Valikko
Kotimaa

Panssarilaiva Ilmarisen hylystä julkaistiin uusia kuvia – Esko Vallin selvisi turmasta, jossa kuoli 271 merimiestä

Onnettomuudesta tulee syksyllä kuluneeksi 75 vuotta.

Matti Anttila sukelsi panssarilaiva Ilmarisen hylylle viime elokuussa. Yli 74 vuotta sitten uponnut laiva on 271 suomalaisen merimiehen hauta.

Ilmarisen hylky makaa ylösalaisin lähes 80 metrin syvyydessä. Syvyyden takia sukeltajilla oli vain runsaat kymmenen minuuttia aikaa dokumentoida hylkyä.

Anttila kertoo, että kiireestä huolimatta hylky oli pysähdyttävä näky. Hän kuvailee oloaan nöyryydeksi.

”He olivat oman maamme kansalaisia, jotka menettivät henkensä taistelleessaan meidän puolestamme. Olo oli kuin kävelisi sankarihautausmaalla”, Anttila sanoo.

Panssarilaiva Ilmarinen osui miinaan Utön eteläpuolella illalla syyskuun 13. päivä vuonna 1941. Laiva upposi minuuteissa, eikä suurin osa miehistöstä päässyt laivan sisäosista ulos.

Porilaissyntyinen matruusi Esko Vallin oli valmistautumassa tähystysvuoroonsa syyskuussa 74 vuotta sitten. Hän oli lepäämässä ammusvarastossa, kun hän kuuli räjähdykset. Vallin lähti portaisiin tavoitteenaan päästä kannelle. Laiva kallistui niin paljon, että lattia muuttui nopeasti seinäksi.

”Onneksi ovi oli auki, joten sain hyppäämällä kiinni kynnyksestä”, 93-vuotias Vallin kuvailee.

Kannelle päästyään hän kuuli avunhuutoja.

”Radiomestari oli jäänyt sirpalesuojana käytettävän santalaatikon alle. Me yritimme nostaa sitä, mutta laatikko ei hievahtanutkaan.”

Kun laiva jatkoi kallistumistaan, Vallin ehti ottaa takin pois päältään. Sitten hän pyöri veteen ja jäi loukkuun kannen alle.

”Tiesin, että pystyn pidättämään hengitystäni noin kaksi minuuttia. Tunsin seinän kädelläni ja siitä tiesin, mihin suuntaan piti sukeltaa, että pääsen pois laivan alta. Sitten sain vihdoin happea keuhkoihin”, Vallin kertoo.

Hän on yksi kolmesta Ilmarisen onnettomuudesta vielä elossa olevasta veteraanista. 132 miestä selvisi hengissä onnettomuudesta. Osa pelastui suoraan Ilmarisen saattajana toimineelle moottoriveneelle, kymmenet muut uivat Vallinin lailla uppoavasta laivasta poispäin. Vallin näki takanaan hurjan näyn.

”Seurasin aina mainingin harjalta, kun laiva alkoi pikkuhiljaa painua pohjaan päin perä edellä. Oli tyhjä tunne, sillä tiesin jo siinä vaiheessa, että kaikki eivät selviä. Kuolleiden määrä oli kuitenkin niin suuri, että se yllätti minutkin.”

Vallin sai kiinni santalaatikon kannesta, jota hän käytti lauttana. Samalle lautalle pääsi eräs viestimies, ja molemmat nostettiin vihdoin vartiomoottoriveneeseen. Veneen kyydissä oli niin pelastuneita kuin ruumiita.

Sukeltaja Matti Anttilan johtama ryhmä halusi dokumentoida hylkyä, sillä Ilmarisen tuhosta tulee tänä syksynä kuluneeksi 75 vuotta. Sukeltajat saivat viime vuonna luvan Merivoimilta ja Sotamuseolta sukelluksille. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ilmarisella on vieraillut ihmisiä sukelluslaitteilla.

Sukeltajien päätavoitteet olivat hylyn 3d-mallinnoksen tekeminen ja kuvamateriaalin kerääminen. Sukeltajat hakivat hylystä syvyyskohtia mallia varten.

”Sen lisäksi pyrimme dokumentoimaan mahdollisimman paljon yksityiskohtia, kuten auki olevia venttiileitä ja ikkunoita”, Anttila kertoo.

Elokuussa hylyllä käyneet sukeltajat huomasivat, että hylky on edelleen hyvässä kunnossa, kiitos vähäsuolaisen Itämeren. Hylky on uponnut puolittain savipohjaan, eikä räjähdyskohtaa näy kunnolla. Joidenkin arvoiden mukaan laivan pohjaa vasten takertui kaksi miinaa, toisten arvioiden mukaan vain yksi.

Hylyllä ei näkynyt jälkiä asiattomista vierailuista, joita monella hylyllä on huomattu. Ilmarinen on saanut olla rauhassa, sillä se makaa syvällä ja kaukana merellä.

Esko Vallin kertoo tutustuvansa mielenkiinnolla uuteen kuvamateriaaliin. Ilmarisen onnettomuudesta puhuminen on tärkeää, vaikka se on varjostanut hänen koko elämäänsä, niin suurissa kuin pienissä asioissa.

”Ruotsinlaivalla olen aina ensimmäisenä katsonut, missä on suorin tie ulos. Toinen asia on sukeltaminen. Jos olen uimassa, en laita päätäni mielelläni veden alle.”

 

Laivaston ylpeys upposi seitsemässä minuutissa

Rannikkopanssarilaiva Ilmarinen rakennettiin Turussa vuonna 1931 Crichton-Vulcanin (myöhemmin Wärtsilä) telakalla. Lähes sata metriä pitkä panssarilaiva oli varustettu neljällä 254 millimetrin ja kahdeksalla 105 millimetrin tykillä. Sitä pidettiin laivaston ylpeytenä, sillä aluksessa oli uudenaikaista tekniikkaa: esimerkiksi tulenjohto- ja suuntausjärjestelmät olivat sähköiset.

Ilmarista ja sen sisaralusta Väinämöistä käytettiin talvisodassa ja jatkosodassa Ahvenanmaan, Turun ja Hangon turvaamiseen.

Syyskuussa 1941 Ilmarinen lähti epäonniselle matkalle kohti etelää. Se osallistui Nordwind-nimiseen hämäysoperaatioon, jonka tarkoituksena oli saada Neuvostoliiton sodanjohto uskomaan, että suomalaiset aikovat vallata Saarenmaan ja Hiidenmaan mereltä päin.

Matkalla Ilmarinen ajoi miinoitteeseen ja siihen tarttui joko yksi tai kaksi miinaa. Illansuussa 13. syyskuuta tapahtunut räjähdys vaurioitti aluksen pohjaa, ja laiva upposi seitsemässä minuutissa. Onnettomuudessa hukkui 271 miestä.

Hylky löydettiin vasta vuonna 1990 Merivoimien etsintäkaluston ja robottisukellusveneen avulla. Seuraavana vuonna kuusi aluksesta pelastunutta veteraania pääsi katsomaan hylkyä Välimereltä tuodussa pienoissukellusveneessä.

Ilmarisen hylky on nyt sukelluskiellossa.

Ilmarisen sisaralus Väinämöinen siirtyi sodan jälkeen Neuvostoliiton omistukseen. Vyborg-nimellä kulkenut alus romutettiin vuonna 1966.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hylyt
 • sukellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  7. 7

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  8. 8

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää