mitä yhteiskunta lupaa hoitaa ja mikä jää kansalaisten itsensä kustannettavaksi.

Pöystin mukaan julkista palvelulupausta ei ole varaa laajentaa merkittävästi nykyisestä. ”Siihen sisältyy lähtökohtaisesti kaikki välttämätön hoito”, hän sanoo.

Kela-korvauksista tehdään poliittiset päätökset myöhemmin, kun hallitus päättää ns. moni­kanavarahoituksen purkamisesta. Samalla tulee ratkaistavaksi työterveyshuollon asema.

”Perusvire on se, että työterveyshuollon Kela-korvauksia kehitetään niin, että työterveyshuolto keskittyisi enemmän varsinaiseen lakisääteiseen tehtäväänsä eli työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitoon”, Pöysti sanoo.

Tämä voisi siis tarkoittaa sitä, että työnantajat eivät enää saisi työterveyshuollon sairaanhoitoon yhtä suuria Kela-korvauksia kuin nyt. Yhteiskunta rahoittaisi flunssapotilaiden hoitoa vain julkisissa palveluissa eli yhdestä kanavasta.

Lakiesitys valmis kesäkuun alussa

 Sote-lakiesityksen aikataulu on viivästynyt. Tuomas Pöystin mukaan esitys valmistuu kesäkuun alkuun mennessä.

 Samalla hallitus tekee tarkemmat valinnat asiakkaan valinnanvapausmallista professori Mats Brommelsin vetämän työryhmän selvitysten pohjalta.

 Sote-palvelujen rahoitusta koskevan lainsäädännön on määrä valmistua samassa aikataulussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Kela
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suorana HSTV:ssä: Kaksi kuoli Turun puukotuksissa, rikoksesta epäillään nuorta miestä

  2. 2

   HS seuraa: Yksi kuollut ja useita loukkaantunut puukotuksissa Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  5. 5

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  6. 6

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Poliisi nostanut valmiuttaan koko maassa Turun tapahtumien takia – partiot jalkautuvat keskustoihin

  9. 9

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  10. 10

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Yksi kuollut ja useita loukkaantunut puukotuksissa Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  2. 2

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   HS seuraa: Yksi kuollut ja useita loukkaantunut puukotuksissa Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää